用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝 和 沙呂
樓主: 木木媽媽
go

王錦輝 和 沙呂 [複製鏈接]

kisani 發表於 21-7-3 22:16
沙呂考試不排名次亦冇分精英班,課程都好活動教學。見佢冇分學科嘅暑期作業,只需做一個自定目標嘅專題研習 ...

多謝提供資料,的而且確沙呂是比其他津校走前一點

b1018 發表於 21-7-3 07:15
回覆 木木媽媽 的帖子

朋友的大仔讀英普私幼,幾年前考到英小直資,亦叩到幾間全港一線名官津,爸爸基於唔 ...

多謝回覆,一般家庭其實好難做到學校嘅英文語竟,真係要諗諗辦法 ... 至於你朋友嘅弟弟,最後有冇轉校?如果妹妹第時跟得辛苦我都會幫佢轉校

多謝各位你的熱心回覆,同埋意見(emoji)(emoji)‍♀️

我哋之前參加過王錦輝Pre school,真係好好呀,所以好唔捨得。

我同老公就成個家庭嘅環境既考慮下,昨日下午,打咗去王錦輝放位 ...  兩間都係好學校,我哋都相信仔仔會支持我哋嘅選擇 。

最後真係好感謝大家嘅回覆(emoji)(emoji)‍♀️

volar    發表於 21-7-6 09:05

回覆 木木媽媽 的帖子

朋友的細仔今年小一升小二。加上疫情關係,未係好睇到成績的落差,
朋友最大困擾是功課太多太谷。估計佢唔會放下神津光環向下叩。

讀名幼家長當然會清楚直私優勢. 可是WKF亦未必是他們杯茶了, WKF中學或升中, 不及一線津小的話. 有要求或最叻的小朋友都會選其他更好的.

木木媽媽 發表於 21-7-3 04:39

終於叩到沙呂,但其實又好唔捨得王錦輝;阿仔名幼,聰明記憶力 ...

有經濟考慮,又有個細跟未,選沙呂好d

回覆 木木媽媽 的帖子

放心,入到去你發覺沙呂都好多KV SC
KV大校黎講,朋友話佢識既幼稚園同學又同一級都已經有5個

小曳人 發表於 21-7-3 08:29
如果你對學術有要求,想第時中學讀間成績好d嘅,沙呂

至於英文,強烈建議一定要外面揾NET 補,補乜都好,g ...

Sorry,我亂入一下。
我對補英文真係有迷思,搵net補,唔係就住學校考試內容,對考試未必好有幫助。
搵香港人補(都係全英語)但就熟悉學校考試範圍,有效提高校內考試成績。
係咪都揀net好d呢?
我諗左好耐都未決定到。
求指點迷津。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 honeybibibibi 的帖子

正確,係唔跟學校內容補
學習唔應該有boundary ,如果孩子能力上應付到學校課程,就係見多d人,學oral
當然,如果孩子連學校課程都未得,就係跟課程補

但樓主想要乜先? 孩子名幼,記性好,叩門有沙呂,英文底子唔駛擔心,就揾人keep 住英文能力,唔好退步,所以唔需要跟課程補

我兩個小朋友唯一"補習" 就係NET 教英文班,學writing
樓主如果轉FTM,自己跟功課,更加無可能需要跟課程教嘅補習
恐龍家

honeybibibibi 發表於 21-7-6 17:02

Sorry,我亂入一下。

Hi,我小朋友有補英作
之前搵net補,無咩作用,可能個net太nice....
之後搵本地補習社,還好,但小朋友覺得悶
停咗一排
呢排搵中學生前輩補,又好似ok,一堂都寫到300字到
佢英文良好,但唔太識運用落寫作
至於提高校內成績,一係搵同校前輩,一係有相關卷嘅補習社?可能會比較了解

小曳人 發表於 21-7-6 19:31
回覆 honeybibibibi 的帖子

正確,係唔跟學校內容補

Same 都只係搵net 教writing

好多家長選校沙呂,因為有間band1A既聯繫中學,沙呂小學有50%可入band1中學,當中有相當大部分是band1A.band1A中學有大概50%可入三大,所以行伊條path,大概2x%-3x%可入三大.
同樣,在wkf一直讀落去,一樣是2x%-3x%機會入三大.只是因為升中冇淘汰後面既學生,所以總體成績不如純收band1生既中學.
好多家長亦會想,讀官津唔使錢,點解要讀差唔多水平要錢既呢?直資學校小學每個學生每年亦拿政府五萬幾,家長交左既學費使學校資源多左,例如請多啲英文老師,家長亦冇虧底到.

