用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍靈糧堂幼稚園k1
樓主: 宅媽咪
go

九龍靈糧堂幼稚園k1 [複製鏈接]

原帖由 racleong 於 11-11-6 10:00 發表
我都有d mix up, 門口個牌寫住12號放榜, 但校又話12前會收到信....

我記得校長話12 Nov或之後都未收到信, 就可打去學校問!

咁多人申請, 真係好想知學校係點收生? 如果係計學生既表現都好D, 但如果係主力睇家長職業OR 住邊度...

我相信佢地重視學生同家長當天的表現,我去年面試PN班時有好多親子溝通時間,後來才留意到有老師係附近觀察及紀錄。
讀佐幾個月,學校真係有好多親子功課,係好簡單個種,開學初期,老師日日打比我地,講番小朋友的返學情況,依家都仲會有電話,我諗佢地都重視家庭教育,希望一齊教好小朋友
地址...我諗無關係,我都係跨區報名,住好普通的屋苑
職業...無關係吧,我哋都係打工仔
我IN的是全日校,半日校係唔同校長同老師的

原帖由 dada3210 於 11-11-7 10:50 發表
咁多人申請, 真係好想知學校係點收生? 如果係計學生既表現都好D, 但如果係主力睇家長職業OR 住邊度...

原帖由 CatEgg 於 11-11-7 12:04 發表
我相信佢地重視學生同家長當天的表現,我去年面試PN班時有好多親子溝通時間,後來才留意到有老師係附近觀察及紀錄。
讀佐幾個月,學校真係有好多親子功課,係好簡單個種,開學初期,老師日日打比我地,講番小朋友的返學情況 ...

可能當日真係太多人, 等IN時 又唔見有老師企係附近觀察WOR, 到IN 小朋友時只係問左我個囝健康有冇問題? 你期望佢係我地學校學到咩咋?

我IN完之後都有問老師今年全日班K1收幾多位小朋友, 老師回覆收約20位小朋友!
我聽完之後個心即碎左, 有咁多小朋友去interview 但學位得咁小, 唉點算好!

原帖由 REB0227 於 11-11-9 10:29 發表
我IN完之後都有問老師今年全日班K1收幾多位小朋友, 老師回覆收約20位小朋友!
我聽完之後個心即碎左, 有咁多小朋友去interview 但學位得咁小, 唉點算好! ...

無辦法啦, 佢地有N班全日班, 大部份係直升, 一定有D難度!唔好灰心!

之後校長個talk都有講因為要留番位比N1學生, 所以K1全日只有20個位. 上下午各45個位. 收唔到唔代表小朋友唔叻, 只係學校真係唔夠咁多位.

呢個答案好大體

原帖由 REB0227 於 11-11-9 10:29 發表
我聽完之後個心即碎左, 有咁多小朋友去interview 但學位得咁小, 唉點算好! ...

有20個小朋友會轉校...希望同我女玩開個幾個唔會轉校啦!佢返屋企會講同D同學玩咩,出年開學唔見人,好以好慘咁..
舊年都好多人報名,我女表現....我覺得唔好架,成日走圍走,又要抱,到收通知信都幾surprise,所以,唔好太早擔心!!

原帖由 REB0227 於 11-11-9 1s:29 發表

回覆 48# CatEgg 的文章

有20個會轉校?咁多?

收到offer嘅家長請上嚟報料, 謝!

not yet ar
i think tonight or tomorrow la

我琴日打左去問,KLLC話要SAT先會收到信,唔通係FRI先寄?

我好想打去問可唔可以SAT親自去攞信呀!!

因為有另一間學校比左AM OFFER 我地,但要我地SAT比留位費,但如果KLLC收,我一定係揀KLLC呀

wah,你 gum 快打左 la
其實呢間 KG 好快有 result

I like

得吾得都好 ar,最緊要快 d

最新消息,啱啱再打去問可唔可以直接上去攞信(佢當然話好難逐封信去找,我都明我呢個要求係難為學校,我最後都無咁要求到),職員話今日同聽日就會寄出OFFER LETTER

大家可以留意信箱呀!

原帖由 De_baby1 於 11-11-10 11:53 發表
最新消息,啱啱再打去問可唔可以直接上去攞信(佢當然話好難逐封信去找,我都明我呢個要求係難為學校,我最後都無咁要求到),職員話今日同聽日就會寄出OFFER LETTER

大家可以留意信箱呀! ...

太好啦!唔該哂!

thanks

原帖由 De_baby1 於 11-11-10 11:53 發表

大家可以留意信箱呀! ...

thanks!

Dear all
請間這間 2012 年仲有冇学券
thanks

果日面試後校長話有呀!

原帖由 mimi005 於 11-11-10 17:38 發表
Dear all
請間這間 2012 年仲有冇学券
thanks

o, thanks
coz many KG 突然取消学券
‹ 上一主題|下一主題