用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 農圃道-不去音樂會放棄期考分10%
樓主: ceciwong2008
go

農圃道-不去音樂會放棄期考分10% [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+ppmmbb+於+15-4-21+15:01+編輯

原帖由 ppmmbb 於 15-04-21 發表
校長好有腦架,佢最鐘意做show, 尤其佢覺得自己唱歌好好聽
係家長教師會嘅活動,但指明家長一定要帶仔女去,要做音樂科工作紙,同埋會計音樂科期考10%成績,你問佢保險問題佢一定東扯西扯講其他迴避問題。
有校車安排就好喇,即學校帶學生去,唔洗攪到我哋。

王家爸爸 發表於 15-4-21 14:02
做報告的應該係小朋友,但係現實係小學,尤其係初小,好多時都係親子製作。 ...
小一生真係盲字唔識多個, 都係親子製作。阿囡小二, 識多兩個大字, 我終於可以塞佢自己寫, 然後最多我幫佢打字。

王家爸爸  打字兼校對和編輯   發表於 15-4-21 16:45

ceciwong2008 發表於 15-4-21 12:09
想問依家所有小學係唔係一定要去「家教會」辦嘅音樂會,唔去就自動放棄期考分10%, 真係為難在職家長,兩個 ...
我真係為你難過。可唔可以請假早走兩個鐘?

我哋學校又有校慶表演, 但年年都安排星期六, 今年阿女唔好彩, 唔小心入咗要表演既課外活動, 星期四全校停課, 因為要去場地綵排, 無校車, 所以要請半日假接佢。突然又彈張通告話星期一二要留校練習, 一定要出席, 又再次無校車。我即時發颷, 响通告度寫無人接放學, 唔留校, 後再補多個電話, 免得老師硬要學生留底。

電話聯絡負責老師時, 係多麼的nice (阿囡話佢平時好惡), 好體諒我哋做雙職父母既難處等等, 唔駛阿女留校練習, 只著阿女正常練習時間時多專心而已。樓主我不是晒命, 不過, 真心為你難過, 遇到呢D事, 仲唔係得一次半次, 真係甚為氣結。

引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-4-21+12:09+

原帖由 little_yolky 於 15-04-21 發表
我真係為你難過。可唔可以請假早走兩個鐘?

我哋學校又有校慶表演, 但年年都安排星期六, 今年阿女唔好彩,  ...
其實我已經無參加任何學校嘅課外活動,因學校嘅課外活動全部係由家長教師會攪,佢揾果d老師係會貴過自己出面學一對一嘅老師,唔喺學校學又可以日日撘校車,唔洗煩。

今次最大問題係一定要去音樂會,否則音樂科期考成績放棄10%分,好對唔住囝囝。

我想問下大家,其實小學係唔係可以咁計考試分?呢d課外活動係唔係一定要參加?

小女學校,記得五六年級時,音樂科有要求欣賞音樂會,計分的,但唔記得佔幾多分

只要求,去完音樂會後,交回票尾及介紹音樂會的單張,沒有工作紙或任何觀後感功課要做

沒有硬性要求去某一個音樂會,老師給充足的時間,例如聖誕新年、復活節長假期, 任何一個音樂會都可以

一向有帶孩子聽音樂會,所以並不困難

我們是雙職家長,都可以安排到時間去聽

由於所有同學都要聽,有熱心家長會相約一齊,幫忙接送

六年級,有十二歲,如果去香港大會堂,文化中心,或者居住就近的沙田大會堂、荃灣大會堂等等

可以放心同學們一齊去聽,最多家長接走

ceciwong2008 發表於 15-4-21 16:30
其實我已經無參加任何學校嘅課外活動,因學校嘅課外活動全部係由家長教師會攪,佢揾果d老師係會貴過自己出 ...
唔知算不算!

《家庭崗位歧視條例》                 

《家庭崗位歧視條例》的作用是甚麼?                 

