用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 幼稚園/小一派位/插班/叩門......等討論及問題 ...
樓主: cclee66
go

幼稚園/小一派位/插班/叩門......等討論及問題 [複製鏈接]

禁你會自行入邊間?

新油天.因為同區
原帖由 Newbb2006 於 11-9-26 12:34 發表
禁你會自行入邊間?
哲哲寫真 哲哲私相集

新油天都係熱門

小孩怎入天主教

如果父母唔係教徒 , BB 可以領洗嗎 ??
好似話 BB 領洗要父母其中一方係 BB 出世前已受洗
如果 BB 出世後父母先入教 , 一年半後領洗 , 仲可唔可以用嬰兒領洗 ??
如果想係 4 歲前領洗 , 仲有乜方法 ??
返主日學係自行收生係咪唔算天主教無 5 分 ga ??
LSPC 使唔使父母雙方都係教徒 ??
Thanks

one of the parent has to be a 領洗天主教徒.
返主日學係自行收生係咪唔算天主教無 5 分 ga==> correct
If you already 返主日學, you should ask the advise from your church.

有心信教, 先返主日學認識多D天主, 唔使急於4歲前領洗, 天主幾時都歡迎你:)

貢獻勳章

睇嚟你都好急吓喎!

就算你真係為咗5分而信天主教,天主都好歡迎你,起碼你肯為兒子負出 (大人要上至少年半的慕道班,然後經神父考核才可領洗,領洗之後第二日,小朋友亦可領洗)。

不過既然領得洗,而亞仔又幸運入到喇沙的話,就最好能夠堅持。記得神父講笑話,做天主教徒有好多福利:我地上一代可能已經領受過天主教奶粉;小朋友可以加分入讀心儀的天主教學校;到我地百年歸老之後,又可"入住"天主教墳場。

你先要做的,就係搵間就腳的天主教聖堂,去搵神父問吓。又或者瀏覽天主教香港教區的網頁。

主佑 +

http://www.catholic.org.hk/v2/b5/a06church.html

回復 1# joemyt 的帖子

唔該0西
我準備返慕道班 , 2013 April 仔仔都係 2 歲半 , 希望趕得切
敢問各位 , 以現時計 , 25 分入到喇小機會有幾高呢 ?? thanks a lot

貢獻勳章

呢幾年20分都入到 (不過唔多),換句話講,25分在過去多年一定入到!

定 !!!!!!!!  

回復 1# joemyt 的帖子

聽聞今年有好多弟弟apply, 20分真係唔樂觀,25分都好難講. but in the last past 5 years 都冇問題.

幼稚園

我想問下你地的兒子以前係讀本地幼稚園,定係有人係讀國際幼稚園/國際班呢? 會否遇上適應困難?

自行收生結果~請問出學生姓名 or 表格編號?謝謝!

• 自行收生結果~請問出學生姓名 or 表格編號?謝謝!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

貢獻勳章

去年在學校門口張貼的 "自行分配學位取錄名單 (甲類)",即係第一輪 "計分",係有以下四項資料:

1) 入學申請編號    (Application No.)
2) 校內參考編號    (School Ref. No.)
3) 英文姓名          (Name in English)
4) 中文姓名          (Name in Chinese)

係用英文字排列

醒目開學勳章

LSPS 小一家長交流區(2011/12)

今年必收生37個,唔知有幾多25分和20分.

請問幾時會有今日 (21 Nov) 出 result 0既 收生數據
即幾多人報名 , 必收生數目 , 25 分數目等等
Thanks

回復 1# gattermond 的帖子

必收生37個,唔知有幾多25分和20分.

原帖由 InitialD 於 11-11-21 14:38 發表
必收生37個,唔知有幾多25分和20分.

InitialD,

Hey, is your little boy going to P1 next year?

If there are 1000 20points applicants and they have 30 seats only. How do they choose the 30 from 100?

I mean, is it truly a lucky draw or there are other factors to rank these 1000 applicants?

Thanks a lot in advance!

‹ 上一主題|下一主題