用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 語言環境 vs 學術深 幼稚園
樓主: fishstoneb
go

語言環境 vs 學術深 幼稚園 [複製鏈接]

victoryu19 發表於 14-11-25 16:02
I am a believer of 'learning through play' and 'learn at the right pace'.  I would never 'train' my ...

其實我都好同意你既講法, 但無奈地私小interview, 扣門都會考學術, 除非唔行local 呢條路, 又或唔介意大抽獎派任何一間小學, 否則, 真係可以唔谷小朋友咩.....

我都唔想吹谷, 但似乎係本地教育遊戲規則就係咁.....

好似幼稚園interview 咁, 要個1,2 歲既小朋友識a-z, 1-10, color and shape, 我覺得根本就係痴線, 但無奈係十間有九間都考呢d, 父母唯有教

我小朋友在某區有名的國際幼稚園上PN,內地國語先生有經驗,帶住個net,咁就出問題了,什麼都是國語先生主導,連教小朋友面對事情都用中國式方法⋯⋯我小朋友在現在一些學校學到的事也沒表現出來,相反性格行為差了⋯⋯今年我轉回本地班了!
所以有好學校亦要睇彩數!

回覆:fishstoneb 的帖子

自己同老公的讀書經驗: 語言能力幼時培養較好,學術可以在中小學慢慢學,而到了大學階段,能掌握良好語文能力是一個重要的基礎,去探求學問或專業知識。

引用:自己同老公的讀書經驗:+語言能力幼時培養較

原帖由 Franceschingyi 於 14-11-26 發表
自己同老公的讀書經驗: 語言能力幼時培養較好,學術可以在中小學慢慢學,而到了大學階段,能掌握良好語文能 ...
講得十分好,完全認同!
回應樓主:我會揀語境,三文兩語!
我小朋友在三文兩語的環境學習!雖然只是pn,已可以學習到對不同語言的老師,自動轉channel講不同語言,而我也認同語言係學習的基礎!

alison_0919 發表於 14-11-27 11:45
講得十分好,完全認同!
回應樓主:我會揀語境,三文兩語!
我小朋友在三文兩語的環境學習!雖然只是pn,已 ...
不好意思, 你意思是否兩文三語班? 如果係, 老師會講廣東話, 每日只係短短的英文堂同普通話堂, 小朋友都有能力轉channel 講不同language?

因為英普班係唔會用廣東話, 只係兩文兩語, 但我諗係咪咁樣至令小朋友多機會聽同講eng & PTH 呢? 因為冇得再依賴first language, 要迫佢地講eng & PTH

引用:Quote:原帖由+fishstoneb+於+14-11-25+發表

原帖由 Beauthappybaby 於 14-11-25 發表
可否透露邊間學校語景好又唔谷happy school?
維記

引用:Quote:alison_0919+發表於+14-11-27+11:45+

原帖由 fishstoneb 於 14-11-27 發表
不好意思, 你意思是否兩文三語班? 如果係, 老師會講廣東話, 每日只係短短的英文堂同普通話堂, 小朋友都有能 ...
我小朋友的學校,班上有外籍老師加廣東話老師全天候在班上,中英文是全日接觸的,普通話就每日15分鐘,這是pn的課程安排!
上到K開始,係中、英、普三班主任同在班上全天候,所以由K至高班畢業,是可以流利運用三文兩語的!

回覆:語言環境 vs 學術深 幼稚園

語言發音很重要. 讀深書, 可以找補習老師.

引用:Quote:原帖由+fishstoneb+於+14-11-27+發表

原帖由 alison_0919 於 14-11-27 發表
我小朋友的學校,班上有外籍老師加廣東話老師全天候在班上,中英文是全日接觸的,普通話就每日15分鐘,這是 ...
請問邊間?

引用:Quote:原帖由+alison_0919+於+14-11-27+發

原帖由 Beauthappybaby 於 14-11-27 發表
請問邊間?
是luckygirl2011答你那間,Victoria!

引用:其實有無D英普幼稚園係語境好又深?

原帖由 PandaMum 於 14-11-27 發表
其實有無D英普幼稚園係語境好又深?
St catherine

引用:Quote:原帖由+PandaMum+於+14-11-27+發表其

原帖由 panda_k 於 14-11-27 發表
St catherine
St cat?同事仔仔讀,佢話淺過維記!要又語境好又深,我諗係LH

引用:自己同老公的讀書經驗:+語言能力幼時培養較

原帖由 Franceschingyi 於 14-11-26 發表
自己同老公的讀書經驗: 語言能力幼時培養較好,學術可以在中小學慢慢學,而到了大學階段,能掌握良好語文能 ...
即是語言是初階小朋友接觸比較好?之後大點才在語文下功夫呢?

引用:Quote:原帖由+panda_k+於+14-11-27+發表St+

原帖由 hedhed 於 14-11-27 發表
St cat?同事仔仔讀,佢話淺過維記!要又語境好又深,我諗係LH

...
淺過維記? 維記行IB ,出名唔谷
St cath 係k2 先開始深(但不是填鴨式),因佢係活動式教學
佢一樣有英普班, LH 係學術好好, 但較為著重寫字

回覆:panda_k 的帖子

LH不算著重寫字,KV和Funful就真的著重寫字。

引用:LH不算著重寫字,KV和Funful就真的著重寫字

原帖由 hs_mama 於 14-11-27 發表
LH不算著重寫字,KV和Funful就真的著重寫字。
因為KV,同funful 唔算語境好, 所以我無提出比較

如果你諗住考主流學校,我覺得一般無學券幼稚園每天有英普堂已經足夠考小學,
反而太happy school,上小學會好辛苦,一來學術唔及人,同埋人地已有3年做功課及考試經驗,有d難追上,除非你考ib小學,
我之前有朋友讀happy school入左直資主流學校,佢本身英文叻,但就係跟唔上進度,小一已經要留級

醒目開學勳章

引用:語言發音很重要.+讀深書,+可以找補習老師.+

原帖由 achieverone 於 14-11-27 發表
語言發音很重要. 讀深書, 可以找補習老師.

絕對認同,由其佢地啱啱學講嘢,發音準好多。

我女跟英藉班主任,佢d英文生字發音我聽到都覺得佢讀得仔細過我。

仲要非常清晰自然。

仲有好多好多。佢只有2歲2個月。跟左英藉老師4個月,一班2個net,教6個人。初初教4個。超小班教學。絕無後悔比佢返呢d學校,再大d先黎學,我都覺得比細時學較難執返正d發音。

我唔prefer有默書測驗嘅幼稚園生活。
小一雖然話考學術,但唔代表K已經要默書測驗。

bonmom  Agree!!!!!!!!  發表於 14-11-28 08:04
‹ 上一主題|下一主題