用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: benben
go

2007 協恩 K2 [複製鏈接]

Ben Ben,

係呀,時時學大人講野,有時唔知好嬲定好笑。

有樣野想你幫忙,我搵唔到睇相個name 同 password 張通告,可否 email 俾我? [email protected]

Many thanks!

原文章由 benben 於 07-11-8 16:33 硐表
YN
re : 卦住個奶樽
佢地講野好老積. . . .BUT 有時覺得佢地仲好細個.

YN

Please check email.

今日去完旅行,好似無落雨,好彩! 多謝你哋提醒,我都叫阿女去厠所時要用紙巾抺吓,再鋪紙巾,希望佢記得,或者有姨姨幫佢哋仲好.

我阿女成日講野都好似大人口吻,表情認真,但係內容都是小朋友的想法,所以有時都覺得幾攪笑;大人傾計,唔想佢聽到的,佢永遠聽到,叫佢做或唔好做某些事,就要講幾次,佢先有反應,好識選擇性接收.

benben, 我都聽過TL有competition, 不過無參加,只是完成book 1時,全班小朋友各自選擇一首曲在班上表演,無記錯的話,老師話全部階段完成時,會再有大型表演.

boboma

我個女明天都會去宣誓:) , 因唔使上 TL!!
不過 I need to work , so maid will bring her to go!!

原文章由 benben 於 07-11-16 12:25 硐表
boboma

我個女明天都會去宣誓:) , 因唔使上 TL!!
不過 I need to work , so maid will bring her to go!!

benben,

Me too, so my husband brought my girl there this morning. Just learned from him over the phone that it was quite a mess and he could not take any photo in the course of proceeding.  :-|

boboma

上個星期六, 亞女話好熱, 又好晒, 工人姐姐都話辛苦 , 不過亞女有得玩. . . 無咩所謂.

YN, boboma

明天都去行超市, 佢地真真 happy!!

你地有無去馬xx官小丫, 我有去, 間學校都幾好 bor!! 有 game 玩, 有表演睇, 有校長 talk show!!

原文章由 benben 於 07-11-19 15:20 硐表
boboma
你地有無去馬xx官小丫, 我有去, 間學校都幾好 bor!! 有 gam ...

無去呀, 我都知道間學校在紅磡區都幾好吓,不過我哋不是住該區,唔係都可以諗吓! 想問吓該學校是否邀請了幾間幼稚園生家長參觀?

佢哋今日去supermarket一定好開心, 有得玩又有得食.

上星期五,唔駛返工,去學校接了阿女放學,這是我第一次接佢放學,佢非常開心,我見到老師,仲把握機會問了老師兩句有關阿女在學校的情況, 這也是我第一次問阿女現在的老師;始終覺得學校同家長的溝通機會比較少,一年只得一次家長日可以個別面見老師, 雖然話可以打電話比老師,但如果無事的話打去學校問老師好似阻住人哋工作,唔係幾好.

[ 本文章最後由 BoBo-mum 於 07-11-20 12:06 編輯 ]

boboma

I also feel so. . . really want to know more about my gal performance @ sch. and know more about their sch. life. But. . . .有得睇下佢地 d 相都好開心了!!

Ma Tau Chung Sch. - Yes i know there is another 1 @ Hung Hom!! I am not at that area also. 睇 bk mami d comment, 好似兩間都幾好.

當日, 唔係好多人, 分 3 round, 睇小學生 show & 校長 talk. 都唔知佢 invite 了幾多間 kinder 去, 只知好多 K3 parents lar!! (as 校長 asked us during the talk)!! 其餘 K2 parents, like me!!

星期五份通告話要做聖誕吊飾,頭都大埋! 記得K1時要做聖誕咭,我無同阿女做到, 後來睇番學校擺上網的相,見個個同學都手持自己做的聖誕咭,阿女緊係無啦,當時我都好內疚:cry: ,所以今年一定要同佢做番.

boboma

re : 聖誕吊飾

Yes. 下個星期要交啦. . . 真係要 think think 整什麼好!!

上年我都有整. . . 不過大部份係亞女 draw . . . .手工 of coure 睇相, 見到有些好精美呀!!! However, My art work is also 唔見得人架!!

唔好意思.  打擾了.   我很想囡囡讀這間幼稚園。 請幫忙.

