用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: benben
go

2007 協恩 K2 [複製鏈接]

boboma
行下, 幾好 wo. . . 一小時, 好輕鬆!! 校長個樣. . . 我都無咩印象.

re : reading books
wa. bobo really loves reading wow!! That is very good.
我個女無甘. . . 不過成日要我講故事佢聽, 成日叫我帶佢去 library.

check pm!!

benben,

re. school bus, 明白了, 學校去年有類似家長監察會,唔知今年仲有無,如有的話,可以反映吓.

今日小朋友放假,我返night shift,可以一齊開工做聖誕吊飾.

re. flag-selling, 明早爸爸會先帶bobo出去,我放工後再同佢哋會合,你們打算在那一帶流連?

有無睇昨日通告 - "易拉架比賽", 真是愈來愈高難度.

boboma
re : 易拉架比賽
don't really understand what it is!!

re : xmas decoration
still have no idea what to do!!

re : flag selling
I think somewhere around Parklane lor!! 條路闊 d!!
as hv class @ noon, I may leave at around 11am. :loveliness:

Hi bo-bo mum and benben,

好耐無上來,之前出左門,返來又忙。

我都無去到參觀馬xx同walk,因為我唔係個區,都唔會報,而個walk 唔係學校的,我又唔係教友,所以無諗過參加。

個聖誕飾物我同個女整左成日,難過聖誕咭好多。

我都覺得同老師交流較少,有野要睇手冊至知,下下打電話去學校又好似好煩咁。

黎緊食火鍋,你地女女要帶咩呀?我女要帶獅子狗,我整估佢問佢要帶20隻狗點上校車?老虎同獅子差唔多惡咁帶老虎狗又得唔得?睇到佢又急又唔知點講明我個樣真係好笑,雖然係有D變態

[quote]原文章由 benben 於 07-11-30 12:08 發表
boboma
re : 易拉架比賽
don't really understand what it is!!

Looks like a competition for parents, not students.

YN
re : hot pot
你個女帶 20pcs 獅子狗? 我個女要帶 12pcs 龍蝦丸!!

嘩, 甘食完, 明天放學唔使 lunch 都得啦.
亞女話有同學帶菜, 有同學帶鳥冬. . . . 唔知有無人帶肥牛, 魚面, 象拔 bon . . . . . .etc.

re : 易拉架
真係唔知整咩. . .!!
no idea till now!

re:  xmas decoration
i only use 20 mins. . . .$19 material . . .finished!!

原文章由 benben 於 07-12-5 14:48 發表
YN
你個女帶 20pcs 獅子狗? 我個女要帶 12pcs 龍蝦丸!!

嘩, 甘食完, 明天放學唔使 lunch 都得啦.
亞女話有同學帶菜, 有同學帶鳥冬. . . . 唔知有無人帶肥牛, 魚面, 象拔 bon . . . . . .etc.   ...

bobo帶15條蟹柳,佢話有同學要帶肥牛, 學校都好認真吓, 照咁睇,明天唔駛食lunch.

我同bobo就用咗四個鐘完成個聖誕吊飾,今年K1都不做聖誕咭,要做聖誕吊飾,咪即係又要家長做!

好認真wor,但係個個帶十幾二十件,邊食得晒。

個易拉架比賽唔知多唔多人參加?我實在無藝術細胞做咁多 design播,真頭痕。係咁意一個ppt file得唔得?但係咁又無小朋友參與播…

你地校車有無話tin日遲返?我女要1:30

亞女called me, 今日係學校吃了兩碗!! 不過回家又可吃lunch bor!!

YN

明天 late back? no notice from sch. buss ee wow!!
明日學校又有function咩?

易拉架比賽 - 要交 jpg format bor!! not ppt ar!!

叫亞女 draw sth. . . .scan and stick on it!! 加埋句 Subject. 唔知ok 未?! 什麼電腦繪圖軟件. . . .我部腦只有小畫家咋!!

等埋小學wor,唔知咩事。

jpg file,無留意添,我都係得小畫家。

原文章由 benben 於 07-12-6 15:45 發表
亞女called me, 今日係學校吃了兩碗!! 不過回家又可吃lunch bor!!

YN

明天 late back? no notice from sch. buss ee wow!!
明日學校又有function咩?

易拉架比賽 - 要交 jpg format bor!!  ...

