用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新界區Band1頭學校只等於港島區band2?
樓主: yiuyiu2000
go

新界區Band1頭學校只等於港島區band2?   [複製鏈接]

ohnono 發表於 12-5-31 13:53
將軍澳的學生出去大部份既區都會跌band>>>>>>>>我又唔知你的數據從何而來!跌band有好多唔同理由,不一定 ...

http://www.ccsc.edu.hk/doc/sspaps.pdf

下面有幾年, 自行考入既小學.

有關中學派位,小學只能比到自己那區大約BANDING, 小朋友係新界區, 去到另外一區, 都要再排隊.

這個制度真係令家長好頭痛.   

Jackieson  good stuff!  發表於 12-6-1 11:02

其實升band 或跌band 都只係幾個邊緣學生, 而弱區的第一去到強區變為第八,第十亦都唔奇, 但我真係唔明點解新界區英中頭會係港島區的band 2, 或者講此話的人真係帶有主觀偏見, 大家不必介懷.

點都好啦!希望各位派位都派到心儀中學啦!!

引用:點都好啦!希望各位派位都派到心儀中學啦!!

原帖由 tszyan1001 於 12-05-31 發表
點都好啦!希望各位派位都派到心儀中學啦!!
睇下睇下,樓主應該講緊中學,還可能係比個唔識性的「朋友」激親

息怒、息怒 ...

yiuyiu2000  激親就無, 不過覺得詫異遮.... 因為覺得無理由差咁遠掛.  發表於 12-5-31 22:27

JustAParent 發表於 12-5-31 20:29
睇下睇下,樓主應該講緊中學,還可能係比個唔識性的「朋友」激親

息怒、息怒 ...

係呀, 我講緊中學, 真係無意思, 寫得唔清楚, 搞到大家誤會左. 希望大家都入到心儀中學啦.

DeReMe  樓主可到全港中學排名看一看, 屯門區都有幾間中學排頭十幾名的。有一間經常出十優狀元。  發表於 12-6-1 18:57

yiuyiu2000 發表於 12-5-30 10:06
朋友係屯門區的,  佢係指屯門區的學校. 佢話講此話的人係專責教統局睇課程的,
我亦懷疑是否真有如此大的悬 ...
佢熟唔熟港島學校先?

回復 orangebb 的帖子

我無呀!  不過唔係因為我擔心跌band, 係因為唔想諗搬屋, 或者太辛苦返學.

不過都係唔明點解好多人會覺得新界學校一定係程度淺, 易考易讀, 講真, 我都好多朋友同年(2000)出生的仔女, 好多時我小朋友已識嘅, 佢地都無教(係增潤內容); 新界學校真係唔係一般九龍香港島人所想, 以為仲係荒山野嶺架!

唔好意思, #47係回覆 yiuyiu2000架, 新手唔係好識用, sorry.

回復 yiuyiu2000 的帖子

唔緊要, 其實我都估到係講中學, 不過呢年都遇到好多我前述事件(比人奉勸小心跌band), 有感而發, 連帶提出唶.

其實全香港除卻某幾所超級名校(指小學), 佢地都係較多band 1 生之外, 並唔代表真係全區都強過人, 課程深過人架.

回覆:新界區Band1頭學校只等於港島區band2?

剩係沙田兩間曾肇添同呂明才都勁過好多港島Band1校啦

其實嗰個所謂教統局睇課程的人,+我唔知佢係

原帖由 yiuyiu2000 於 12-05-31 發表
其實嗰個所謂教統局睇課程的人, 我唔知佢係以哪方面去比較而說出這樣的話,例如: 課程/師資/學生素質/會考成 ...

可能佢係70,80年代初 中學生,思想停留在那些年。

剩係沙田兩間曾肇添同呂明才都勁過好多港島

原帖由 lrxsam 於 12-06-02 發表
剩係沙田兩間曾肇添同呂明才都勁過好多港島Band1校啦
除了沙田曾添,上水鄧顯,葵涌林護近年公開試成績都勝過好多傳統名校。

elbar 發表於 12-6-2 12:59
可能佢係70,80年代初中學生,思想停留在那些年。

elbar, 可能你講得啱. 說此話的人真係一把年紀了.

引用:絕對唔係..沙田最top個間曾肇添好過港島個d

原帖由 victoria_chan 於 12-06-03 發表
絕對唔係..沙田最top個間曾肇添好過港島個d好多
唔明你呢句,即係好定唔好?

lmy

回覆:新界區Band1頭學校只等於港島區band2?

原本都唔想搭口,因為題目好反智。

近年不少地區名校建立,不少來自新界區,事實勝於雄辯。

題外話,今日看明報,我開始為北區小學擔心,文化及學習差異非常明顯,全校七成同學跨境上課,官員又睇少問題嚴重性。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

少少題外:

其實呢2-3年升小學嘅小朋友會好慘, 我小朋友今年升中一, 全班35人, 都只係得2個誇境, band 1學位已經咁唔足夠, 真係唔敢想像, 6年後會變成點!

hw1115 發表於 12-5-31 10:59
我地學校都計畫不派卷比同學架喇!
因為補習社會 keep 住來比人操卷.

唔怪得之無派卷..

以我所知每年都會有吾同國家既著名大學,黎香港巿區既名校搵D叻既學生,比獎學金佢地吸引人才到自己國家讀書,例如美國,但未聽過係新界搵,可能分別係咁掛

kat828 發表於 12-6-5 19:52
以我所知每年都會有吾同國家既著名大學,黎香港巿區既名校搵D叻既學生,比獎學金佢地吸引人才到自己國家讀 ...
I know Cambridge's admission officer visited Li Po Chun and Shatin College for admission talks as well ....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題