用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有小朋友讀緊Kumon的MaMa/Daddy入來chat吓! ...
樓主: Terry280905
go

有小朋友讀緊Kumon的MaMa/Daddy入來chat吓! [複製鏈接]

原文章由 5354 於 07-8-21 00:04 發表
HappyBBoo,
依家平學年多小小,未超學年,我擔心遲d佢上堂會悶,所以問下過來人

不過3A尾打緊kick,+1 to +5 亂哂龍,起碼要repeat3-4份先升班~~我女數學到平台期,升班都會放慢~~

Terry280905
read more st ...

5354...............Thanks!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

5354,

Thank you for your sharing.

Terryma

5354,

你囡囡好叻,第5個月,數學已經3A.
我囡囡都係4歲,上左快一個半月,仲係7A.

原文章由 5354 於 07-8-17 03:13 發表
我女4歲(升K2),讀三科,so far感覺好好~

中文(第5個月)4A中,好在普通話教,看圖書的拼音都可以拼出讀音la~...希望對日後寫作有幫助

英文ERP(第4個月)5A頭,好吸收,阿女+phonics學可以read story book la~~
...

我囡囡在幼稚園中班時上公文英和中,來年升小三;公文數大約學了半年,反而數真係唔係好記得幾耐.
我發覺其他版面成日激辯公文的好和壞,唔係好對"嘴形",但這個標題對"嘴形",所以就入來分享,唔想為左父母D個人喜好,成日同人辯論,死好多細胞,一個銀有多面睇.
我曾經介紹過朋友上,但得出來的效果不理想,所以不再推廌給朋友了,自己知囡囡的效果好吧了!只在此分享囡囡上了公文的效果和經驗.
初初學公文中,是親人叫的,說是普通話敎授,推行不久的,詳細內容想其他媽咪都知啦,不再重覆,囡囡d普通話全由公文中得回來(講一聲,應該是因人而易,我諗女仔學語文容易上手啩),她的拼音底子已很成熟,一般沒有事前看過的文章,如果d詞語不是太深,不需怎思考即可落筆寫拼音,我都覺得很神奇,早前上北京自由行,有當地人讚過她的普通話發音準和好,囡囡唔覺特別,只覺開心,因有人讚她.但係在此聲明,必須恆之而久,囡囡是差不多日日聽cd(除了去旅行或有其他活動),是"日日",不是一日讀晒六日功課,囡囡都幾喜歡聽公文中的故事(對不起,唔記得提囡囡公文中現是上CII的),幾有趣和得意,有D我仲未聽過.囡囡程度去到邊?唔知各位媽咪知唔知"普通話水平測試"呢樣野?囡囡可以應付入面D不太深的文章,事前是沒有看過的.所以對我囡囡來說,是有效的;但亦有人說這並不是惟一方法學好普通話的,我是在職媽咪,時間有限,亦不知怎敎好囡囡D普通話(因我一D都唔識普通話拼音);可能有人不覺甚麼,內地的小朋友都識啦,但囡囡是"香港"出世的小朋友,環境亦不能接觸到普通話,所以得到此效果,我怎不稱奇呢?在此亦要提一提,囡囡二年級學校是以普通話敎授中文的.
我驚太長氣,會令其他媽咪瞓著,所以英和數不再講了!
我給囡囡學公文,起初原因是學多一樣無衰咁解!後來發覺公文訓練到她做功課快,時間控制方面亦幾好;囡囡因為要看電視,所以做功課亦"起勁",趕及某卡通片前完成.此外,公文其中一理念是由小朋友全程做主動,去到敎室自己拿CD,聽-->讀-->做,最後去導師處改正,沒人會跟著小朋友,當然有人會說如果小朋友不做,亦沒有人會知,但我想當小朋友去到導師處,如果甚麼也沒有做,應該工作紙是不識做啩;學公文的益處不單學了知識,還學了自覺性,但我亦提醒各媽咪,不能全放手給小朋友去學某一樣知識,我在家中是間中監察囡囡學習情況,例如有否聽CD和朗讀,"人"天生是有隋性的,你怎可要求一個小朋友可以完全自律去完成一項工作呀?早期是頗辛苦的,無論父母或小朋友.
最後,提醒媽咪們,不是全部小孩都適合此方法;諗清楚,如果選左某一個方法,就要定下一個時間觀察小朋友進度如何,不能以幾個月時間來定奪它的好和壞,我諗一年時間應可知度某一種方法是否對小朋友好與不好.
我都唔再講架啦!吧吧!

fyeung,
唔駛急,寫字和數概念打好基礎,之後會升快d,聽日阿女測升2A Test.....希望小姐盡力la...今日可以10mins完成但 6+5全部=12........笑死我

[ 本文章最後由 5354 於 07-8-31 00:10 編輯 ]