《家庭崗位歧視條例》(條例)於一九九七年六月二十六日制定。根據條例的規定,任何人如歧視具有家庭崗位的人,便屬違法。有關人士可以就指定活動範疇內的家庭崗位歧視提出投訴,投訴範圍並包括直接歧視和間接歧視。                 
                  任何人因另一人曾經或打算根據條例作出投訴,而給予該人較差的待遇,也屬違法。這項規定也適用於為投訴作證的人。                 

什麼是家庭崗位?                 

「家庭崗位」指負有照顧直系家庭成員的責任的崗位。                 
                  「直系家庭成員」,就任何人而言,指因血緣、婚姻、領養或姻親而與該人有關的任何人。這定義涵蓋了獲法律承認的各種關係,例如父親、母親、兄弟、姐妹、丈夫、妻子、兒子、女兒、祖父母或外祖父母、孫子女或外孫子女、姪女或甥女、姪兒或外甥、岳父或家翁、岳母或家姑、配偶的兄弟姐妹,以及其他上文未能盡錄的關係。                 

甚麼是直接歧視?                 

直接歧視是指在相同或無重大分別的情況下,任何人給予具有家庭崗位或某家庭崗位的人的待遇,差於他給予並無家庭崗位或相同家庭崗位的人的待遇。僱主歧視須照顧年老父母的求職者,就是「直接歧視」的例子。                 

甚麼是間接歧視?                 

當某項要求或條件表面上看似不帶歧視,而事實上對具有家庭崗位或某家庭崗位的人有不公平的影響時,便屬於間接歧視。舉例來說,如果一家公司只聘用可以不定時工作的職員,則很多負有照顧幼兒責任的人很可能未能符合這項工作要求。如果沒有合理的理由支持有關要求或條件,該項要求或條件便可能構成「間接歧視」。                 

條例涵蓋那幾個活動範疇?                 

條例訂明,任何人如果在指定的活動範疇內歧視另一人,即屬違法。有關範疇包括:                 
  • 僱傭;
  • 教育
  • 貨品、設施或服務的提供;
  • 處所的處置或管理;
  • 諮詢團體的投票資格及被選入或委入該等團體的資格;
  • 會社的活動;
  • 政府的活動。

提出申訴                 

平等機會委員會負責監察條例的執行情況。你如果受到你認為與條例規定有抵觸的待遇,可以向委員會尋求協助。                 
                  任何人可以向委員會提出書面申訴,委員會會隨即進行調查,並鼓勵爭議雙方和解。如果未能達成和解,而受害人決定訴諸法庭,委員會可以在法律程序上提供協助。委員會在處理所有申訴及查詢時,都會緊守保密原則。                 
                  除此之外,你也可以親自向法庭提出法律程序。                 

生效日期                 

《家庭崗位歧視條例》已於一九九七年十一月二十一日全面生效。                 

其他資料                 

平等機會委員會                 
                  香港太古城                 
                  太古灣道14 號                 
                  太古城中心三座19 樓                 
                  電話(熱線): 2511 8211                 
圖文傳真: 2511 8142                 
〔本單張只供一般參考之用,內容或有未詳盡之處。讀者如果想得知條例的詳細內容,可以參閱《家庭崗位歧視條例》的條文。〕

引用:+本帖最後由+MC1128+於+15-4-21+16:48+編輯

原帖由 MC1128 於 15-04-21 發表

小女學校,記得五六年級時,音樂科有要求欣賞音樂會,計分的,但 ...
其實唔係規定睇邊個音樂會,我完全無問題,咪放假去囉,但依家係強迫去睇佢哋果d.

