用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 08-09 K1上午幼愛班大招集!
樓主: suklaic
go

08-09 K1上午幼愛班大招集! [複製鏈接]

放學冇得入課室接呀, 只係花圃街個邊的門口等. 我準備比囡囡帶look柚. 我屋企已有4盒朋友送的月餅了, 真係唔知點算好.

原帖由 WHY2005 於 08-9-11 14:31 發表
應該大家都一樣, 你直接入課室湊呀?
我記得聽日要帶呀!唔該晒溫馨提示...
你會帶咩水果呀? 我今日去買個月餅!

CurtisBB Thank you
可以有成段歌詞太好啦~~我成日同呀仔唱頭4句jar

我唸住比bb帶月餅同水晶利..ok ma???明天係米要帶膠樽呀???

原帖由 nibikalea 於 08-9-11 23:24 發表
放學冇得入課室接呀, 只係花圃街個邊的門口等. 我準備比囡囡帶look柚. 我屋企已有4盒朋友送的月餅了, 真係唔知點算好.

咁而家bb有好些嗎??今日天氣都比較焗~~氣管唔好就辛苦左d.
請問你地bb幾點上床訓敎架?

原帖由 nibikalea 於 08-9-11 22:59 發表
aiya, 氣管敏感真係好難攪啊!醫生有冇咩建議?我有個同學以前都係氣管敏感引至後來有0考喘, 所以真係要小心護理. 我同學後來係游水好返的. 唔知你囝囝可唔可以游水?我囡囡自從summer游水開始已少咗鼻敏感, 係耳鼻喉的 ...

haha.. 係呀!  唔好意思攪到大家!
皆因係屋企, 我用老虎獅子monkey既手偶公仔同佢一齊玩 , 教佢.. 但我就無人形公仔既手偶, so 其實佢一見到"山山"手偶 , 好自然想話俾大家知佢都有, 不過係動物嚟, 我見佢現在會好努力咁用說話表達我知.. 不過好攪笑!
今日仲攪笑 , 佢放學即刻打電話俾我, 講佢原來以前個n1同學仔都係"香蕉組"仲一齊坐, 一齊放學tim.. 好開心呀mami???  我99就猛同我講邊個 (以前係我99湊返n1) , but, sorry ar, 我真係 no idea ar...  so, 邊個係"香蕉組" 又係住青衣就 say 個 hi ya... Thanks!

原帖由 WHY2005 於 08-9-9 23:48 發表
你囡囡好攪笑呀!係咪第一日返學講獅子老虎果個妹妹呀?

呢排我諗帶茶點諗到冇野好諗, 你有冇好提意?嘻嘻..

第二日返學我都有問個女, 隔離同學仔係男仔定女仔, 佢地帶咩茶點呀? 今日學左咩等, 佢都話好開心!

我想問 ...

我都俾咗個 mini 月餅 , 加 幾粒提子 , 再 + bb cake 仔..
有時諗 茶點 真係頭都大埋
我唔想99成日俾 餅佢食, 好熱氣ma..

係星期五前帶的. 我問過老師話用嚟做手工樂器. 囡囡就話已整咗. 相信你都比bb帶咗喇?

原帖由 wyattmami 於 08-9-12 00:11 發表
我唸住比bb帶月餅同水晶利..ok ma???明天係米要帶膠樽呀???

我每次都準備d水果再加其他snack. 咁餅個d就可以唔駛太多囉. 可以帶少少麵包. 我就買咗迷你蛋糕仔, 豆沙包之類比佢帶. 你仲可以試吓小曼頭. 我有日加咗2粒朱古力豆入去, 囡囡好開心

原帖由 Aurea 於 08-9-12 01:20 發表
我都俾咗個 mini 月餅 , 加 幾粒提子 , 再 + bb cake 仔..
有時諗 茶點 真係頭都大埋
我唔想99成日俾 餅佢食, 好熱氣ma..

唔怪得唔見左你啦!
可能佢仲未習慣啦, 要慢慢再同佢傾, 以前佢有返過N1麻? 果時同而家有咩分別, 會令囝囝覺得悶既?

原帖由 suklaic 於 08-9-11 16:26 發表
唉!我自己開依個topic,但係都無時間上嚟傾計!

我依幾日勁煩,我個囝以前好鐘意返學,但係依個星期成日話唔要返學,返學好悶,我諗係佢未習慣新地方,日日返到屋企都勁扭,我今日仲要用ip cam教姐姐點樣對付佢添! ...

你咁勁既...嘻嘻寫晒歌詞, 我都係開學日錄左, 之後返屋企我老公開出黎聽, 再同個女唱!

原帖由 suklaic 於 08-9-11 16:42 發表
【不再做BB]

不再做BB 做自己要做既事
不再做BB 不亂哭不亂叫
乖乖不吵叫 乖乖聽教導
碰上有問題問老師
Oh 衣衫穿不上 身高多一吋
皆因我已長大了 所以.....
不再做BB 做自己要做既事
不再做BB 不亂哭不亂叫 ...

係呀, 而家轉天氣就好麻煩, 所以要小心處理, 佢今日好O的麻? 咳得多唔多呀? 鱷魚湯都幾好O家, 以前我都有煲!

原帖由 CurtisBB 於 08-9-11 18:01 發表
可能天氣都有影響 而家醫生開咗"青蛙仔"仔比佢食, 希望佢食完呢個療程會好d啦 我99有鱷魚湯比佢飲

我都係working mama, 有時做野悶悶地就上黎講兩句, 原來你有個8個月大既千金, 咁一定好忙, 我就下年1月尾生呀, 希望可以應付得到啦!
我個女返黎最開心就係話踩單車, 玩滑梯, 問佢其他野就唔講, 激c!

