用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無德寶國際幼兒園(富康)N1(RED)的家長?
樓主: lon
go

有無德寶國際幼兒園(富康)N1(RED)的家長? [複製鏈接]

Re: 有無德寶國際幼兒園(富康)N1(RED)的家長?

hi Ion,
係呀,呢個就係梓淇,全班最細粒,Ms.Chao話佢差不多係全校最細粒果個...   
lon 寫道:
梓棋媽咪, 你個女認得我個仔Kevin呀, 我問個仔邊個係梓棋, 佢話係中秋節全體合照相時坐响最右手邊穿著紅色鞋仔的女仔, 係未嗰個呀?      

hi alc,
我地朝朝同梓淇等校車都見到Aby架,我就係有一晚搭lift撞到你地一家果個呀!聽Ms.Chao講梓淇同Aby係學校好friend,但朝早見佢地至多shake hands,都唔太熱情...   
alc 寫道:
Hello!大家好.原來Red組已經有個自己Topic真係好!我係Aby 媽咪,唔知你地d仔仔囡囡在家有冇提過Aby呢?
Aby在家對著相片也可以講晒d同學仔名,不過有d音我聽得唔清楚,但我記得她也提過梓棋,柏誼....我都唔記得太多!

好喎!咁係邊庶攪好呢?
candice001 寫道:
各位red & purple組o既mummy, 有無興趣攪個christmas party 玩下呀!

vibian,  
   樂怡好返未呀? 不如weekend去ocean park 好嗎.不過我要12:00 先去到.....
   zoe仲有小小鼻水, 好難好呀!   

vibian,
Is 樂怡 still on sick leave?  Is she OK?  To to always mention her, and also 'hei hei', Peggy, 'Long Long', 'suen suen'.  Any of your kids tells you what happen at school.  

To to got bite in school this morning.  His eyes and ears got swollen seriously.  If you takes your kids to school, you will probably recognise him.

I really hope he will not be sick this coming week la.  The whole family will travel for 10 days, starting from  28 Nov.

我想問下你地會唔會留係到讀k1?

我都有幫個仔報咗其他學校, 不過見個仔喺度讀得幾開心, 而且間幼稚園又咁近, 仲考慮緊會否繼續讀 k1.

之前都唸過報茵怡嗰間宣道會, 但係好誇張, 派表之前嗰晚10:30pm已有30幾人排隊(上午班名額只得28人), 所以最後都無去報名.

你地呢?

alc 寫道:
Hello!大家好.原來Red組已經有個自己Topic真係好!我係Aby 媽咪,唔知你地d仔仔囡囡在家有冇提過Aby呢?
Aby在家對著相片也可以講晒d同學仔名,不過有d音我聽得唔清楚,但我記得她也提過梓棋,柏誼....我都唔記得太多!

Hello Aby 媽咪  

我個仔 Kevin返學無幾耐已經經常提起 Aby, 聽 Ms chao 講Kevin 好鍾意同 Aby 玩, 經常與 Aby 現煮飯仔, Aby 是個講嘢比較叻的小朋友.

在中秋節合照中那個是 Aby 呢? 是否穿著藍色有星星圖案那位女孩?  

Dear Candice001,

我都有興趣參加   

各位red & purple組o既mummy, 有無興趣攪個christmas party 玩下呀!

我都有興趣參加 !!     

lon 寫道:
在中秋節合照中那個是 Aby 呢? 是否穿著藍色有星星圖案那位女孩?  

BINGO!

[quote]
tszkipa 寫道:
hi alc,
我地朝朝同梓淇等校車都見到Aby架,我就係有一晚搭lift撞到你地一家果個呀!聽Ms.Chao講梓淇同Aby係學校好friend,但朝早見佢地至多shake hands,都唔太熱情...   
[quote]

Dear tszkipa & alc,

你哋住邊個屋苑呀? 要搭校車既 ?    

zoezoeiou,
好,應該可以,如爸爸好返, 仲之細傳給大人, 之後就好      

zoe 如何, 學校生活如何?????你個同事囡冬兒呢?????

我地住係叠翠,不過係新都城2期上車,我估Aby應該住新都城
Ion你地住得好近?
lon 寫道:
你哋住邊個屋苑呀? 要搭校車既 ?    

Ion,
我都有報茵怡嗰間宣道會,, 但是下午, 仲要月尾先interview, 應該不會去,仲有無呢!!

係呢各位媽咪你們住邊,我住富康....

christmas party 去邊處開?????

lon,

因為阿仔身體較弱, 所以佢爸爸唔主張佢出"城"讀書.  不過我都同佢in左st. catherine, 本來報埋培正, 點知佢爸爸話連交表都一定要親身, 咁古板o既學校唔讀, 我俾佢激到幾乎嘔左一筒血

黎緊我會報st. paul (causeway bay), 因為係我第一心儀選擇, 但我知道勁難, 所以只不過試下阿仔o既能力.  所以total只有兩間.  

我o的朋友足足報左8間, 其中一個所有in過o既都收, 好勁!

其實如果諗住係tko區讀, debroah都已經係一個唔錯o既選擇!

不如統計一下我地住邊度, 可以睇下搵個好地方攪function:

vibianyeung - 富康花園
candice001 - 寶盈花園
tszkipa - 叠翠

e,Candice001你住寶盈又唔讀寶盈果間嘅?
不如統計一下我地住邊度, 可以睇下搵個好地方攪function:

兩間debroah我都睇過, 富康個間環境較開放, 感覺舒服!  同時, 好多人講富康老師流動性較穩定!

咁又係,我地都係咁諗!見到Ms.Chao咁好就知無揀錯! :  :  :
兩間debroah我都睇過, 富康個間環境較開放, 感覺舒服!  同時, 好多人講富康老師流動性較穩定!

I am also interested in joining the Christmas party.  If I am right, all your kids are in red class.  My son is in purple class - to to.  is it ok to join?

So lucky to have Ms Chao as class teacher, I like her too.
BTW, I live in Park Central.  

Do you know whether 德寶幼兒 class will have picnic?  
‹ 上一主題|下一主題