用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 迦密 & 華英 & 開平
樓主: 232
go

迦密 & 華英 & 開平 [複製鏈接]

上星期期參觀過迦密,聽過簡介會,女副校講到自行面試係全IN,但操行一定要有B或以上。

面試分三部份。

第1部份係朗讀一篇中文文章,再答老師問題 (唔會考普通話)。

第2部份係朗讀一篇英文文章,再答老師問題。

第3部份係會見埋學生及家長,拎出學生平時在校比老師批改嘅習作,比面試老師了解學生平時學習態度同做功課夠唔夠認真細心,老師會就學生功課問問題。

另副校提及,學校會收PORTFOLIO,不過重質不重量。

*面試有10%分數來自學術或者課外活動有卓越成績表現。

醒目開學勳章

引用:上星期期參觀過迦密,聽過簡介會,女副校講

原帖由 mama5k 於 14-10-31 發表
上星期期參觀過迦密,聽過簡介會,女副校講到自行面試係全IN,但操行一定要有B或以上。

面試分三部份。

並暗示自行不是1a不要來。個人感覺!不喜勿插。thx!

引用:上星期期參觀過迦密,聽過簡介會,女副校講

原帖由 mama5k 於 14-10-31 發表

面試分三部份。
Thx

babych 發表於 14-10-31 20:21
仲暗示不是1a不要來。個人感覺!不喜勿插。thx!
有同感,所以自行唔考慮迦密了。

仲暗示不是1a不要來。個人感覺!不喜勿插。thx!
我出席個場簡介會 ,校長係明言話 "可能係佢地報的人數都多,佢地自行係收1A學生"。講真1A學校自行收1A生都好正常,幾百人報得40個位。

其實自行收生位少, 收的機會本身亦不高. 所以, 只要有得in就有機. 當然也要覺得間學校ok先, 就可一試.

迦密全in, 1 round 過, 其實值搏. 不過, 據過往經驗, 還是成績為先...

華英過往5xx人申請, in 4xx人. 也是1 round過, 我估應該in晒所有band 1A & 1B的申請人, 如果冇得in, 大約應該估計到自己的全港次第. 感覺是華英幾重視interview, in得好的band 1B學生都有機.

旅港first round全in, 有second round. 感覺是成績以外, 也看重特異功能, e.g. music, sports, etc. 還有是位多DD (5 班, another two: 4 班)

回覆:迦密 & 華英 & 開平

請問呢三間最重視考生那一科成績?中、英、數或是奥數

並暗示自行不是1a不要來。個人感覺!不喜勿插。thx!
個日我聽下午兩點左右個場,校長花咗唔少時間講學校歷史,搞到要學生哥舉紙提佢講快啲,我只聽到校長再三表明佢地唔係「名校」,如果家長將名校定義為高尚有錢人家子弟嘅學府就唔好選佢地學校,我感受唔到非band1a唔好報自行暗示喎,唔知係唔係個場唔夠時間講咁多嘢?定係我蠢呢

回覆 mama5k 的帖子

旧年迦密好像只收1a, 好多同學1b都入唔到

回覆 kncl 的帖子

未必嘅,大家努力考好來梗竹20/11的呈二啦

醒目開學勳章

引用:回覆+kncl+的帖子 未必嘅,大家努力考好來

原帖由 lucial 於 14-11-04 發表
回覆 kncl 的帖子

未必嘅,大家努力考好來梗竹20/11的呈二啦
yes !大家加油!

回覆 懶羊羊 的帖子

小兒是扣門入開平的,校長親自面試家長和學生,學生那部分是全英,校長講明非常重視英文,問學生如何去提升英文,另外數學也很重視。華英自行收生階段,除睇重成績外,面試臨場表現相當重要,考口才,考創意。
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

homingm 發表於 14-11-4 17:27
回覆 懶羊羊 的帖子

小兒是扣門入開平的,校長親自面試家長和學生,學生那部分是全英,校長講明非常重視英 ...
homingm,

多謝回覆!你囝囝扣門成功,面試表現一定很好。

我而家都有叫囝囝抽時間看英文新聞報告同練ORAL,希望有所提升。

小兒成績1A,但無學奧數。面試有無考奧數?要考就死硬。

‹ 上一主題|下一主題