用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 藍田B1小學級2x可以點揀?
樓主: 女皇駕到
go

藍田B1小學級2x可以點揀?   [複製鏈接]

聖言係地區名校,dse成績俾好多傳統名校好。
如級2x, 好大機會聖言收

女皇駕到 發表於 18-9-28 07:13
請問可以講下邊幾間?
咁我容易d搵資料。謝謝!

本人舉得英皇已是最高的嘗試。

英皇的確學校個名幾好,但排名是不及皇仁和張祝珊。

回覆樓主:

如果英皇同聖言比較又點睇?

朋友話老牌名校唔會認真教書,但聖言會教,係真的嗎?我已問過聖賢用家,大讚學校及老師。請問有英皇用家心得?

回覆 女皇駕到 的帖子

論dse成績,聖言俾英皇,港華,九華好。
九龍東學校,男仔可考慮聖言,官瑪,迦密主恩,順利

女皇駕到 發表於 18-9-28 21:18
如果英皇同聖言比較又點睇?

朋友話老牌名校唔會認真教書,但聖言會教,係真的嗎?我已問過聖賢用家,大讚 ...

不計DSE成績高低,英皇是嬴名氣,因是全港性的傳統名校之一。

聖言、觀瑪只是官塘區地區名中,跳出了官塘,名氣當然不及全港性的傳統名中。

女皇駕到 發表於 18-9-27 21:16
我仔呈1考左級2X(大約),中英數肯定級20以內,無特異功能,本來叠埋心水想入聖言,同諗住試下考羅氏/福建 ...
篮田一線,级2X, 自行皇仁,等於放棄自行机会,因為QC以全港排名,short list 首200人面试的,真的不值得博!
張祝珊会short list 400人面试,機會反而大些少!

其實,聖言不比張差多少,又近些!男孩子的話,若數理強,又活躍的話,聖言会合適些。張記比較適合文静男生

回覆樓主:

謝謝各位意見,依家心目中會考慮聖言/KC,張祝珊太靜可能未必啱我仔,但都會睇開放心等仔自己決定。

直資都會試羅氏/英華/DBS,反正都係機會,其實我鍾意羅氏,但中英方面好似比以上幾間弱少少,但PHY/CHEM/BIO 既DSE成績又好好。

女皇駕到 發表於 18-9-29 11:39
謝謝各位意見,依家心目中會考慮聖言/KC,張祝珊太靜可能未必啱我仔,但都會睇開放心等仔自己決定。

直資 ...
会唔会考慮埋九华

回覆 女皇駕到 的帖子

會不會考慮迦密主恩

回覆樓主:

九華太自由,我仔睇過開放日好鍾意校舍,朋友有小朋友響果度讀書,真心話唔太用心教書,我怕我仔唔夠自律,仔都話太唔教書既話唔太好。

迦密主恩暫時未睇,所以未考慮,要睇下先。

我仔本身動靜都ok,鍾意睇書,但運動空手道跑步獨木舟滑浪風帆佢都好鍾意,但未至於好出色,係打波踢波差少少。我都鍾意小朋友多運動,感覺發展全面d。

女皇駕到 發表於 18-9-29 13:10
九華太自由,我仔睇過開放日好鍾意校舍,朋友有小朋友響果度讀書,真心話唔太用心教書,我怕我仔唔夠自律, ...

可以諗下旅港開平,或者直資既港同或保羅男~~~

張祝珊似乎唔太重視運動~~~

女皇駕到 發表於 18-9-29 13:10
九華太自由,我仔睇過開放日好鍾意校舍,朋友有小朋友響果度讀書,真心話唔太用心教書,我怕我仔唔夠自律, ...

其實你不介意個仔讀男校,聖言的學術應比將軍澳的迦密主恩好。

你已選了一間英皇,唯一要考慮的是應選較近的聖言、還是再博九華、華英、何文田的迦密中學等等,但它們的程度和聖言應相差不太遠 。

聖言的數理科較强、但英文較差; 華英則出名數理英文都好; 九華校名名氣較好;何文田迦密中學的老師出名較照顧學生,但喜歡太自由自主的反而不合適。

IloveJJ 發表於 18-10-1 14:40
聖言既DSE成績,比好多傳統名校都好。

的確,但學校名氣還不及英皇、九華等。

IloveJJ 發表於 18-10-1 14:56
所以我覺得樓主一係就揀傳統名校,否則不如讀聖言,成績好又近,花咁多時間搭車唔值得。
...

可惜樓主的小朋友不是李兆强級十內,選傳統最top名校的能力有限。

聖言/華英/何文田迦密中學都只是地區名校的級數,不是傳統名校。

回覆樓主:

以下這些Edu-kingdom links,是女皇駕到樓主選二間中學自行最好的參考。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3582732&extra=page%3D1

回覆樓主

恕我直言,地區名小入地區名中比較易,傳統名校普遍傾向收傳統名小,唔係無,係多少
利申:小朋友剛中一

奇奇媽媽 發表於 18-10-1 18:06
恕我直言,地區名小入地區名中比較易,傳統名校普遍傾向收傳統名小,唔係無,係多少
利申:小朋友剛中一
...
是的,老實說地区名小沒有级十以內,考入傳統名中机会不大!比較有些机会的,相信是九華及英皇而已!
不過,这2校的DSE成绩又不及聖言,樓主又何必捨近取遠呢?

当然,如果有把握考入QC, SJC,LS的话,值博率就高些,但以樓主小朋友的位置,若果没有特異功能,考这幾間神校,其實幾乎没有什麼勝算!

TLHE 發表於 18-10-1 19:16
是的,老實說地区名小沒有级十以內,考入傳統名中机会不大!比較有些机会的,相信是九華及英皇而已!
不過 ...
上年入SJC,LS應該都唔係級十內. 其實聖言都穩入既(如果INTERVIEW唔太甩轆), 另一間自行, 可以試一間自己的心儀駁下. 如果一線小學都唔駁, 咁2線小學無頭3, 咪咩學校都唔駛駁?
‹ 上一主題|下一主題