用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖安德烈小學
樓主: 法子
go

聖安德烈小學 [複製鏈接]

Re: 聖安德烈小學(net40)

法子,

我的兒子 第二志願入了 聖安徳烈. 英華無望       

正在考慮中, 因今天到這小學看, 真的很近我們, 很方便.  

聖公會有分 中文教會, 英文教會????

今天聽一位喜歡這校的 mami, 遲些會有泳池, 你有聽說過嗎?? 這mami 派了英華

小二果 ,
學校照片你可入http://www.skhstthomas.edu.hk/newschool/
待它load完flash(不要按進入)會看到建校圖側
校章我有save低但個網已經冇左條link la~

我囡囡叫Highton,都係獨生囡.  

無講要交書費雜費, 但可能要交堂費.

小二果,

唔, 我們今天是否見過, 我兒子與你女兒應是同學, 對嗎?? 我兒子 --  ivor.

lamsuetwai,

Yes.

請問知不知有沒有其他K3A同學入到?

小二果,

oh, the world is so small.

k3a 只見你. 但見同校巴的 及以前同班的, 但最後都不同時間取信, 沒有問結果. 其實我一見到不是英華 而沒有心情了.

你很喜歡 聖安德烈嗎?? 選第一志願, 為什麼呢??

我正考慮中, kts vs 聖安德烈??

lamsuetwai,
ting wah 真係好小人中...太多仔選佢la...
咁你打算入聖安徳烈同我囡做同學仔嗎?
st andrews 即 尖沙咀紅磚屋側的 st andrews church,係間英語church.
我也略有所聞遲些會有泳池,但現在圖測好像未有.

lamsuetwai,小二果,
你們真利害,咁都遇到!!       
該用戶已被刪除

法子,

我老公剛說:  st. andrew church sponsor起小學, 但不一定有權管理小學的運作及學業問題, 不一定注重英語, 你同意嗎??

另外, 我都想 st. andrew 注重英文, 我正擔心此問題. 因英語是要從小打根底的.

Jack&Jill ,
你真係好啦, 我都即刻睇咗d通告, 有最新update:
1) School Time Table : 8:30 - 3:35
2) 9 sessions/ day最後1堂係功課輔導
3) 35 mins / session
4) Lunch time : 12:35 - 1:35
5) $14.5/lunch box
6) Misc Fee : $150/semester
7) Fee for School bus. forget the price cos I live closely to the school校車收費約由250 元至380 元,褓姆車收費約400至900

新校會係4年級開始有2班精英班.

我估新校應該暫時唔會全部用普通話教中文la, 因為新校長而家嗰間青衣主恩都未係咁做, 而我睇過呢位校長寫過話想等老師能力配合先推行云云.

我知道基榮下午校係傳統教學, 每年4測4考, 不過合併之後唔知會點la.

各位,

我的兒子第二志願入了 聖安徳烈., 請大家多多指教.

另很多謝法子經常報料, 謝謝妳.

Jack&Jill ,
最新st andrews 上課時間係8:30-3:35
lunch time: 12:35- 1:35
$14.5/lunch box (4選一)

其實我係8番泥架,我之前亦tel問過學校咁....   
對於校本方向我未有料呀~   :wink:

法子,

你返的教會是聖公會嗎??

可否介紹一下聖公會 的 background 呢??

lamsuetwai,
yes, i agree架,因我係聽說的,係咪注重英文最終都要讀過至知,詳情係點等我再8下la...
我都好想孩子注重英語..so..注重english,管理小學的運作及學業問題,校長就好關建la.
周校長係個好善管理小學又好有經驗,佢依家的school 都好好下架...   

法孑,

請見諒我很衰的擔心, 會多新移民嗎, 看另一個 topic, 深水涉街坊會小學會多新移民.

因今早都有二個不是講廣東話的 mami 在我後面問我選那間, 而這二個 mami 是選 聖安德烈的. 但不知是否派到.

muimui2005,
唔洗客氣la~~~st andrews好新,大家要多多交流呀!!   

lamsuetwai,
其實間間"派位"的津校都會有新移民,ying wah ,協恩 等校亦一樣....況且HK每方吋都有新移民的存在........     
好多有"米"的新移民去讀私校亦大有人在...
只要家教好便行了....     
‹ 上一主題|下一主題