用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有感而發, 有冇人覺得原來學校都有黑暗一面?有冇公平可 ...
樓主: ahirun
go

有感而發, 有冇人覺得原來學校都有黑暗一面?有冇公平可言 [複製鏈接]

我諗個老師咁講都係善意提醒;你唔係interview的時候同老師講覺得學校行政混亂下話!咁真係唔太適合。

事緣我想報嘅學校, 當我交報名表時聽到有play  group ,  所以報咗名亦想了解下間學校, 我interview完 play group 話冇位要到九月, 我照等, 後來電話通知有位問我時間啱唔啱就去交錢,第一天上堂時我同另一位家長都不知道提早了15mins上堂, 沒人通知, 老師上堂亦好唔專業, 好混亂, 都算了, 我老公想俾小朋友下月再上堂, 後來先知20號前要交學費, 但老師21號先在上堂講, 我22號去交錢佢已經唔收, 然後話通告有寫20號交, 但我真的沒有人俾通告我, 我之後同老師講番, 問佢可唔可以睇我情況留返個位, 係你哋當初冇俾通告,可以問下主任嘛?佢問完同我講話如果我出聲就會影響我仔in  k 1, 學校唔喜歡家長多意見, 佢仲話, 你個仔表現又乖又合作無謂影響佢, 不過就算我哋唔收佢, 你個仔大把學校收
之後連play  group 都唔收, 係我傻以為k1 以小朋友表現收, 係我多事咗, 當初我唔係係咁爭取可能今日唔會咁

引用:事緣我想報嘅學校,+當我交報名表時聽到有pl

原帖由 ahirun 於 13-11-21 發表
事緣我想報嘅學校, 當我交報名表時聽到有play  group ,  所以報咗名亦想了解下間學校, 我interview完 pla ...
就樓主所言,間學校真係好混亂又大鼻,假如入咗都未必開心,唯有相信塞翁失馬焉知非福

事緣我想報嘅學校, 當我交報名表時聽到有play  group ,  所以報咗名亦想了解下間學校, 我interview完 pla ...
可以暗示下邊間幼稚園嗎?

回覆:有感而發, 有冇人覺得原來學校都有黑暗一面?有冇公平可言

邊區架?

回覆:有感而發, 有冇人覺得原來學校都有黑暗一面?有冇公平可言

其實大部份幼稚園都係咁,in家長不是in小朋友。所以interview家長要除和些,唔好小朋友唔識就超緊張,家長不要問太尖銳的問題。小朋友不要好叻,只要没學習問題,乖更好。若同分,家庭背景好的優先。

我覺得你叫老師問學校完全唔係一種投訴,只不過想學校了解番個情況而俾番個位你,如果呢啲都唔俾問,咁我一定唔會選呢啲學校,如果第時小朋友係學校有咩事,家長都唔可以了解?

回覆 teambuilder 的帖子

我更係唔會interview 講啲咁嘅嘢, 我明知個老師唔俾我反映, 明明佢做錯, 我仲要interview 嗰日唔該佢, 佢應都唔應我, 我仔同佢bye bye 都冇採, 唔駛咁吖我見完都知冇行, 係咪怕我話俾主任知

回覆 teambuilder 的帖子

我更係唔會interview 講啲咁嘅嘢, 我明知個老師唔俾我反映, 明明佢做錯, 我仲要interview 嗰日唔該佢, 佢應都唔應我, 我仔同佢bye bye 都冇採, 唔駛咁吖我見完都知冇行, 係咪怕我話俾主任知

回覆 cloudwingwing 的帖子

我當初都好似你咁諗, 估唔到佢咁應我, 講到咁嚴重, 原來連講都唔俾講, 問都唔好問, 我只係話係你哋學校疏忽咗我, 唔關我事,可以俾我小朋友讀番嘛?咁都叫我唔好讀, 你寧願唔好影響你小朋友

引用:回覆+cloudwingwing+的帖子 我當初都好似

回覆 cloudwingwing 的帖子

我當初都好似你咁諗, 估唔到佢咁應我, 講到咁嚴重, 原來連講都唔俾講, 問都唔 ...
始終唔響現場,唔知大家語氣,好難講對錯。但如果事實如你講咁,係咪應該慶幸佢地無收你個仔k1呢? 問心,佢比offer你,你會唔會讀先?

碟碟  agree no more, 收左你小朋友, 你要捱三年, 到時更加無聲出....鶱翁失馬, 焉知非福?  發表於 13-11-22 10:07

算把啦,有錯唔敢認,用強勢壓人希望你收聲,呢啲學校唔讀都罷,無謂比佢教壞你小朋友

ahirun  講得好啱  發表於 13-11-22 13:03

呢個世界點會有完全公平ga ....
esp 現在的香港.....

真實例子(不吐不快): 我報左間幼稚園,結果連waiting都冇,但我可以講個小朋友真係做足晒要求,有問必答,做晒老師的要求,都唔收!!!!
跟住後尾聽到個家長講,佢個仔interview時唔出聲,唔理老師,都收左,因佢識得校長主任,我真係好氣憤,對呢間學校好鄙視,而家比我都唔讀:;pppp:

其實間間都係咁識人優先,好似九龍塘st. 貓咪又係明星仔女面試好唔好都實收.我相信小部分名额係睇面試表現,其餘係靠關係,兄弟姊妹優先,父母係舊生優先。

回覆 ahirun 的帖子

行政混亂老師又系咁講呢D說話,你唔入呢間學校先系岩既。唔收更好啦

有個媽咪朋友, 佢就只報一間, (我諗現時嘅家長冇人夠膽啩), 因為佢屋企人學校揸車, 以佢所講入硬, 仲要報名表都係屋企人攞埋, 完全不用經歷我哋呢幾個月所受, 每個weekend  帶個仔去玩, post  上fb ,不用好似我哋每個星期六去interview, 等結果。 仲要名校, 真係唔公平

請問可否pm我係邊間學校?我都係住荃灣的

如果間學校老師質素係咁,佢收你都唔好讀啦

我只知荃灣區聖X嘉有playgroup。咁係咪聖X嘉?

FATSHIT  方方都有  發表於 13-11-22 23:17

教育教不嬲黑暗,間間學校都唔鐘意收麻煩家長架啦

‹ 上一主題|下一主題