請問協恩幼稚園一星期有多少堂英文課堂及普通話課堂??  又是否有外籍老師呢?   
放學有沒有自費或免費課外活動提供呢?   
另你們知不知為何K1有下午班, 但k2只有上午, k3又只有下午呢?  是否有特別原因?   
因我住比較遠的地方, 真的不知會否有影響? 請問你們的同學仔住得最遠是那裡呀?  

Pls help and reply.  Thank you. Thank you so much.

原文章由 Chunma630 於 07-11-26 11:01 硐表
唔好意思.  打擾了.   我很想囡囡讀這間幼稚園。 請幫忙.

請問協恩幼稚園一星期有多少堂英文課堂及普通話課堂??  又是否有外籍老師呢?   
另你們知不知為何K1有下午班, 但 ...

1. K2的話,每天都有20分鐘英文堂,老師是中國人,不過是Native Speaker,不懂中文.
2. 課外活動?你指的是定期參加那種嗎?協幼沒有為小朋友安排這類活動.
3.協幼只有三間班房,因此上下午各只可容納三班學生,即上午兩班K2加一班上午班K1,下午是兩班K3加一班K1下午班.

chunma

又是否有外籍老師呢?   
Ans. 有

Ans. 沒有.

另你們知不知為何K1有下午班
Ans. 協幼 只有 3 classrooms ;
am - 1 K1, 2 K2
pm - 1 K1, 2 K3

K1 有上下午班, 因年紀太細, 沒有太多外出活動, 可以分上下午班
K2, K3 同一晝, 可以一齊出外, e.g 行超市, 方便安排, 例如交通!!

Thank you so much for your reply

Any pm class for K2?  

So far you all are satisfied with your girls studying in this school??  Teacher is nice or not??  程度深嗎?  Any dictation or writing?    ^_^

Chunma630,

1. no pm class for K2.
2. I am quite happy with its teaching method except its link with parents is not strong enough.
3. Its level is in line with the level stipulated by EDB.  My girl had one to two simple worksheets only on Friday in K1 and now in K2 she has one to three homeworks mainly writing tasks everyday. No dictation and examination at all.
4. Teachers are nice but they have expectations on the girls.

boboma

你有無去行 HY Walk last sat?
我有事, 無去到, 好玩嗎?
多同學仔去嗎? 多老師去嗎?

你個女有無 take sch. bus?
今年既服務(校車 ee)無上年甘好!!

回覆 #56 BoBo-mum 的文章

Thank you BoBo-mum.  

Then do you think the level is so simple?   For k1, any english class  or putonhua class as well?   Any Native speaker too?

原文章由 benben 於 07-11-27 12:46 發表
boboma

你有無去行 HY Walk last sat?
我有事, 無去到, 好玩嗎?
多同學仔去嗎? 多老師去嗎?

你個女有無 take sch. bus?
今年既服務(校車 ee)無上年甘好!!

星期六我們一家三口都有去行,幾好玩,好輕鬆,不用一小時已經行完;見不到老師,可能因為要為下年K1入學做interview,不過就見到校長,佢同我女及佢同學打招呼,我初時唔認得,仲以為是家長,因為見佢手拖兩個小朋友,後來阿女及佢同學叫佢梁校長,我才恍然大悟. 同學也不太多,K2的話,我估有4至5人.

我女有撘校車,ee同上年一樣,所以不覺服務差咗,只是有時放學可能塞車,校車會遲咗返到屋企樓下.你這樣問,是否有什麼不愉快的經歷?

你女女喜歡看書嗎?我女都算是喜歡看書的小朋友,但大多是我讀書給她聽,現在佢亦學習自己看, 近來仲發展到每次去厠所(開大)要那六,七本書入去厠所,每次都要叫她多次她才肯罷休出來,爸爸已經同佢解釋這樣對身體不好(因會便秘),現在佢每次就央求我比佢那一本書入去.

Chunma630,

k1有外籍英語及普通話老師,但不是每天,好似一星期兩至三天,我不大記得,你可以去"2007協恩K1"到問吓啲媽咪.

其實以中文字及英文字的認識來說,可能會認為協恩小朋友學的沒有其他幼稚園的小朋友多,但我覺得協恩對小朋友的培訓有些地方是可取的,學校透過一些活動訓練小朋友的自信心,責任感,logical thinking,在他人面前說話及表現自己而不感怯場.我跟一些有小朋友在其他幼稚園讀K2的家長傾計,亦不覺他們的學校安排類似協恩的活動.

至今我見小女及佢同學都話好鍾意返學.
‹ 上一主題|下一主題