用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中尼 vs St Clare
樓主: juliak0425
go

中尼 vs St Clare [複製鏈接]

andyandybb 發表於 21-7-16 16:29
小一不是全英數嗎?如果brand 2生是否直升中學?

據一位用家講,話小一已經同佢當年有別~~~

SC去到今天,應該仲係夠位收埋Band2生,假設前列B1生離校人數不變~~~

SH,要視乎佢收自己學生政策是否有變~~~

band 2 会收. 聽小女小二网上上課,是中英夾雜

我女今年小一,數學同GS係全英教,不過可能網堂關係,同埋個陣剛開學,頭段會有啲時間老師某啲地方會用中文講一兩句。但到後期就基本上係全英了。
中文係弱啲,我見今年考試應該中文成績係比較差的一科。
係咪真英小,睇你點睇,學校主要授課語言係英文,但學校好似係冇外籍老師(法文老師除外),同學間溝通係冇限定要用英文,我女會用英文多,但同學未必用英文答。但始終你每一科都係英文,小朋友會聽多左。

香港好多打住英小, 英中,
都係用中文教, 只係本書用英文字...

如果$唔係問題, ST CLARE   性價比高...

tummypooh 發表於 21-7-19 10:53
我女今年小一,數學同GS係全英教,不過可能網堂關係,同埋個陣剛開學,頭段會有啲時間老師某啲地方會用中文 ...

St clare小學兩年前轉了本深嘅中文教科書。

SCPS 網頁有近年 SSPA 結果
從中可見 SCGS 直屬位有餘

問問各位,高主教 vs St.Clare ?
‹ 上一主題|下一主題