用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家會唔會為咗多五分而去領洗?
樓主: Suet813
go

大家會唔會為咗多五分而去領洗? [複製鏈接]

我身邊有人咁做。

有朋友有如此看法:主會保佑你嗎?

mk3288  當然會!  發表於 13-9-22 15:54

回復 GoodLingLing 的帖子

吾使主保佑的,自行夠分就入。

回覆:大家會唔會為咗多五分而去領洗?

我都想咁做,依家的教育制度,就是鼓勵大家去信教,不是嗎?

No here!

我都識人咁做,明知晤啱,仲話俾機會自己認識主,最後領洗完又係無再返church

回覆:calbee6 的帖子

我是全家人第一個入天主教的,所以入教堂行禮、子女入天主教小學我都經歷過,但入教原意是真的相信,而且好想子女領受主的恩竉。如果無咁的想法,就唔好因為五分而入教,因為學校的宗教科頗多嘢記,就天主經、信經、玫瑰經等,係信徒會容易接受,否則不如選無宗教背景,大家輕鬆d.而多五分又不代表咩,好多教友都會選熱門學校,競爭都大。

有名氣的小學,即使長子再加5分宗教,共20分也未必一定會入。
又何必搞多5分呢?

stepyau 發表於 13-9-19 12:45
我識人在菲律賓領洗tim,不過當年無人challenge,sars baby,自行入了net12最top的學校,不過佢最後選擇入 ...
有個朋友也是similar case, 但交form 時被老師捉左去見校長,最後自行都係唔中。

好明顯呢班人"淨係返教會",因為要受浸係要上近一年浸禮課,考試合格,在教會有崗位才能認可…大家都以為好容易

引用:Quote:stepyau+發表於+13-9-19+12:45+我識

原帖由 MrBeast 於 13-09-21 發表
有個朋友也是similar case, 但交form 時被老師捉左去見校長,最後自行都係唔中。 ...
應該唔得架!  而且呢個case在好多敎堂都知。呢件事我也是從神父口中得知。所以教區天主教小學,一定check清楚領洗紙是否在香港敎區簽發,其他地區一律不承認的。

回復 Suet813 的帖子

大把人係咁

我一定唔會!

我兩年前都有呢個諗法, 仲問埋人可以邊到返教會(天主教呀, 因為我自小已是在天主教學校讀書), 但最終都覺得算啦, 我雖然信天主教但又知自己冇恆心陪阿仔返主日學, 最終都是放棄了這5分!
利益申報: 我本身有20分, 目標學校是天主教!

我真係做唔出,同講大話無分別,作為家長身教係好重要

我識人係咁, 攞咗張領洗紙後未番過教會. 根本唔係真信教育!  最好笑係佢好迷合信, 成日睇風水/攪風水陣.

我自己唔會做, 所以我只得選直資, 只是此分的誘惑真的好大, 難怪好多偽信.

父母攞領洗紙有咩用?天主教要計小朋友本身係咪已領洗,而基督教雖然冇得咁早受浸,但要小朋友返開嘅教會主牧寫信證明小朋友有返開衡常主日學先有嗰5分!我見過有啲家長話主日學同其他堂撞咗所以冇返主日學,主牧唔肯寫信,冇咗嗰5分

Truemum 發表於 13-9-21 17:21
我識人係咁, 攞咗張領洗紙後未番過教會. 根本唔係真信教育!  最好笑係佢好迷合信, 成日睇風水/攪風水陣. ...

好老土啊!

總覺得假地址,假宗教等同假結婚,現代人一點真誠也沒有了,只貪圖利益。我女兒反而是考入了名校後,自己提出想返教會,或者是受幼稚園熏陶下,希望更深入認識。她自己一人返,我只接送,裡面其實一個人她也不認識,我很欣賞她。

Charlotte_mom 發表於 13-9-18 22:50
如果本身有心想認識宗教,領埋洗當然錦上添花。如果純粹為利益而呃果5分,我會奉勸三思
  ...
Agree!

‹ 上一主題|下一主題