用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何教導《容易放棄》的小朋友
樓主: Kx1918
go

如何教導《容易放棄》的小朋友 [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 17-11-8 08:55
回覆 little_yolky 的帖子

我最怕呢類學生,做父母嘅更加激氣。呢 d 唔使用暴力,成效比較低   ...
無錯!成日話唔識做, 然後當我變身超級撒雅人+哥斯拉, 佢就喊住咁突然識做。

MrBeast 發表於 17-11-8 09:00
人有時好得意,我有些問題lum極都解唔到,但同同事傾下就即刻自己lum到解決方法,只可說你的拉心肝要好多心 ...
我好慶幸自己當年既決定, 跨區讀呢間學校, 起碼有間中學做backup, 我依家既目標係keep住佢一定要响B2個pool入面就得。所以點解數學咁緊要, 點知佢今次統測係衰數學, 真係估佢唔到。佢仲好得戚同我講, 阿sir話我全部只係錯唔小心, 只有一題係真係唔識錯。真係嘔血。

little_yolky 發表於 17-11-8 09:06
我好慶幸自己當年既決定, 跨區讀呢間學校, 起碼有間中學做backup, 我依家既目標係keep住佢一定要响B2個pool ...

你有阿sir咁講咪好law,我個慢細摩惶都好多唔小心錯,我都只能自我安慰希望大個d自然好d (仲要同時安慰埋佢)

little_yolky 發表於 17-11-8 09:02
無錯!成日話唔識做, 然後當我變身超級撒雅人+哥斯拉, 佢就喊住咁突然識做。 ...
有d人係要有壓力先perform到,要找方法令佢開hill

little_yolky 發表於 17-11-8 08:30
要分清楚係邊種“放棄”,懶同埋害怕錯。  65分有獎勵, 咁又衍生另一個問題, 家姐會心理唔平衡喎。但如果兩 ...

另一種劃一標準,家姐改善讀書以外既事,阿妹改善成績。呢兩大患,改善到抵獎啦!

little_yolky    發表於 17-11-8 09:47

little_yolky 發表於 17-11-8 09:02
無錯!成日話唔識做, 然後當我變身超級撒雅人+哥斯拉, 佢就喊住咁突然識做。 ...
我小朋友都是這樣,也不明白為何要拖,每次都令我忍唔住責備佢時才會突然識做、而且很快便做得很妥當了,非常無奈

little_yolky    發表於 17-11-8 09:47
自強不息 厚德載物

MrBeast 發表於 17-11-8 09:13
你有阿sir咁講咪好law,我個慢細摩惶都好多唔小心錯,我都只能自我安慰希望大個d自然好d (仲要同時安慰埋 ...
大個咗, 的而且確係好咗D:
一年班:乜都唔做
二年班:主動做功課
三年班:叫做溫下書

會哭的孩子有糖吃

IloveJJ 發表於 17-11-8 11:43
唔好用目標分數獎,用提升幾多分獎囉!例如:升多5分獎咁囉!
但問題又返番去爸爸果句, 分數低進步空間大。阿妹係發展中國家, 家姐係已發展國家, 無咁大進步空間......進步一兩次就沒有了, 而且只有兩科可以有5分進步空間............

IloveJJ 發表於 17-11-8 11:59
到時先算啦!小朋友有咗想好成績既心或者好成績既經驗,之後無獎都會想架。
...
家姐平時無問要獎, 但係有一次妹妹默書高分, 我買咗張貼紙俾佢, 佢見到問:媽咪, 點解妹妹有禮物我無既?

IloveJJ 發表於 17-11-8 12:12
係呀!所以一定要兩個都係好成績有獎,只係訂個目標可以諗下。我其實唔鐘意見到好成績獎咁隨意,我喜歡一 ...
阿妹默書要攞高分, 好辛苦, 好努力架。

Kx1918 發表於 17-11-7 20:56
你地有冇教育心得呀?

多成功感,多讚賞!

回覆樓主:

回應樓主,

小朋友放棄原因通常是改來改去仍得吾到讚賞
能力不夠:一係家長set 低自己target line,一係囀新目標,直至重新找回動力才番去改善原来problem

十隻手指有長短,冇可能樣樣都叻,容易放棄嘅小朋友,一般都係自信心不足,挫敗感較强,家長可以多發掘小朋友强項/興趣,增強自信心及成功感。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-11-8 13:57
十隻手指有長短,冇可能樣樣都叻,容易放棄嘅小朋友,一般都係自信心不足,挫敗感較强,家長可以多發掘小朋 ...
可能阿妹自小同家姐一間學校, 又學埋相同ECA, 家姐做乜都叻, 佢無心機學好。
‹ 上一主題|下一主題