Sherryko9,
好多謝你分享,好同意你見解,我都知唔個個可以吃呢啖飯,受落的得益不少,不受落的會對學習失去興趣,我都跟得阿女好貼,原因唔係想佢叻過人,而係觀察佢的進度,知道她學習的內容,陪她去面對一個一個的挑戰,雖然身邊有d人覺得學Kumon=操練,但我會信自己眼所見的,中英我唔會停,因為實在有成果,數學我會鼓動佢繼續,但當有一日她到了極限,或令她有過大壓力,我便會隨她選擇

Hi5354,
對囡囡來說,公文中和英真的令她得益不少,可能有D人覺得是短視結果,但對我來說,語文是浸出來的,囡囡都上了公文3年有多,在小一時,她的兩科語文在班中不是最高分(100分),但上到二年級時,仍可隠守90幾分以上,對於學校的英文/中中科她不覺難,到現在我都信相她上三年級時,英文仍會隠守90幾以上;此外,提一提的是,囡囡班中名次是有提升的(在10名以內),因為她的科目沒有大起大落,我覺得是囡囡語文根基好,所以學習上沒有太大困難.

公文數暫時抱著觀望態度,現是做緊B,我想下個星期會有測試,應會升高一級,囡囡在B都做了幾耐,因仍有不少錯,我覺得她做數時不夠專心,以為加減數很淺就求其做,次次"屁股"都坐唔定,一定來回起身幾次;反而,兩科語文會坐得定D.

原文章由 Sherryko9 於 07-8-31 10:14 硐表
Hi5354,
對囡囡來說,公文中和英真的令她得益不少,可能有D人覺得是短視結果,但對我來說,語文是浸出來的,囡囡都上了公文3年有多,在小一時,她的兩科語文在班中不是最高分(100分),但上到二年級時,仍可隠守90幾分以上,對 ...

Hi, 5354 & Sherryko9,

我仔仔升P.2, 公文數 & 英9月份開始休會,
maths at Level B since Dec 06, 但在 7 Aug 07
& 21 Aug 07 was failed the exam, but he passed
the exam today.
I think that the centre teacher would like to resume Nov 07. Do you agree ?

P.S. My son studied Maths Nov 05 (start from 4A)
       and Eng (Jul 06 (7A), He is on Level 4A of Eng.

[ 本文章最後由 Terry280905 於 07-8-31 10:52 編輯 ]

Hi Terry,

對唔住,唔係好明你意思,你是指公文中心定兩科語文?囡囡上緊的中心從沒長時間休息,只在指定公文及公眾假期才休息,公文3科亦一直咁去.我發覺越來越多年幼的小朋友上公文(幼稚園低班咁樣!),囡囡幾年前都無咁多,囡囡已算年幼的的那批(都成5歲架),那時逢星期六上午上堂前的一個小時,是幼兒時間,免費的,只得大約6/7個小朋友上,囡囡很歡喜上,現在不知還有沒有此免費時段呢?囡囡公文數(B段)之前衰左2次,今次我想會升班啩!雖然有D勞氣(自己個心),因為B段都只是加減數,唔明佢點解會錯,最基本的數字遊戲,但想深一層,凡事欲速不達,不想加壓力給囡囡,令到佢對數學無信心,故亦旁鼓勵她小心點做數,讚她可以做得更好!

原文章由 Terry280905 於 07-8-31 10:39 硐表

Hi, 5354 & Sherryko9,

我仔仔升P.2, 公文數 & 英9月份開始休會,
maths at Level B since Dec 06, 但在 7 Aug 07
& 21 Aug 07 was failed the exam, but he passed
the exam today.
I think that the centre te ...

Sherry,

是我自己要求不讀住先,
因他在 summer holiday 不做kumon功課.

5354,

今個星期三去接囡囡,老師升左佢讀6A,我都知小朋友無得比較,多謝你鼓勵!
不過讀左公文,見佢紀律有改善,之前老師講問佢野,佢唔舉手就答,而家每次都先舉手,連其他活動都係咁
祝你囡囡pass個test!

原文章由 5354 於 07-8-31 00:08 硐表
fyeung,
唔駛急,寫字和數概念打好基礎,之後會升快d,聽日阿女測升2A Test.....希望小姐盡力la...今日可以10mins完成但 6+5全部=12........笑死我

其實我好想知道小朋友上到某一階段,會有物問題出現,學習情緒及反應會點(通常,我知每個小朋友都可能會有唔同反應,但仍想知大多數會點.)
(囡囡階段)中文 - CII;  英文 - CI;  數 - B.
中及英,囡囡仍有興趣學習,因故事多.英文我仍需向她解釋故事內容,比較依賴;中文可以自己攪掂;數有待發展,不知成果.
大家媽咪可否講講小朋友的情況.

