用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔上到小四 佢話太多功課 很不開心
樓主: Kx1918
go

阿仔上到小四 佢話太多功課 很不開心 [複製鏈接]

我女今年小五,平日功課都8-9樣,啱啱呢個周末有14樣(未計改正),計埋可能有19樣,無抄寫功課,但有中、英文作文和專題資料寫作……等等。暫時, 我女話佢ok, 遲d再多d都唔知點handle....

little_yolky 發表於 16-10-17 11:20
weekend,所以係五、六、日三日。平均一日6.3333333333333333333333
放假係為左做多d功課?妳去旅行會唔會帶多兩份job飛啊~~~?

little_yolky  我發夢都諗緊工作嘢的,唔好用我嚟做例子。  發表於 16-10-17 12:21
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

stockmike 發表於 16-10-16 12:42
通常小三開始會多功課,我間校話就唔多。但係寫作開始佔多,又有啲專題探討,份份都有番貢上下份量,加上每 ...
我個小一好輕鬆,小二開學轉左班主任就多左好多功課,而且全班成績跌晒,第一次家長日同老師反映功課太多,反映有效,之後到學期完都比隔離班少功課,新年假直頭冇功課,而且全班成績升返晒,功課少成績升,咁多功課有咩意義?用黎壓制成績唔好提升?
之後小三學業都輕鬆,但學校既課外活動就忙好多...
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 16-10-17 11:20
反映係完全無意義的。今年阿女小四, 多咗一個唔計分英默, 一次10個生字。因為今年減咗測默次數, 校長話係俾 ...

我地班主任好有权威,-句:我唔希望我既学生有唔計分就唔認真呢个学習态度!禁就人人唔100都90分。唔洗罰~有4次(即全部)默書100分仲可以加操行積点~

錯多过一半要全部範圍抄50次……好似老闆話你唔OT就要扣人工-样~

反映係完全無意義的。今年阿女小四, 多咗一個唔計分英默, 一次10個生字。因為今年減咗測默次數, 校長話係俾 ...
又唔可以話完全無意義嘅,我同意唔太過份應該讓小朋友學習同適應,但若太不合理我絕對會向老師了解。好似有家長話小一已經19樣功課,比着我一定會向學校了解,除非家長一心要揀啲超強/超谷/多功課學校,否則冇可能唔向學校反映。至於你女默書果啲我又唔覺得好大件事,我就唔會打去學校啦

little_yolky  因為阿女開學初已經有壓力徵狀。  發表於 16-10-17 12:26

Yanamami 發表於 16-10-17 12:05
我地班主任好有权威,-句:我唔希望我既学生有唔計分就唔認真呢个学習态度!禁就人人唔100都90分。唔洗罰 ...
我哋反映時, 佢居然話係要嚟嚇唔乖D同學, 佢話阿女要學識咩說話講俾咩人聽。咁阿老師你對住全班講, 緊係法例嚟, 人人要遵守, 乜有規則係唔乖學生至要遵守架咩。

Yanamami  这很香港  發表於 16-10-17 12:57

little_yolky 發表於 16-10-17 12:24
我哋反映時, 佢居然話係要嚟嚇唔乖D同學, 佢話阿女要學識咩說話講俾咩人聽。咁阿老師你對住全班講, 緊係法 ...
我當年揀kg happy schpol,大部分老師都好好,但唔好彩有個最惡的教我小朋友個班,之後選小學時就冇執著happy 與否

little_yolky  我係揀功課少,有聯繫中學,中學網靚。  發表於 16-10-17 13:13

MrBeast 發表於 16-10-17 12:45
我當年揀kg happy schpol,大部分老師都好好,但唔好彩有個最惡的教我小朋友個班,之後選小學時就冇執著hap ...

其實適合就happy架啦,谷校都一樣有人讀得輕鬆愉快,hea校一樣有人讀得唔開心

MrBeast  Agree  發表於 16-10-17 13:01

講真若升中有要求,小4要"開始"發力ga la,之前資深網友們都有提過小四係會谷架,叫honey有時間上來睇下行情la。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 16-10-17 12:45
我當年揀kg happy schpol,大部分老師都好好,但唔好彩有個最惡的教我小朋友個班,之後選小學時就冇執著hap ...
講真happy唔happy同老師嘅關係大過學校,我仔舊年個班主任同某啲老師好嚴,我仔幾乎日日要罰企同無小息,今年得一個老師罰佢企,已經happy咗好多

MrBeast 發表於 16-10-17 13:00
講真若升中有要求,小4要"開始"發力ga la,之前資深網友們都有提過小四係會谷架,叫honey有時間上來睇下 ...
阿女唔駛人谷, 會自谷, 但就好易緊張, 所以佢唔嚇得, 嚇親會發惡夢, 會抑鬱。

MrBeast  發惡夢not a good sign,佢學校有冇得玩成長的天空?  發表於 16-10-17 13:43

MrBeast  發惡夢not a good sign,佢學校有冇得玩成長的天空?  發表於 半小時前

無成長的天空, 開學初除咗成日發惡夢, 仲成日無端端郁D就喊。

little_yolky 發表於 16-10-17 14:45
MrBeast  發惡夢not a good sign,佢學校有冇得玩成長的天空?  發表於 半小時前
我仔學校有成長的天空, 每個同學都要填一份問卷。我問過老師可唔可以主動要求參加,佢話要幫我問下學校先。。。

我覺得最好就係小學變返半日制啦, 返全日都唔知為乜, 攪到小朋友冇晒時間玩同休息

candyht  我都覺得轉返半日好 d,  依家d小朋友真係無得休閒同玩, 真係好慘  發表於 16-10-20 17:02

‹ 上一主題|下一主題