用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔上到小四 佢話太多功課 很不開心
樓主: Kx1918
go

阿仔上到小四 佢話太多功課 很不開心 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-10-16 09:54
係架! 响私校,根本家長自己有方法跟有方法教,學校唔需要去做。但津校,就真係要學校去推。好似我仔小一 ...

所以我真係想train 小朋友做野學野要effieient係重要過去acheive d 咩好成績, 吾想花1個鍾溫默書其實溫得50%入腦,想學點樣較啱個mood一座底15min好專注地溫90%入腦,但實踐起上來又做吾到,我都吾知點教好。。

HaYi  agree !  發表於 16-10-16 15:42
Yanamami  更多时係天生,無得train.  發表於 16-10-16 12:01

IloveJJ 發表於 16-10-16 09:54
係架! 响私校,根本家長自己有方法跟有方法教,學校唔需要去做。但津校,就真係要學校去推。好似我仔小一 ...
我地考前-周無功課,老師係課堂幫温書,家長都一样唔洗煩。不过因教深教快,某部份能力稍遜学生都要煩……

其實,真係同真私國際,冇關係。

就算同一校,同一班,一樣可以有人要做到十一點,有人可以半小時內完成。

至於溫默書,有人星期六日唔出街去溫也未必合格,有人只係默之前一日睇一睇,已有八十分。

其實專注力的訓練,係好緊要,其次係要有良好的學習態度,才會著緊自己的學業。

回覆樓主:

講真,19樣2日時間我接受唔到,2日時間最多我接受10至11樣。

little_yolky  weekend,所以係五、六、日三日。平均一日6.3333333333333333333333  發表於 16-10-17 11:12

Kx1918 發表於 16-10-15 15:49
阿仔讀到四年級 越來越多功課 今個假期直頭有19樣功課 佢琴晚同我講好唔開心 話太多功課冇時間做 做晒都冇 ...
有冇聽過snoopy 校長講座?最容易的方法就是做parrot,只要講返佢的說話就得,eg :
你好唔開心呀?
因為有成19樣功課咁多⋯

跟著不是找solution,而是認同佢感受:
咁多功課就慘。

其實你仔已講出個答案,只要work out 到佢有時間去玩就得

lingan  我都有用呢招~  發表於 16-10-20 10:14
bobbob  遊戲治療起手式  發表於 16-10-17 12:04

回覆:阿仔上到小四 佢話太多功課 很不開心

通常小三開始會多功課,我間校話就唔多。但係寫作開始佔多,又有啲專題探討,份份都有番貢上下份量,加上每星期的額外運動興趣班(6.5 小時)及補習(2 小時),今年已好少落到街玩,開始應付唔到,家人又唔肯 cut. 而家仲爭論緊。

stockmike 發表於 16-10-16 12:42
通常小三開始會多功課,我間校話就唔多。但係寫作開始佔多,又有啲專題探討,份份都有番貢上下份量,加上每 ...

我個小一時最辛苦,只有2 eca,但3個網上練習,又唔想skip nap,直情分秒必爭,但都manage到少少時間去玩(不是每天)。
今年小4,手腳快了,少了網上練習,差不多每星期有5-6日可arrange 到30-45mins tv 時間,但看書和去park就少了,一日只有24小時,我就講到明完成功課溫習後的時間是佢自己的,快手做哂就多d時間做自己野,我絕不會再塞其他活動(雖然我係想)。

19樣聽落好多, 同仔講分三日,每日都係六七樣, 高小要訓練做事速度, 解難能力, 咁安慰仔

當我仔讀幼稚園時,去咗一個朋友家聚餐 ,佢個囡小三, 當日好似也是星期五, 有15樣功課, 我已同仔講, 要有心理準備.
點知我地真正讀初小時, 每日五六樣,甚至兩三樣, 除小一要適應外,小二小三比較少帶功課返屋企做(學校有功課堂)
小四前, 我同仔講, 我地蜜月期應該很快完, 因為你大個仔, 高小可能會多功課,果然, 平日與初小差不多,但星期五會明顯多咗, 記得有次最多有12樣(連改正) ,我仔小四手腳又快咗 ,基本上星期五晚會將所有功課做晒, 星期六日就玩.
因應我知可能高小功課及升中有壓力,所以cut剩一項活動(最喜歡的), 平日仔多數在食飯前(18:30)做晒功課, 其它時間(如有測默會利用多半小時)就自由活動

有時, 我地無法或短期唔會改變的事, 就有心理準備地迎合及正面面對.