原文章由 Sherryko9 於 07-8-31 14:37 硐表
其實我好想知道小朋友上到某一階段,會有物問題出現,學習情緒及反應會點(通常,我知每個小朋友都可能會有唔同反應,但仍想知大多數會點.)
(囡囡階段)中文 - CII;  英文 - CI;  數 - B.
中及英,囡囡仍有興趣學習,因故事 ...

Sherryko9,

(仔仔階段) : 英文 - 4A;  數 - B. (啱啱早上升C)
其實我好想他學Kumon Chinese, 但每次問他, 就SAY NO LA!
I am also working mimi, I can't check him everyday :
whether listen to CD for 3 times etc.

Terry,

無論中或英,xA程度的過程會很快過,到B程度開始起,時間過得幾"yim,囡囡上ERP,很多英文故事,D字又深,我唔想囡囡因為查字典而失去閱讀興趣,所以惟有自己查字再解釋給她知,放工啦!下星期再講....

原文章由 Terry280905 於 07-8-31 16:23 硐表

Sherryko9,

(仔仔階段) : 英文 - 4A;  數 - B. (啱啱早上升C)
其實我好想他學Kumon Chinese, 但每次問他, 就SAY NO LA!
I am also working mimi, I can't check him everyday :
whether listen to CD for 3 times ...

原文章由 Terry280905 於 07-8-8 13:56 硐表

妤妤, 您好,

我仔在將軍澳坑口嗰間law.

寶林嗰間是否miss Choi?

Terry280905

好耐冇上來, 想再請問你囝囝是否在南豐讀, or 新寶城? 老師好唔好呀, 我諗住囡囡一夠 3 歲就比佢試吓, thanks
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

原文章由 妤妤 於 07-8-31 19:08 硐表

Terry280905

好耐冇上來, 想再請問你囝囝是否在南豐讀, or 新寶城? 老師好唔好呀, 我諗住囡囡一夠 3 歲就比佢試吓, thanks

我囝囝是在南豐讀呀, 老師好唔好我就不知,
不過我就buy它日日做練習, 正所謂熟能生巧.

今日很專心,maths堂課可以10mins完成..........但今次到6+4全部=11........3A要玩多一星期,阿女自己講:做多一次就熟ga la~~真正開始明白重複的意義la~~2A........我lay緊ga la~~

另外昨晚好感動,深宵時份當我去執Kumon書包準備今天上堂,原來阿女早已將所有功課,練習簿,書,手冊(我經常執漏),筆袋+3支巳pau(執筆忘字tim)好嘅三角筆放好入書包.........surprise~~第一次~~我甜到入心~~今年升K2,試下放手自己執書包sin duck ~~

sherryko9,
阿女中英都簡直當恩物,吸得快,運用得好.......只有數学較麻煩,每級都會出現一次難關,每次用拉長完成時間來表達不滿,我無俾特別反應,但下次做功課前會鼓勵完先開始,過jor難關就信心大增,繼續衝衝衝,人生一樣............

fyeung,
hurray!! add oil ar~~

[ 本文章最後由 5354 於 07-9-1 03:02 編輯 ]

囡囡對學校的功課都算自動自覺完成,執書包呢個動作就要等到小一下學期才實行,可能媽咪我都有D把囡囡當作小BB看待,所以到小一下學期才放心給她自己執書包.
5354,恭喜你先,你囡囡已經學曉自己執書包,咁樣上到小學你都唔駛咁辛苦,因為上小學頭一年,媽咪真的覺得是成人(不單是小朋友)的里程碑,學校通告又鬼咁多,張張都好似好緊要,小學又有唔記得做功課或唔記得帶課本/功課的就會記黑點,記足某個數量又會醒個缺點比你,優點又唔見咁易醒!所以5354你囡囡咁快有這個責任心,你做媽咪就唔駛操心啦!
媽咪都覺得公文中和英對囡囡起的作用很大,她在語文方面從沒令媽咪太大憂心;有調查說,記憶力可以由細訓練出來;學校的默書,囡囡只需看一至兩次,就可以差不多次次攞滿分!有時媽咪會想是否由公文開始?囡囡從小都要每天聽和閱讀公文,所以記憶文字不覺艱難!
各位媽咪繼續努力,希望大家的小朋友可以順利完成最終課程!

可能她嫌我無記性上兩次無執handbook..........索性自己執law......

上年K1我只train她每日自己帶手帕,她欠帶會沒有小白兔印,並蓋上請帶手帕四個藍字,結果試過連續4day無帶後,現在每天出門前懂想想要帶什麼la.

[ 本文章最後由 5354 於 07-9-4 01:25 編輯 ]

sherryko9, 你個囡真係好叻, 我大女都學緊公文中, e+4A, 開始學小小拚音, 以4聲為主, 但比起5A時佢進步無禁快....

而我細女 4歲今個星期5開始上公文數, 我間CENTRE係有playgroup 架, 一個小時我覺比佢唱遊下聽下故事幾好
‹ 上一主題|下一主題