用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問大家報左幾多間幼稚園?
樓主: Neval
go

請問大家報左幾多間幼稚園? [複製鏈接]

8月B, 冇PN, 報左10間,暫時撞2間,得番8間, 本來已經覺得自己好怪獸, 而家覺得好唔夠,因為撞時間, 但真係怕冇書讀.

heidya  good luck   發表於 14-11-4 09:43

回覆 pandey 的帖子

我都係決定左原校升讀K1, 所以一間都無報!  仲以為無人同我一樣tim~~~

heidya    發表於 14-11-4 09:43

回覆:ppcandybb 的帖子

本來撞期,打電話去成功轉時間

引用:本來撞期,打電話去成功轉時間 +

原帖由 ppcandybb 於 14-10-27 發表
本來撞期,打電話去成功轉時間
方便透露你係打去邊間學校吗?因我都有三間撞期,都想试下改時間!

回覆:Nicholas0730 的帖子

油塘基督教中心

引用:Quote:原帖由+ppcandybb+於+14-10-27+發表

原帖由 Nicholas0730 於 14-10-27 發表
方便透露你係打去邊間學校吗?因我都有三間撞期,都想试下改時間!
其實學校冇講唔改得期既都可以試下打去改期

回覆 ppcandybb 的帖子

想問呢間有何吸引之處?  有NET everyday?  但好似同九龍塘嗰間有段距離, 例如冇outdoor playground

回覆:anna1020 的帖子

有朋友讀緊,感覺幾好,有見過d功課又唔算好多及深(本人比較喜歡唔太谷)。
返學搭一程小巴(大既連等車15分鐘內),都覺得方便,唔想太遠。
其實仔有讀pn,亦有打算比佢繼續原校上k,依家家其實各方面都ok,但係同學比較少,想比佢多d群體生活。
其實依家都係報左5間,到時如果收先再諗轉唔轉。

eesmile 發表於 14-10-25 17:32
2年前哥哥係大B只報1間,唔得便原校升K。
今年,妹妹係10月细B,報了13間……
龍B、细B、教育局今年改左遊 ...
今年改例一月統一註冊咁後補生幾時收通年?
家長幾時要confirm讀邊間?

5月B, 無讀N班, 報5間, 1間撞時間, 實IN 4間, 順其自然, IN太多我怕小朋友有心理陰影, 嘿嘿

Neval 發表於 14-10-28 00:56
今年改例一月統一註冊咁後補生幾時收通年?
家長幾時要confirm讀邊間?
我都好想知呀

回覆 Jeanwaikam 的帖子

2.

2015/16學年幼稚園幼兒班(K1)收生安排

2.1教育局將於2015/16學年實施幼稚園幼兒班(K1)的收生安排,2015/16學年的「學券計劃資格證明書」(簡稱「2015/16學券」)會用作2015/16學年幼兒班註冊留位之用。因此,家長如欲為其子女申請在2015/16學年入讀幼稚園K1班,須於2014年7月至8月期間向學資處申請「2015/16學券計劃資格評估」,合資格學童一般可於2014年11月取得「2015/16學券」。

2.2家長應向幼稚園了解其校本收生機制,包括相關程序、準則、面見安排、報名費等,並按個別幼稚園的 要求索取報名申請表格及遞交入學申請。

2.3幼稚園會於2014年12月底前通知家長入學申請結果。

2.4如家長接到通知其子女被取錄,家長須在充分考慮後選擇一所幼稚園,並於2015年1月22日至1月24日(即「統一註冊日期」)到該所幼稚園遞交「2015/16學券」並繳交註冊費,以完成註冊手續。此措施是為避免一名學童同時佔多於一個學位,以致影響其他申請人。

2.5教育局會由2015年2月初(即「統一註冊日期」後)開始發放幼稚園的K1空缺資訊。如家長有需要,可於教育局網頁、各區域教育服務處及通過教育局電話熱線查詢有關資訊。

heidya    發表於 14-11-4 09:44

回覆:請問大家報左幾多間幼稚園?

本身讀緊pn,原校已確定收返。所以今年只係報左3間。

ArKeii 發表於 14-10-31 15:11
有關2.5這一點:若果我在一月25日前選了一所學校,及後,在2月份發放的學校空位後,才有我最愛的學校出現,咁又點呢?可以放棄一月份時,所註冊之學校嗎?而選擇後者

應該會報3間

本身讀緊的pn應該會收返,但想轉有學劵的,所以報左五間,已經有一間連IN的機會都冇...睇黎慳唔成

1間

可以轉丫~~但註冊費用不獲退回丫~~

回覆:Neval 的帖子

3 top tier kindergartens only because he is attending PN class in a fairly famous kindergarten now.

‹ 上一主題|下一主題