用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日中一編班試,個個牛高馬大,点樣幫亜女增高呢? ...
樓主: blytheBB
go

今日中一編班試,個個牛高馬大,点樣幫亜女增高呢? [複製鏈接]

木馬,

我個女未夠12歲, 快升中一,  現在佢已經高過我小小.
由細到大, 我個女都係比同齡高.

原帖由 木馬 於 09-7-16 14:38 發表
請問有女兒讀中學或者升中學的媽媽,妳們的女兒長得高過妳們, 還矮過妳們呢? 妳和妳的女兒高度相差多少呢? 會擔心女兒矮過自己嗎?

hyhybb,

現在班小朋友對腳好大. 我個女去年已經要著40號男裝波鞋.

原帖由 hyhybb 於 09-7-17 01:35 發表
我個女12歲幾
未黎m
腳就好大,有時試37號鞋都話迫
但150cm都未到:L
請問有冇見過成年人著37號鞋而高唔過160cm???

簽名被屏蔽

[quote]原帖由 必必 於 09-7-17 11:12 發表
hyhybb,

現在班小朋友對腳好大. 我個女去年已經要著40號男裝波鞋.

[/quote] 腳大是否一定會高架:o

我女都高得好慢, 中一班試d同學仔,一係好高(16x),一係好矮(13x)......
都唔知點解?
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

簽名被屏蔽

成朋友個仔,九月就讀中四,而家都仲係一米五幾。套校服由中一着到而家都仲啱着。父母身高正常,覺得擔心,所以帶佢去睇醫生,醫生說不用擔心,原來佢雖然係中四,其實仲未發育。

1.小朋友的身高,先天得自父母遺傳及出生時的體形,後天則視乎運動量及種類,籃球及游水可以增高,足球不但效果唔好,更會塑造腰長腳短身型;
2.参加學童保健計劃時,醫生可以根據年紀及身高劃曲線,從而估計小朋友成年後的身高;
3.原來每個小朋友都有唔同的發育時期,醫生可以檢查到是否已在發育,或已經發育。

所以如果擔心的話,可以去睇吓醫生。

健康院個姑娘話一年高唔過4cm以上就叫做唔正常.

原帖由 kenny325i 於 09-7-17 16:05 發表
成朋友個仔,九月就讀中四,而家都仲係一米五幾。套校服由中一着到而家都仲啱着。父母身高正常,覺得擔心,所以帶佢去睇醫生,醫生說不用擔心,原來佢雖然係中四,其實仲未發育。

1.小朋友的身高,先天得自父母遺傳及出生時的體形,後 ...
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

醒目開學勳章

原帖由 dder 於 09-7-17 14:37 發表
我女都高得好慢, 中一班試d同學仔,一係好高(16x),一係好矮(13x)......
都唔知點解?
根據本身高表,13xcm12歲真係連3都未到,咁高唔高到4cm一年

原帖由 saiyeest 於 09-7-15 17:04 發表
不過好多男生真係中三先標高。 但有些中一已經五呎十, 真誇張

無呀!真定假?

梗係有五呎十啦

原帖由 johnmon 於 09-7-17 17:08 發表

無呀!真定假?

我都有個小學同學,小學至中一個妹高佢成個頭,人人都話佢似妹多d,不過後來無見,有次朋友結婚再見到佢,同依家個妹一樣甘高.(15x cm) 唔係話好高,不過証明大家發育時間唔同姐.不過我最憎一d家長特登係返學時係我後面同佢自己個仔/女講: 你睇佢幾矮. 真無家教! 如果當時我嬲嬲地,我會同佢講,大舊衰....

原帖由 dder 於 09-7-17 17:28 發表
我都有個小學同學,小學至中一個妹高佢成個頭,人人都話佢似妹多d,不過後來無見,有次朋友結婚再見到佢,同依家個妹一樣甘高.(15x cm) 唔係話好高,不過証明大家發育時間唔同姐.不過我最憎一d家長特登係返學時係我後面同 ...

我個女都是細碼女,今年升中一。
昨天我們到九龍城健康院做學童保健的身體檢查,見醫生時亦有討論小女的身高問題,他說女孩子月經來後高度就不會有太大進展了。還很有耐性的囑咐我女兒要接受這現實。如遇到別人取笑,應以寬恕的態度去面對。他還開解我的女兒說,一個人要活得開心和有價值,除了身體的外貌,還有很多地方值得別人欣賞的,例如學問,品格,事業和其他很多很多的方面。
這位政府醫生相當專業和有愛心,值得加許。

你女來m未?

原帖由 tangko 於 09-7-17 21:14 發表

昨天我們到九龍城健康院做學童保健的身體檢查,見醫生時亦有討論小女的身高問題,他說女孩子月經來後高度就不會有太大進展了。還很有耐性的囑咐我女兒要接受這現實。如遇到別人取笑,應以 ...

原帖由 dder 於 09-7-17 21:22 發表
你女來m未?

5月剛來了

個醫生又幾好喎!
我個女都係生得矮。
佢上個月去身體檢查,個護士話黎咗m頭兩年仲有得高,可能有人慢有人快,叫呀女做多啲運動。

昨天我們到九龍城健康院做學童保健的身體檢查,見醫生時亦有討論小女的身高問題,他說女孩子月經來後高度就不會有太大進展了。還很有耐性的囑咐我女兒要接受這現實。如遇到別人取笑,應以 ...

增高秘方

中医师给我的孩子(11 男,13)开了增高秘方:($40) 野生田七,党参,茨实,淮山; 每星期二次,五碗水煮成一碗 ;再加上篮球, 跳绳等活动,应该有效。

Mandy

我信瞓多d長高d嫁,但當然都要有運動啦.我囡今年都係升中一,佢好瞓得嫁,平時9-10個鍾都唔會醒,有時放假無野學時,可以瞓成12個鐘都得嫁. 但佢一個星期都游幾日水.我4月帶佢去健康院時,姑娘都話佢高得非常好,一年高左7.3cm,而家有成155cm,比同年齡小朋友高過75個人 但再計體重時就慘慘,同樣都係7.3,係尚欠7.3kgs先到標,

試下都好喎。::" />
係咪HK$40係一次嘅份量?

原帖由 ycmaid2007 於 09-7-18 10:10 發表
中医师给我的孩子(11 男,13女)开了增高秘方:($40) 野生田七,党参,茨实,淮山; 每星期二次,五碗水煮成一碗 ;再加上篮球, 跳绳等活动,应该有效。

Mandy ...

真難得!有這樣好的政府健康院醫生!

‹ 上一主題|下一主題