原帖由 purplerabbit 於 08-9-11 22:52 發表
返工真係無MUD時間上嚟傾, 加上我重有個8個多月的女女,真係好忙。我個仔是香蕉組, 很感恩, 佢依家坐校車無喊,不過, 我問佢在學校玩MUD, 佢有時問玩車車, 滑梯, 有時九唔搭八, 話玩'薯薯', 'NG NG',  比佢激死, 不過佢 ...

小朋友係咁, 我覺得你囡囡好可愛, 好攪笑, 果日我同我老公兩個都係度笑!
而家佢放學有冇同你講老師教左咩呀?

原帖由 Aurea 於 08-9-12 01:16 發表
haha.. 係呀!  唔好意思攪到大家!
皆因係屋企, 我用老虎獅子monkey既手偶公仔同佢一齊玩 , 教佢.. 但我就無人形公仔既手偶, so 其實佢一見到"山山"手偶 , 好自然想話俾大家知佢都有, 不過係動物嚟, 我見佢現在會好努 ...

我今日都準備左mini月餅, 提子等, 平時我多數俾蒸蛋糕, 麵包, 魚肉腸仔, 餅仔等, 有時放學見到個女都冇乜點食!
我都試下你方法, 加兩粒朱古力豆先!

原帖由 nibikalea 於 08-9-12 10:48 發表
我每次都準備d水果再加其他snack. 咁餅個d就可以唔駛太多囉. 可以帶少少麵包. 我就買咗迷你蛋糕仔, 豆沙包之類比佢帶. 你仲可以試吓小曼頭. 我有日加咗2粒朱古力豆入去, 囡囡好開心

...

各位不如加埋login name!

仔仔囡囡名------組別--------login name
Agnes----------蘋果組------why2005
Curtis --------- 蘋果組

Aurea----------香蕉組
Hayden(卓希)---香蕉組
Jason (以信) --- 香蕉組
wyatt---------  藍莓組

我個囡囡唔知咁啱定點解, 返咗下午班之後佢大食咗, 朝早飲完奶食麵包, 12點就食lunch, 一大碗麵都食晒. 下午比佢拎返學d茶點就食清光, 放學返嚟未開飯又話肚餓. 食完晚飯仲食食食....怕佢生蟲多d....你可以問吓囡囡想食咩茶點同佢一齊揀, 定係你d份量太多呢?

祝各位中秋節快樂, 星期一放假, 記得做家課喇~

原帖由 WHY2005 於 08-9-12 14:15 發表
我今日都準備左mini月餅, 提子等, 平時我多數俾蒸蛋糕, 麵包, 魚肉腸仔, 餅仔等, 有時放學見到個女都冇乜點食!
我都試下你方法, 加兩粒朱古力豆先!

...

我今日終於忍唔住打咗電話俾李老師,問個仔係學校的情況,李老師話佢比一般小朋友成熟,結論就係佢唔習慣新學校.
佢以前有讀n1,佢好鐘意踩單車,以前間學校日日都有出去花園到踩單車,可能就係咁,佢覺得悶.
原帖由 WHY2005 於 08-9-12 13:56 發表
唔怪得唔見左你啦!
可能佢仲未習慣啦, 要慢慢再同佢傾, 以前佢有返過N1麻? 果時同而家有咩分別, 會令囝囝覺得悶既?

我囡囡岩岩相反, 佢返左上午班之後冇乜胃口, 可能早啦, 佢有時有飲奶, 有時都冇, 茶點就一時時, 唔岩食既佢就唔食, 返到屋企, 公公會煮飯俾佢食, 你囡囡都幾勁!嘻嘻...我諗佢開胃左, 因為郁動都多左!

今日收到功課勒, 我個女好開心, 話要做功課, 好緊張自己既野!

原帖由 nibikalea 於 08-9-12 21:53 發表
我個囡囡唔知咁啱定點解, 返咗下午班之後佢大食咗, 朝早飲完奶食麵包, 12點就食lunch, 一大碗麵都食晒. 下午比佢拎返學d茶點就食清光, 放學返嚟未開飯又話肚餓. 食完晚飯仲食食食....怕佢生蟲多d....你可以問吓囡囡 ...

你囝囝性格好似大哥哥呀, 老師都會幫佢慢慢習慣, 以前咁好, 日日出踩單車, 唔怪得而家會悶, 你假期咪會同佢四圍去玩?

原帖由 suklaic 於 08-9-12 22:51 發表
我今日終於忍唔住打咗電話俾李老師,問個仔係學校的情況,李老師話佢比一般小朋友成熟,結論就係佢唔習慣新學校.
佢以前有讀n1,佢好鐘意踩單車,以前間學校日日都有出去花園到踩單車,可能就係咁,佢覺得悶.
...

祝各位媽咪中秋節快樂.
我個仔反左上午班後都冇咩胃口.早餐食得好少.反而茶點就食晒.hahaha.唔知係米太早食唔落呢.不過要坐校車,所以冇監佢食

原帖由 WHY2005 於 08-9-13 00:10 發表
我囡囡岩岩相反, 佢返左上午班之後冇乜胃口, 可能早啦, 佢有時有飲奶, 有時都冇, 茶點就一時時, 唔岩食既佢就唔食, 返到屋企, 公公會煮飯俾佢食, 你囡囡都幾勁!嘻嘻...我諗佢開胃左, 因為郁動都多左!

今日收到功課 ...

‹ 上一主題|下一主題