阿女都話今日係學校食咗好多野,仲話全部食物食哂,無野淨,唔知真定假,佢返到屋企仲食咗個"light lunch".:

阿女架校車明日就比平日早D返,可能同小學活動有關.

re "易拉架比賽",自問無咩創意,電腦又唔醒,所以已經責成阿女老豆負責(其實佢同我都咁上下 ).學校攪這些活動,小朋友唔知有無得着,但好似我哋呢D家長就已經好頭痕! 唔知去年K2有無這類活動?

知唔知今年K3生在第一round有幾多個入返協恩呀?

wa. . . 甘多野都食晒?
有小朋友一齊吃. . . .開胃好多.

YN. . . 亞女 told daddy. . ."有同學帶老虎狗. . . .唔係唔係, 係獅子狗". . . . . 唔知係咪講緊 tungtung 呢?

re : Xmas Decoration
亞女話學校已經掛到周圍都係!!
好有氣氛呢!!

re : K3 Round 1 to HYP
I also want to know.
But my gal only w/ 15 marks. . . . no hope ga lar!!

How about u 2?

benben & YN,

今日同爸爸去了學校接放學,咁"橋"YN又接女女放學.

阿女都係得15分,第一round緊係唔駛諗,所以唔會選協恩,我已開始睇吓選什麼學校,但仲未選定,其實好快就到佢哋了,都係時候要計劃吓.

你地真有緣!!
我都好想去接下亞女放學!!
日日 take sch. bus, 佢有時都想要 "家長接"!

15分, 1st round 一定無chance ; 不過, 唔 choose 佢, 唔知叩門時會唔會唔考慮呢, 又或者會減去小小人情分呢? or even 唔叫亞女去 IN 呢!?!? 不過, 都唔好期望太高. . . .點都要唸定 back up & 2nd choice!!

真係好快. . . .下年就係, e+ 都 12 月啦, 容咩易!!:-|

原文章由 benben 於 07-12-7 15:59 發表
15分, 1st round 一定無chance ; 不過, 唔 choose 佢, 唔知叩門時會唔會唔考慮呢, 又或者會減去小小 ...

聽聞有些學校在暑假就要報名/interview, 所以要開始做吓功課!
去年K2年尾學校咪攪咗個小一入學構座,我記得有個媽咪分享時話唔一定要第一round選協恩,協恩才會在第三round比你interview,因為協幼應該唔知小朋友在第一round選邊間學校,協幼應該是選表現好的小朋友interview,不過負責interview的小學校長就會知道你有無在第一round選佢,當然interview時的表現亦好重要. Btw, 這點我會再問清楚.

interivew 表現當然重要, but hard to control!!

不過, 最怕未被選中去 interview 呢?!?!

對! 好多野都不能控制, 做父母的唯有盡量幫忙及提點, 其他靠她自己, 但我相信學校未選小朋友interview前, 她們都已經有不錯的學校在手,協恩要到6,7月才安排interview,未免太遲了.

我女帶返晒20隻獅子狗 返來,話老師話食唔晒。

個傻妹今日帶左同學仔本功課簿返來,連功課都無得做。

我都想知 k3第1 round 收左幾多,學校會唔會講我地知呢?等我地有預算都好呀!我個女唔出聲架, 要interview就一定輸蝕lor。

今年唔知多唔多人考K1呢?我都有朋友帶女來考,話排隊取 form都成個鐘。我女個時又完全唔使排播。唔通今年人多左?

我個女都試過兩次帶埋同學手冊回家

有一次, 係開學時, 有d 重要回條, 我仲要星期 6 約個家長交收, 真係唔好意思!!

今日開始寸字 . . .ONE

Round 1 收左幾多, 家長會時或者可以問下老師, 八下
不過, 知都無咩用, 都唔輪到我!!

K1 - 我果時都係唔使排!!

Hello, YN & benben,

我當年取form,早去咗,已見好多人,但一開始派,就好快到我,其實真係唔駛排,只要在限時前到就一定有form.

今日writing要串字外,仲要畫"風"及填顏色,阿女話D風是白色,唔駛"油"顏色,我話你想像吓,幫風加D顏色啦!

今日有鄰居(其他幼稚園生家長)問我,協恩在寫字方面對學生要求高嗎?因為她曾這樣聽說過. (我再想吓,又係播,阿女的中文抄寫,有時我都認為幾整齊,但老師仍會找到不合意地方,在那版中文字打上兩,三個紅圈) 在旁的一位K3家長說,字寫得靚,考小一也有幫助,當然小朋友自己的名字就一定要寫得端正.:)
‹ 上一主題|下一主題