用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何教導《容易放棄》的小朋友
樓主: Kx1918
go

如何教導《容易放棄》的小朋友 [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 17-11-8 13:57
十隻手指有長短,冇可能樣樣都叻,容易放棄嘅小朋友,一般都係自信心不足,挫敗感較强,家長可以多發掘小朋 ...

講得對;但可能小孩不笨,還很聰明,回家做功課及温習很倦,日以繼夜便冇mood,冇動力,不如試下做完功課温習少少便可任玩,看吓结果又如何?

brother4 發表於 17-11-8 15:33
講得對;但可能小孩不笨,還很聰明,回家做功課及温習很倦,日以繼夜便冇mood,冇動力,不如試下做完功課温 ...
做完功課溫習少少, 已經無時間玩了......................

IloveJJ 發表於 17-11-8 11:44
所以唔鬧唔得架!
係…實在好羨慕一些自稱從不打罵、用愛心去教出品學俱佳小朋友的家長,身邊總有兩三個係咁講

坦白說,無人會想勞氣

自強不息 厚德載物

IloveJJ 發表於 17-11-8 17:27
咁事實都有呢啲人,但唔係自己嗰個啫。其實係有跡可尋既,睇佢性格似屋企邊個,已估到大概係點。
...

有因才有果!

brother4 發表於 17-11-8 15:33
講得對;但可能小孩不笨,還很聰明,回家做功課及温習很倦,日以繼夜便冇mood,冇動力,不如試下做完功課温 ...
我自己很少在學業上與孩子角力,但呢啲必須要從小便開始訓練小朋友,從kg起我已讓小朋友有較大自由度,功課自己做,唔明鼓勵佢主動去問,年幼時我可以接受小朋友唔做功課,但大前提是要佢自行向老師負責,要佢哋明白自己的事要自行承擔後果,當然我會响背後 Mon 住,有須要時我會與老師協商。同意現今世代孩子十分聰明,所以家長更要多花心思,發掘孩子興趣及強項,引導小朋友思考,當佢地明白自己有不足時,就會有動力想做好啲。平日時間緊迫,孩子上完整日學再做功課已很疲倦,所以我不會要求小朋友再温習(除了要默書),就算默書亦會教佢分段去温。所以每天只要做好功課,餘下時間孩子可以玩耍/看書,小朋友培養出良好學習態度,得到家長認同與支持,自然就會有動力去做好佢。

little_yolky 發表於 17-11-8 15:31
可能阿妹自小同家姐一間學校, 又學埋相同ECA, 家姐做乜都叻, 佢無心機學好。 ...

好多時家長或會用了兩姐妹作比較而不自知,小朋友看在眼裡,就會覺得點做都唔夠家姐叻,自然缺乏自信。所以家長要小心,就算學習興趣班也不要學同一樣野,避免姊妹作比較。我大仔語文較差唯獨數學超強,我就刻意讚賞及放大佢數學能力,培養佢自信,细仔語文較好數學亦不弱但就十分大意,我就令佢哋明白每個人有自己強/弱項,從而提升佢哋自信及接受自己弱點。

IloveJJ 發表於 17-11-8 20:53
咁你有咩方法改善細仔既大意呢?
佢细時我經常同佢講,自己粗心就要諗方法去幫自己,小一時佢執完書包漏帶野,我檢查完會笑笑口提佢"好似仲有啲咩未執呢?",等佢自己揾唔會幫佢執,同佢去街食野/搭車,教佢起身前會睇下自己個位有冇漏低野先好走,若佢帶環保袋回校,會比個扣佢教佢一放低個袋就扣住個書包,因為放學學生通常唔會漏低書包,當然考試/默書亦有教佢覆卷...... ,慢慢等佢形成習慣,so far 到中學佢都未試過唔見嘢,帶漏野都好少發生。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-11-8 19:02
好多時家長或會用了兩姐妹作比較而不自知,小朋友看在眼裡,就會覺得點做都唔夠家姐叻,自然缺乏自信。所 ...
道理係明既, 不過唔衰都衰咗, 等我諗下點拆招先...............

IloveJJ 發表於 17-11-9 08:52
謝謝,可能我都是一個大頭蝦的媽媽,所以我好多時都提唔到佢哋咁多,我要思考下!
...
應該話唔係家長樣樣事去提佢,而係從日常生活小節教佢方法警惕自己,避免不必要嘅錯漏。
妳都講得啱可能我天生性格比較细心,容易察覺到佢哋嘅問題再引導佢諗解決方法。

IloveJJ 發表於 17-11-8 20:53
咁你有咩方法改善細仔既大意呢?
計數除了要減少大意,也要兼顧速度的。我囝初中小階段數學測考有時會唔夠時間做,就是他要很肯定準確才去下一題。後來叫他情願做快一點,犧牲一點準確。

meowloo 發表於 17-11-8 17:20
係…實在好羨慕一些自稱從不打罵、用愛心去教出品學俱佳小朋友的家長,身邊總有兩三個係咁講

坦白說,無人 ...

三人行,必有唔師也!

Kx1918 發表於 17-11-7 20:56
你地有冇教育心得呀?

係咪仔? 仔要鬧下架。係叫醒佢。

當然醒左要跟佢講大道理。大意係人地問你問題係俾你機會,你放棄亦係放棄了一個機會,甚至以後都沒有的機會。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我個小朋友正正係呢類人, 想問大家有咩方法可以發掘佢嘅興趣同長處呢, 由細都大(10歲)都比佢試過唔少活動, 但又真係每樣都唔特別精或有潛質, 所以佢自己都成日講"媽咪, 我真係樣樣都唔叻!!", 佢其他同學總有一樣比較好, 而佢又真係比較平庸, 我都有解釋叻嘅人只佔好少, 其他人都係普普通通, 但佢真係好冇信心
‹ 上一主題|下一主題