用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 叫阿仔溫書 佢同我講數
樓主: Kx1918
go

叫阿仔溫書 佢同我講數   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-3-10 12:27
仲未開竅? 你唔係話阿仔九歲了? 即係四年班, 同我大女同年了, 我大女已經諗緊點樣提升自己準備呈分了, 仲掛 ...

開竅真係睇個人,我都想個仔開竅,想佢小心啲,唔好大意,佢有改㗎,改咗好少,好似的唔起心肝咁。所以呈二咪衰咗囉,衰係數學,簡直不能置信。呈3成績點又要等4月只知。

greentea000 發表於 17-3-10 16:43
我比較有興趣想知你老公呢個温1打1既做法係點計?
無測考,唔使溫,無機打?

平時假期 每日最多玩兩個鐘
溫書先係溫一個鐘打一個鐘

回覆 little_yolky 的帖子

大女咁專注,可能比佢搏到ga

brother4 發表於 17-3-9 23:47
朋友一個相似方法,由小學至中學 ,成績還好好。。。一至六自己做好功課及溫好習 ,如考試成績好 ,星期日 ...

呢個方法幾正
Work hard play hard

Jane1983 發表於 17-3-10 17:38

大女咁專注,可能比佢搏到ga
唔好搏啦, 好辛苦架, B校我覺得都非常好了。

Jane1983  哈哈  發表於 17-3-10 19:13

little_yolky 發表於 17-3-10 18:42
唔好搏啦, 好辛苦架, B校我覺得都非常好了。

一間合適的學校好緊要,配對了就加事半功倍,否則賠掉學習興趣仲難搞

洋蔥頭媽咪  Agree, 但並非個個家長都認同,所以有人會越級博中獎  發表於 17-3-15 00:11

Kx1918 發表於 17-3-10 17:21
平時假期 每日最多玩兩個鐘
溫書先係溫一個鐘打一個鐘

你用"講數"呢個詞,亦無表達唔滿意成績,唔知你係不滿講數本身(唔服從),定係不滿自己無參與講數

greentea000 發表於 17-3-10 22:16
你用"講數"呢個詞,你亦無表達唔滿意成績,唔知你係不滿講數本身(唔服從),定係不滿自己無參與講數?
其實講數讀書呢家嘢無論如何真係唔好, 讀書係小朋友既書, 做乜解夠要同大人講數。好似佢讀得好係爹吔媽咪得益咁。

little_yolky 發表於 17-3-13 10:36
其實講數讀書呢家嘢無論如何真係唔好, 讀書係小朋友既書, 做乜解夠要同大人講數。好似佢讀得好係爹吔媽咪得益咁。

如果佢自動自覺做好自己讀好書當然無需要講數,萬一佢"唔上當"話之你死,咁係咪堅持唔引入獎勵制度話知佢死?

greentea000 發表於 17-3-13 16:55
如果佢自動自覺做好自己讀好書當然無需要講數,萬一佢"唔上當"話之你死,咁係咪堅持唔引入獎勵制度話知佢 ...
呢D嘢係環環相扣, 所有嘢都有前因後果, 今日既果皆因過去既因。去到小學如果家長都仍然執迷不悟, 只會泥足深陷。奬勵當然可以, 但唔係講數。

我細女都幾懶架, 但佢好鐘意術科嘢, 次次去上英文堂前等上堂, 都企响隔離鋪門口睇人哋做黏土。睇咗大半年。我諗過度過, 又夠錢喎(佢哋一個月學好多錢嘢) 所以同佢講, 如果佢考試考到級45名(舊年係級69名, 所以其實我原先估計佢係做唔到的), 就獎佢學黏土, 佢真係開心到飛起。今次上學期考試, 一名不差, 真係級45, 咁, 佢做到, 暑假咪幫佢報囉。

獎勵係有既, 但唔可以講數。

係咪可以理解為:同一樣野,仔女提出係講數,父母提出係獎勵。主動權係父母你就接受?

greentea000 發表於 17-3-13 18:28

係咪可以理解為:同一樣野,仔女提出係講數,父母提出係獎勵。主動權係父母你就 ...

唔係既。我係象媽嚟既, 好慈祥, 和藹可親。

因為溫書呢D嘢, 係同食飯一樣, 係小朋友要做既嘢嚟, 無講數/獎勵既餘地。但係, 經過一番努力, 如果達到目標, 係可以要求有獎勵鼓勵下自己。

又話說, 上禮拜六, 阿細默書107分(110滿分), 佢行過玩具鋪, 問我默書咁好, 可唔可以買張貼紙鼓勵佢, 我當然從善如流, 買咗張貼紙俾佢。不過, 佢哋兩個就從來無同我講:媽咪, 我食晒D飯, 買貼紙獎勵我呢D說話喇。佢哋唔食, 我就叫工人收起佢, 然後下一餐整返熱繼續食。

little_yolky 發表於 17-3-13 18:34

因為溫書呢D嘢, 係同食飯一樣, 係小朋友要做既嘢 ...

食飯呢招,我都係咁用,唔食無問題,留返下餐。仲有,好食唔好食都要食,最多下次唔食,但今餐一定要食晒,唔可以浪費。

little_yolky 發表於 17-3-13 18:34

因為溫書呢D嘢, 係同食飯一樣, 係小朋友要做既嘢 ...

獎勵呢樣嘢,我覺得好難拿捏,好多時都唔知應唔應該獎/獎勵方式。
上星期阿仔問我咁努力可唔可以獎包卡比佢,我當時答佢唔可以,我話你努力唔係為獎品,但我可以請佢食好啲。

S-Kwok 發表於 17-3-13 19:38
獎勵呢樣嘢,我覺得好難拿捏,好多時都唔知應唔應該獎/獎勵方式。
上星期阿仔問我咁努力可唔可以獎包卡比佢,我當時答佢唔可以,我話你努力唔係為獎品,但我可以請佢食好啲。
你既做法本質上係無分別,只係仔要求A而你俾B。
既然都係俾,為咩唔俾A?

如果唔係要求貼紙,而係要求玩具呢?

S-Kwok 發表於 17-3-13 19:38
上星期阿仔問我咁努力可唔可以獎包卡比 ...
若真有努力,我會比,再高招d仲可以講番佢點努力法,加以肯定。

greentea000    發表於 17-3-14 00:01

greentea000 發表於 17-3-13 22:46
你既做法本質上係無分別,只係仔要求A而你俾B。
既然都係俾,為咩唔俾A?
...

因為飯始終都要食囉

所以我覺得好難拿捏

‹ 上一主題|下一主題