用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 惡夢 ~ 請指教
樓主: E.Y.
go

惡夢 ~ 請指教 [複製鏈接]

Re: 惡夢 ~ 請指教

個個case都是"突變"?
事前一點跡象都沒有?
父母與子女之間的關係真的如此脆弱?

頭先打左成個鐘,一個唔小心按錯ESC冇左,再黎過。

我係希望家長睇清楚事實,個女仔"放PAIR"已經有一段時間,由小六至中一,仲好清楚講明15歲唔會讀書,唔好期望佢有一朝瞓醒會突然諗通,要重新做人,發憤讀書。
係呢嗰case,父母要想清楚自己想點才決定點做,
1.   父母覺得讀唔讀到書都唔緊要,唔讀大學,會考5科合格都冇都ok,最緊要嗰女唔好變壞變飛女,咁而家就要睇實佢,唔好再有機會俾佢痴班壞朋友。包括手提電話和電腦。仲有睇黎呢個女仔遲啲就會玩唔返學,如果父母都冇佢辦法,試得一兩次,佢睇穿父母奈佢唔何,就連學都唔返。到時中三都讀唔完。
2.   如果父母仲想個女讀書,趁快同佢離開香港,遠離壞朋友,都仲有機既。

我哋有時都呻而家啲細路唔係壞,而係低(低能嗰隻),佢哋做野唔會諗後果,唔會為前途緊張,可能近年香港經濟好,物質豐富,佢哋咩都唔駛諗,冇錢就攤大手板問屋企,各位唔見啲學生哥用既手機幾名貴,佢哋甚至用 LV、GUCCI做書包。係咁既環境,點解仲要努力讀書。

而家做父母比以前更難,以前有兩餐溫飽已經好好,仔女係咩都冇既環境下,唯有讀書至有出頭。而家由細細個已經要建立良好親子關係,太鬆又驚放縱,太緊又驚反叛。要做到恩威並施,呢門學問真係有排學。不過防患未然總好過亡羊補牢。得罪講句,我唔會俾自己小朋友有機會係球場識到壞朋友。

每位網友都是很熱心提供意見........

照 E.Y. 提供的情況,我個人估計 Cathyneo 的提議最大機會可解決問題。(估架咋   ) 而'人一個'的提議可以行先或同步進行,其他網友的意見,亦很有參考價值。

E.Y.,你 print 俾你朋友睇啦。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

cwp 寫道:
事前一點跡象都沒有?

其實無"突變"的,只是做父母的有時掉以輕心吧!
我舉例的女孩子,她也不是不讀書,功課從來不遲交,準時自動起床上學去,無缺課的,老師從來不投訴,六點前一定回到家裡,事前真的看似毫無徵兆,但重點就是她每天都和"三姑六婆"煲電話粥,煲粥內容原來很嚇人的,原來煲粥也會識到壞朋友的!!!

呀!記起了!
其實她真正拍拖應該是升上中學後的事,拍拖本來也不是大壞事,但拍拖對像是壞男孩就是大事了!
所以......     

哈里波特說得對,快放暑假了,真是高危時候!
想當年,親友為求乖乖女少機會接觸壞朋友,F.1暑假先去了遊學團(先消耗兩至三星期),暑假又要搵多些節目,好慘啊!

好彩後來她去了外國讀書,那男孩後來犯事了,坐監去了。事件係大到見報,事後,乖乖女口裡沒說話,心裡可能也感激過父母的安排。

講開又講,去外國讀書的頭一年也是很頭痕,英國假期多,X'mas 、Easter & Summer,次次放假都要擔心一餐,不讓她回來又好似好可憐,又驚佢覺得父母迫她坐監,如果可以忍心又不傷親子關係就最好!(計我話,有錢的咪過去陪佢周圍旅遊就最理想! 不過唔係個個有錢又有假呢!   )
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

是嘛,我就是要大家想一想事件的全部,當然不會是"突變"啦,這只是父母的藉口。
唉!冰凍三尺,非一日之寒。

簽名被屏蔽

我兒子唸小四時,有一次家長會,班主任向著幾十個家長,說了一番話,我現在還記在心中,她說:小四這個年紀,沒有有問題的小孩,只有有問題的家長。反叛期不是從小六,中一開始,小四已經開始,請各家長好自為之。
Cathyneo 說:"十個都唔知有冇一個可以變好"。
是因為父母在管教的過程根本已經出了問題,要子女改變,父母可能要變得更多。要重新教育的,不只是孩子,還有父母。

Fully agree with virgokaren, cwp, Henrymama and buttyyung.  
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

醒目開學勳章

cwp 寫道:
是嘛,我就是要大家想一想事件的全部,當然不會是"突變"啦,這只是父母的藉口。
唉!冰凍三尺,非一日之寒。

要小朋友到外國小心處理有被放棄感覺,跟難修補大家關係.