我知有好多小學都會要求家長帶子女去音樂會,同時係會計落考試分,情形就等同你囡囡學校;但農圃道官立小學真係好差,好多時為咗迎合家長教師會活動,就強迫家長同學生一定要去,完全無理會家長及學生感受。

引用:Quote:ceciwong2008+發表於+15-4-21+16:30+

原帖由 ppmmbb 於 15-04-21 發表
唔知算不算!
今日都問咗平機會,佢哋話唔係

引用:想問依家所有小學係唔係一定要去「家教會」

原帖由 ceciwong2008 於 15-04-21 發表
想問依家所有小學係唔係一定要去「家教會」辦嘅音樂會,唔去就自動放棄期考分10%, 真係為難在職家長,兩個 ...
可否同老師傾下以另一些在周末舉行的音樂會代替?我兒學校音樂都要求聽音樂會,但不會規定你聽咩,只要貼返票尾,答返啲簡單問題,如呢首歌快定慢,最鍾意邊首等,有時我地都是用免費音樂會來做

引用:Quote:原帖由+ceciwong2008+於+15-04-21+發

原帖由 marcuscyrus 於 15-04-21 發表
可否同老師傾下以另一些在周末舉行的音樂會代替?我兒學校音樂都要求聽音樂會,但不會規定你聽咩,只要貼返 ...
老師只係話一定要去

ceciwong2008 發表於 15-4-21 16:30
其實我已經無參加任何學校嘅課外活動,因學校嘅課外活動全部係由家長教師會攪,佢揾果d老師係會貴過自己出 ...
小學可唔可以咁做, 你真係唯有問下教育局而已。但我哋教育局廢廢哋, 你哋學校又咁唔considerate, 你真係有排捱。

同樓上咁講, 我哋都有視藝科要睇展覽, 然後做工作紙, 但俾好長時間, 同埋睇乜展覽都得, 唔會要人一定要睇某一個。BTW, 有一個重點, 請問學校要去既音樂會家長駛唔駛俾錢? 呢個好重要。

我都係跨區上學, 星期六的課外活動無得上, 我都好難過, 因為有阿囡鐘意既中國舞。平時我哋學校又好好喎, 課外活動定响一三五下午上堂時間, D活動雖然唔算多, 但平過出面, 尤其學樂器, 平過外面單對單。只要唔參加童軍/基督少年軍, 就可以唔駛留校, 準時坐校車走。

ceciwong2008 發表於 15-4-21 17:00
今日都問咗平機會,佢哋話唔係

向教局反映,cc「Apple」可能幫到你!

ceciwong2008 發表於 15-4-21 16:57
其實唔係規定睇邊個音樂會,我完全無問題,咪放假去囉,但依家係強迫去睇佢哋果d.

我知有好多小學都會要求 ...

好似之前HKU話要学生必須番大陸交流禁小五六就話怕呈分,小—就真係去唔到都當蝕d分俾佢算。

Yanamami 發表於 15-4-21 17:08
好似之前HKU話要学生必須番大陸交流禁
副校道咗歉了。

little_yolky 發表於 15-4-21 17:10
副校道咗歉了。
呢句話根本就唔应該出街!明知实引起公忿。未俾人鬧过禁~

Yanamami 發表於 15-4-21 17:08
好似之前HKU話要学生必須番大陸交流禁小五六就話怕呈分,小—就真係去唔到都當蝕d分俾佢算。 ...
小一成績雖胨唔係太緊要, 但萬一俾學校blacklist咗, 以後俾分手緊D, 甚至永不納入精英班..... 咁就大鑊了!

唯有出絕招: 請病假!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ppmmbb 發表於 15-4-21 17:04
向教局反映,cc「Apple」可能幫到你!
Post 上FB就夠了,—傳十,十傳百……

Yanamami 發表於 15-4-21 17:14
呢句話根本就唔应該出街!明知实引起公忿。未俾人鬧过禁~
有D人係身痕想俾人鬧。樓主校長 / 家教會都應該鬧吓, 安排成咁。真係請唔到假, 就無端端無咗10分。

回覆:農圃道-不去音樂會放棄期考分10%

今時今曰,仲有校長、老師用昵個恩維,官逼民反!

hkpapa852 發表於 15-4-21 17:17
小一成績雖胨唔係太緊要, 但萬一俾學校blacklist咗, 以後俾分手緊D, 甚至永不納入精英班..... 咁就大鑊了!
...
絶对唔可以教坏細路:滥用病假係任何情况都唔应該。
‹ 上一主題|下一主題