回覆樓主:

沙呂小學無疑是一間好學校,除去有直屬名中既官津小學,在其他官津小學中應可排全港前10.
我小朋友唔是讀WKF,但覺得此校亦滿足我既選校要求:
1.學校語境好.
2.學生愉快學習.
3.學校重視學生表達能力,多機會發揮.
4.學校是大校,組樂隊,運動隊容易
5.學校有對叻學生抜尖,有例子學生提前入讀牛津.
至於學術,當直資小學新成立,一開始收既是注重愉快教育既家長,當有成績後,就不斷提升學術要求,無疑現在既報考人數比十二年前多,生源亦比十二年前好.
同一間學校,有學生讀三大,有學生三三二二都過唔到,家長及學生資質亦是重要因素.家長又是否有自己既教育理念?

回覆樓主:

家長可以自己買練習操卷,參加校外補習班,完全可以自行提升學術,而香港小學教學大綱中文數學都比內地淺,而內地教學大綱適用全國.
相反,我上一篇帖子所講幾點,就唔是好多學校能夠提供.
無錯,官津小學求學就是求分數,冇分數點上band1中學.但如果已经有直属中學,就可以更多時間培養小朋友興趣.香港既傳統名校,都唔能夠死讀書,提倡全人教育.
又例如以外國既學校為例,小朋友運動叻,樂器玩得叻,同學先會覺得cool.而唔是只是識讀書.

Sing13 發表於 21-7-6 20:16
好多家長選校沙呂,因為有間band1A既聯繫中學,沙呂小學有50%可入band1中學,當中有相當大部分是band1A.ban ...

但你冇計到入band1b 1c甚至band 2a入3大的percentage
如果計埋未大過Wkf
而且入Poly physio 成績唔係好過3大pure science?咁樣比較亦冇意思

schrodinger 發表於 21-7-6 20:21
學之園有公開所有學生升學情況,去睇下家長既選擇,就知一線官津小,都未必係名幼家長杯茶才真。

我個人識 ...

咁又唔一定睇random number 升中自行2間相對睇實力

Sing13 發表於 21-7-6 22:18
家長可以自己買練習操卷,參加校外補習班,完全可以自行提升學術,而香港小學教學大綱中文數學都比內地淺 ...

http://www.hkssf-nt.org.hk/district/primary/20-21/Index/ST-index.htm

體育黎講,唔講游泳(因沙呂有泳池可能會話唔公平)
其他唔見得wkf 勁過沙呂好多
唔明點解直資先可以玩運動叻,官津唔得,只是識讀書

02413124 發表於 21-7-6 23:42
但你冇計到入band1b 1c甚至band 2a入3大的percentage
如果計埋未大過Wkf
而且入Poly physio 成 ...

大概估計算數啦.
否則太複雜,例如沙呂中學自行收個班學生六年後升三大率會唔會比靠聯繫位或大抽獎入個班高.
點解沙呂小學會咁高比例入沙呂中學,估計沙田其他小學明知沙呂,一呂乙一必填沙呂中學,自然唔會同你争啦.去填曾中,祟中.
wkf去外國升學個班又有幾多是屬前列學生呢.
知道wkf亦可自行培養出叻既學生就ok了.

02413124 發表於 21-7-6 23:52
http://www.hkssf-nt.org.hk/district/primary/20-21/Index/ST-index.htm

體育黎講,唔講游泳(因沙呂有 ...

體育要靠天資.
但直資學校好多都玩一人一樂器.
官津就較少了.(沙呂我亦不清楚)
當然家長可自己培養小朋友玩樂器(其實比小學學費仲貴),學校又夠唔夠人組到有咁上下水平既樂團呢?大家一齊玩先至開心.

‹ 上一主題|下一主題