Cathyneo的長篇忠告,一如當年小兒班主任的"當頭棒喝",可能會得罪一些家長,但做老師的,見得cases多,都是有感而發。
家長其實應該心裏有數,你放了多少心思、時間在你子女身上?付出過的,一定會有回報的。
不要只說:"她跟了些壞同學,學壞了"。全班幾十人,有好有壞,為何她要跟那些壞的?

我先謝謝各位 .  

親戚夫婦亦看完大家意見, 他們很感謝各位幫助.   他倆會参詳各位建議, 早日行動!!

我衷心祝願他們女女早日回岸吧 .

另~ 祝福各位仔仔女女聽教聽話,  一家人開心生活.   

我亦衷心祝願他們女女早日回岸吧.  
命運就是這樣的敲門。

E.Y.

我對你的親戚深表同情,希望他們囡囡早日返回正道啦!
因為當年我都有份當乖乖女褓母,負責康樂活動,所以都明白父母的苦心。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我親戚也是,怕女兒學壞,所以暑假就過加拿大(係果邊安排得節目密密) ,EASTER, X'MAS...就環遊世界.....一日假期也過下MACAU.....度度都去下....戰術相當成功,無理由旅行都唔去啦...........
virgokaren 寫道:
[quote]
cwp 寫道:
事前一點跡象都沒有?

其實無"突變"的,只是做父母的有時掉以輕心吧!
我舉例的女孩子,她也不是不讀書,功課從來不遲交,準時自動起床上學去,無缺課的,老師從來不投訴,六點前一定回到家裡,事前真的看似毫無徵兆,但重點就是她每天都和"三姑六婆"煲電話粥,煲粥內容原來很嚇人的,原來煲粥也會識到壞朋友的!!!

呀!記起了!
其實她真正拍拖應該是升上中學後的事,拍拖本來也不是大壞事,但拍拖對像是壞男孩就是大事了!
所以......     

哈里波特說得對,快放暑假了,真是高危時候!
想當年,親友為求乖乖女少機會接觸壞朋友,F.1暑假先去了遊學團(先消耗兩至三星期),暑假又要搵多些節目,好慘啊!

好彩後來她去了外國讀書,那男孩後來犯事了,坐監去了。事件係大到見報,事後,乖乖女口裡沒說話,心裡可能也感激過父母的安排。

講開又講,去外國讀書的頭一年也是很頭痕,英國假期多,X'mas 、Easter & Summer,次次放假都要擔心一餐,不讓她回來又好似好可憐,又驚佢覺得父母迫她坐監,如果可以忍心又不傷親子關係就最好!(計我話,有錢的咪過去陪佢周圍旅遊就最理想! 不過唔係個個有錢又有假呢!   )[/quote]

我自己都有小朋友, 亦深深體會為人父母之苦心.  况且那女孩是我由小看着她長大, 一直非常乖女又讀得書.  看到她的轉变, 我既痛心又無奈 , 唉!!

真不是人人可以像Virgokaren親戚一樣富貴和可集中資源投放在同一小朋友身上.  以我為例, 2个小朋友, to be fair我都需要投入均等機會/資源/心機.   談何容易?!   

眼見人家仔女平順地完成大學, 身心學业發展一直不用父母操心, 且仍能心繫父母.   常自問 :
- 我有無人地咁好命水???
- 那裏可教我印銀紙秘芨???
- 可否塞返2个反斗星入肚???

最后唯有接受事實, 繼續同大家一齊add oil.   無計!!  

Sindy,
你的親戚好似富貴的"遊牧民族"呀,
那麼平時女兒返學又如何處理?
究竟"HOME"的意義和作用在那哪裏呢?      

ha8mo 寫道:
如果冇心讀書既後生仔肯做下化妝同快餐店等工作,都算係不錯啦

最近因親人開了間茶餐廳,接觸了數個無心向學的年青人,但他們的工作態度認真,偶有遲到(日間要返學的),但工作時很勤奮,對上司有禮,我都幾欣賞佢地架!

不過,估到他們係學校一定"不受老師歡迎"!
‹ 上一主題|下一主題