MrBeast  give heads up   發表於 16-10-16 16:19

而家其實連我細的K3在happy Kinder 周未都有好多樣要寫的功課, 呢排成日去左P1 interview, 冇咩時間做, 但佢一坐定都好快起晒, 仲都算美觀.  大的大成幾年, 反而仍有拖拉, 問題不是他不識, 而是覺得悶, 無聊, 做完老師又要改又要再抄, 一見都冇心機......

所以絕對同意樓上, 良好的學習態度是最重要, 能力高, 但無心做 是最慢的, 而且惡性循環.  而做不做到是很個人同性格有關, 只有望欠的那兒, 就算慢D, 都會漸有進步.

回錯post...deleted ~~~~

回覆樓主:

我有興趣想知嗰19樣功課係乜野内容?喺乜野情況之下有19樣功課?周末?長假期?

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-10-16+09:54+ 係

原帖由 santakit 於 16-10-16 發表
所以我真係想train 小朋友做野學野要effieient係重要過去acheive d 咩好成績, 吾想花1個鍾溫默書其實溫得5 ...
X2

Soundervolt 發表於 16-10-16 22:18
我有興趣想知嗰19樣功課係乜野内容?喺乜野情況之下有19樣功課?周末?長假期?
...
我估……
默書改正、copybook、作文謄寫、網上練习(中英数各-)、-般練习改正、報章阅讀報告、書法練习、中英数TSA練习、作業、工作紙……

santakit 發表於 16-10-16 11:19
所以我真係想train 小朋友做野學野要effieient係重要過去acheive d 咩好成績, 吾想花1個鍾溫默書其實溫得5 ...

就算再efficient, 長期俾1x样功課疲勞轟炸,心态係会变得疲累反感無动力,副作用係升中後出現。小学有得催有得逼,上到中学唔再听大人支笛,反效果就呈現哂出黎。我朋友女升中後就所有野hea做、欠交……試諗下如果你老闆次次係你收工前俾一大叠野你執手尾,就算只係易如反掌,但唔係一曰半日,係每-日,再能幹既你都会遞辭職信。

Yanamami 發表於 16-10-17 09:38
就算再efficient, 長期俾1x样功課疲勞轟炸,心态係会变得疲累反感無动力,副作用係升中後出現。小学有得催 ...

同意同意!
我都好驚第時會噤。。
樓主,我講下咋,吾知work吾work, 可吾可以想像個19樣功課是integrate埋成為一樣,另自己覺得係做一樣功課,只是份功課復習d,
定個時間eg 3個鍾, 將d功課分配到嗰3個鍾,eg工作紙用8%時間做etc,中間比d break, 切夠100% 時間。target3個鍾做完。。

我發覺有條理既小朋友相對較容易應付高小轉變。即係父母已經半放手既小朋友相對容易習慣,若不適應父母輕輕扶一把已經走回正軋。
呀仔都有埋怨多功課、老師惡要求高,同班也有上半同學感覺吃力,亦都有家長同老師提出,但亦有部份嘅小朋友覺得冇問題,應付自如。我同阿仔講其實呢個就係立見到高下,你唔去提升自己能力,就會畀人認頭趕上。還好呀仔自言已開始習慣。
我家小兒改正係用紙另外整句抄一次,原文係填一粒字,若然錯多,有機會寫得多過份功課,寫得多其實又有機會錯其他嘢,錯改正係要罰小息/導修課補番+狂丙!我從來唔敢小看改正。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-10-15 18:21
星期六同日兩天 19樣功課 ? 是否名校 ? 如果太多可以嘗試聯絡老師了解同跟進下。
...
反映係完全無意義的。今年阿女小四, 多咗一個唔計分英默, 一次10個生字。因為今年減咗測默次數, 校長話係俾小朋友take it easy, 但又可以保持溫習習慣, 唔駛咁緊張。

好喇, 上有政策, 下有對策。阿女個英文老師同同學仔講, 錯多過一半, 就要全部範圍抄50次。當然, 阿女唔會係咁既人, 但問題係佢個人緊張丫嘛, 聽到就會好擔心, 好大壓力。C6打電話去了解下, 同時反映小四開始功課突然多咗好多, 唔夠循序漸進, 小朋友功力太大云云。但老師一句:間間學校都係咁的。今次C6又醒喎, 唔駛人教就識得反駁:唔好同我講間間都係咁, 我哋係貪你哋學校少功課至嚟考的, 唔係做乜要山長水遠嚟讀。老師當堂無以應。

不過, 過咗個幾月, 阿女又適應咗了, 佢係慢人幾拍, 要少少時間適應的。

我個仔今年小四, 功課數冇變6-10樣,
但量就多左, 例如作文上年最少四行,
今年最少8行, 佢以前16:30返到托管班,
18:00左右做完, 新學期個幾月, 日日都要過19:00先做完
‹ 上一主題|下一主題