用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 1st interview
樓主: 2boysmami
go

陳守仁 1st interview [複製鏈接]

英文組句係Cat likes eat fish. 無個"to"字。

原帖由 silvia_ng 於 10-10-10 20:39 發表
收拾心情...報料如下︰

一行8人入房 (特別的是我遇到了兩個BK識既0508小朋友, 由此可見, 好大可能係分月份INTERVIEW)
1. 看電視, 由NET TEACHER MS. OXFORD講英文故事: WODDY SURROUND MAMA, 之後問問題, 都係環繞果 ...

醒目開學勳章

原帖由 silvia_ng 於 10-10-10 20:39 發表

一行8人入房 (特別的是我遇到了兩個BK識既0508小朋友, 由此可見, 好大可能係分月份INTERVIEW)
1. 看電視, 由NET TEACHER MS. OXFORD講英文故事: WODDY SURROUND MAMA, 之後問問題, 都係環繞果 ...

喂喂, 我個仔攪咩?

我見你講完話要跟老師做動作etc...問返佢有無做, 佢又話有, 之前佢都無講過,  唔知佢堅定流, 真係流過劉丹.......

原帖由 myrchan 於 10-10-10 21:29 發表
英文組句係Cat likes eat fish. 無個"to"字。

我冇寫個"TO"字呀?! 反正大意係咁上下啦! 呵呵!

原帖由 cpcog 於 10-10-10 21:28 發表
why can your kids tell you so much?? My daughter didn't tell me so many things in details. She said she needed to circle the answers after listening to the stories and watching a short TV. Then, she a ...

事後有得買糖食架! 真係打死都記多D啦! 哈哈! 再者佢好想同哥哥一間學校, 佢今日應該係最比心機既一間。今日佢比人攪到BAD MOOD都可以記得到咁多, 都算係咁囉...

原帖由 kc_01k 於 10-10-10 21:48 發表

喂喂, 我個仔攪咩?

我見你講完話要跟老師做動作etc...問返佢有無做, 佢又話有, 之前佢都無講過,  唔知佢堅定流, 真係流過劉丹.......

小朋友個個都係咁架啦! 哈哈! SHORT TERMS MEMORY LOST!

Sil

monica 真係好叻呀. 間間都講晒 d 野你聽. 你定啦........
我就慘. 佢出黎全部都話 "我唔記得囉" "好似唔係好識" "唔好問我啦" .....
TSL 應該都 bye bye lu

兩日in咗三間,我個女都mix up 咗個過程。佢話今日
1.跟老師做動作,又要move又要freeze咁。
2.watch a story from computer. She said it's about a baby bear looking for it's mother. Then the teacher ask her to retell the story and ask some questions.
3. Counting
4. Recognize words and make a sentence in both Chinese and English. My daughter said she couldn't do almost all in this part(as what I expected)
I think She has already done her best.

請問造句個part, 係咪所有句子既詞語放在一起,叫佢地自己選出來並拼出不同句子呢。謝。

原帖由 Gennie 於 10-10-10 22:29 發表
請問造句個part, 係咪所有句子既詞語放在一起,叫佢地自己選出來並拼出不同句子呢。謝。

哩係, 應該係老師已在檯上分了6組字.

We also bought her a bread as she wanted afterwards ga! hehe..
she didn't want the candies from the teachers. I can guess she didn't say anything and just go away... sigh..

原帖由 silvia_ng 於 10-10-10 21:56 發表

事後有得買糖食架! 真係打死都記多D啦! 哈哈! 再者佢好想同哥哥一間學校, 佢今日應該係最比心機既一間。今日佢比人攪到BAD MOOD都可以記得到咁多, 都算係咁囉... ...

原帖由 cpcog 於 10-10-10 22:45 發表
We also bought her a bread as she wanted afterwards ga! hehe..
she didn't want the candies from the teachers. I can guess she didn't say anything and just go away... sigh..

