用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請高人賜教:B2a之九真有如此入U%,是否可以評為B1a/B1b呢 ...
樓主: YmOra
go

請高人賜教:B2a之九真有如此入U%,是否可以評為B1a/B1b呢? [複製鏈接]

引用:回覆+晴晴小B+的帖子 3322比率同埋入聯招

原帖由 kathy111 於 15-10-03 發表
回覆 晴晴小B 的帖子

3322比率同埋入聯招率的比較只是一個參考。3322比率只係講緊乎合基本要求既人有幾多 ...
雖然直接睇3322唔可以估到幾多%入大學,但肯定可以睇到幾多入唔到大學。理論上越高入u率,3322率亦會越高。

引用:回覆+kathy111+的帖子 係,3322只係參考,

原帖由 senkawa 於 15-10-03 發表
回覆 kathy111 的帖子

係,3322只係參考,同入u未必有必然關係,之但係,九真公布成績嘅方式極度含糊,如 ...
一般四科主科加兩科全部level4, 就好容易入u。但六科24分以下能成功入u就唔係咁多。

回覆 YmOra 的帖子

高中全是英文班啊

YmOra  thx.thx.  發表於 15-10-3 19:12

引用:12月左右

原帖由 hkpapa852 於 15-10-03 發表
12月左右
如果份校務報告無每科細數,都係睇唔到啲咩

引用:+本帖最後由+kathy111+於+15-10-3+14:19+編

大家好 ! 我係一個九真既老師。有朋友見到這裡在討論學校, ...
請問jupas offer嘅學士學位是否包括8大教資會資助學位,OU自資學位及SSSDP的學位?各自分佈的%如何?

引用:+本帖最後由+kathy111+於+15-10-3+14:19+編

大家好 ! 我係一個九真既老師。有朋友見到這裡在討論學校, ...
你還是不要回應好了,delete你的回應吧,因為老師在公開論壇討論學校是不合宜的。

khmama 發表於 15-10-3 18:46
你還是不要回應好了,delete你的回應吧,因為老師在公開論壇討論學校是不合宜的。

...

你對!你的一言突然清醒了我們.

引用:Quote:原帖由+kathy111+於+15-10-03+發表本

原帖由 khmama 於 15-10-03 發表

...
咁得意,問完人嘢,又叫人唔好答。呢個論壇有d咁例,真係唔知,其實大把行家係呢到收風或放料,例如通知有info day 果d,其實有油真老師出來答幾好,好過大家估估下,佢又無批評某某某/開名,有咩問題?呢到大把開幾個accounts 自問自答,有d踩完又讚返......盡信或太認真...你就輸

回覆:Lucifer3960 的帖子

更正:九真老師

Lucifer3960 發表於 15-10-3 21:11
咁得意,問完人嘢,又叫人唔好答。呢個論壇有d咁例,真係唔知,其實大把行家係呢到收風或放料,例如通知有i ...

我先前係用手機, 冇得編輯, 問完覺得老師唔適宜回應, 始終有些資料可能係學校機密, 學校既無授權佢公開, 冇理由為滿足我地好奇心而陷人於不義. 佢冇表明身份當聽返來還可以, 公開討論比學校知道唔知會發生咩事, 都係為佢好, 我對資料保密一向比較謹慎.

引用:Quote:Lucifer3960+發表於+15-10-3+21:11+

原帖由 khmama 於 15-10-03 發表
我先前係用手機, 冇得編輯, 問完覺得老師唔適宜回應, 始終有些資料可能係學校機密, 學校既無授權佢公開,  ...
支持

khmama 發表於 15-10-3 21:22
我先前係用手機, 冇得編輯, 問完覺得老師唔適宜回應, 始終有些資料可能係學校機密, 學校既無授權佢公開,  ...

對!不要這樣。

Banding是學生入讀時的成績,
不要排除同學的努力老師的付出。
學生可以越讀越好,可以增值嘛,
如果數字和解說屬實,
那就值得高興了。
此外,大學聯招用對了策略,
命中率就會更高,
或者同學的確不算太標青,
但不是博入神科的話,
仍然有不少機會的,
理科生18,19分也可以有jupas offer的。
>^^<

雖然唔肯定kathy111係咪真係九真老師, 不過上得嚟睇, 都係要尊重各人發言。

中學之banding只係坊間自定, 加上係以收到什麼質素學生為主。 綜觀很多名校, 都係虛有其名, 明明入U率高近年已大跌, 學校亦不敢公佈, 但家長仍然捧為神校。 實為負增值!

相反新進上位學校, 努力追趕, 明明於校網內公佈成績, 即使表達方式未必統一, 但相信亦無可能作數字, 亂吹一番。即使數字仍未達各人對神級之定義, 但也應欣賞各老師及同學作出之努力!

引用:雖然唔肯定kathy111係咪真係九真老師,+不過

原帖由 gogoweb 於 15-10-05 發表
雖然唔肯定kathy111係咪真係九真老師, 不過上得嚟睇, 都係要尊重各人發言。

中學之banding只係坊間自定,  ...
請問有那些名校近年入U率明顯下跌?

hkpapa852  聖類斯, 瑪神, DBS, LS, WY, WYK.....  發表於 15-10-5 11:52

gogoweb 發表於 15-10-5 11:04

中學之banding只係坊間自定,  ...

有進步當然值得讚賞, 但只係進步既"幅度"有點不尋常, 難免惹人猜疑

九真中過去3年既"本地+海外" (JUPAS+自資+海外) 學生學位比例都只有~37% (JUPAS學士應該唔夠20%), 但今年淨係JUPAS學士都有60%? 幅度似乎有點不尋常, 所以更加需要去求真
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

可能只係好多係OU同SSSDP...OU真係唔難入, 如果佢今屆真係考得比以往好好多, 學生有17-19分的話, OU應該大有可能掛? 我唔熟JUPAS嘅具體情況, 一般聽落點都要20分先入到八大?

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 可能只係好多係OU

原帖由 senkawa 於 15-10-05 發表

可能只係好多係OU同SSSDP...OU真係唔難入, 如果佢今屆真係考得比以往好好多, 學生 ...
讀ou 唔平wo..唔好講honour degree, 一個120學分degree起起碼十幾萬,米擋九真嗰d家長個個有錢走晒去讀ou 啦,點解大家唔善心d了解吓人地學校近年做過d乜嘢功夫。呢d就好似港同點解會出兩個港同?點解呢兩位壯元對港同咁有歸屬感?

senkawa 發表於 15-10-5 13:31

可能只係好多係OU同SSSDP...OU真係唔難入, 如果佢今屆真係考得比以往好好多, 學生 ...
OU既科目雖然可以經JUPAS申請, 仲要其實無資助, 係咪真係咁多人會經JUPAS去申請?

SSSDP亦只有10科左右.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

聯招OFFER係包括OU同SSSDP, 但問題係最終有冇接納啦! 所以學校話"取得"或者OFFER RATE有幾多, 唔代表真正入讀的數字係咁多...好多學生有OU OFFER, 最終係放棄架.不過我都認為, 點都好, 聯招有六成係一個非常理想嘅數字, 以B2A黎講, 完全係超班!! 肯定好過唔少B1C學校呢!
‹ 上一主題|下一主題