我有問呀女, 老師比糖佢時佢有冇講咩, 佢話: I have to ask Mummy for permission, but thank you!
唔知真定假...但佢都羅左老師粒糖...哈哈!

1. 看電視, 由NET TEACHER MS. OXFORD講英文故事: WODDY SURROUND MAMA, 之後問問題, 都係環繞果個故事的, 小朋友係圖畫上指出答案。一對一問, 其他小朋友要先取圖書看。
2. 跟老師做動作
3. 找不同形狀
4. 重組句子:
中文 - A) 我愛媽媽; B) 我去公園玩 (應該仲有遊戲呢兩個字, 但我女唔識)
英文 - A) My cat likes eating fish; B) The boy is playing with a beach ball. C) I take an umbrella. D) My mother bakes a cake.

我地果組得4個小朋友, 原先應有6個, 1個冇來, 1個唔肯離開Mama冇in到.

據我仔仔講:
1) 一到去, 先玩遊戲, 老師播出音樂時, 就要大家行黎行去, 音樂一停, 就要即刻企定, 跟住音樂再起, 又要郁過....;
2) 然後回檯面做併字成句子, 2條中4條英, 最快拼好的就要舉手, 老師就會按舉手先後去每個小朋友面前, 要小朋友讀出自己拼的句子. (1. 我愛媽媽; 2. 小朋友在公園裡玩耍; 3. The boy has a new ball; 4. The cat likes eating fish; 5. Sxxxx (人名,我仔話唔記得點串了) takes an umbrella and some cloths; 6. (我仔唔記得係咩了)
3) 看圖數數, 數幾多隻兔仔及其他動物
4) 兩幅圖找出不同錯處
5) 看影片, 問問題, 關於套片的.

其中一個小朋友做第3,4,5項時, 其他小朋友就在位中看圖書.

睇黎, 星期六及星期日的面試內容幾乎一樣喎....

原帖由 vee 於 10-10-10 22:14 發表
Sil

monica 真係好叻呀. 間間都講晒 d 野你聽. 你定啦........
我就慘. 佢出黎全部都話 "我唔記得囉" "好似唔係好識" "唔好問我啦" .....
TSL 應該都 bye bye lu ...

佢唔想你問JE...有D小朋友係唔鐘意比大人問野, 佢地知道大人唔會咁輕易罷休, 最好答十次唔記得, 都唔洗慢慢記野!
一日未出成績, 一日都唔好灰心! 係呢, 你IN哂未呀? 我地今日係最後一個INTERVIEW, 而家就只有等消息, 睇下有冇2ND IN同埋有冇人收LU...C服哂!!!!! 哈哈!

咦!我個女話CKY先有兩幅圖畫找不同,我諗我個女都已經撈到亂哂喇,haha......

Her answer is perfect!!!!

原帖由 silvia_ng 於 10-10-10 22:47 發表

我有問呀女, 老師比糖佢時佢有冇講咩, 佢話: I have to ask Mummy for permission, but thank you!
唔知真定假...但佢都羅左老師粒糖...哈哈!

原帖由 beetle 於 10-10-10 22:58 發表
咦!我個女話CKY先有兩幅圖畫找不同,我諗我個女都已經撈到亂哂喇,haha......

同一日in咩?

When my son came out, he had no candy at all.  So I asked him where's his candy, 佢先如夢初醒,個樣係"乜其他小朋友有糖咩?"

凍過水....

雖然呀女唔多主動話我知interview嘅內容, 但佢笑住走出嚟,我已經好滿意, 至少佢開心啦! 有冇2nd in就睇佢嘅運la.....

原帖由 cpcog 於 10-10-10 23:05 發表
Her answer is perfect!!!!

講下je....佢可能怕我鬧佢羅陌生人野先出黎同我講, 我笑完就算...唔洗當真架! (反正真假都得佢同老師知!) :p
‹ 上一主題|下一主題