用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 聖保祿天主教小學叩門一事
樓主: firevirus
go

聖保祿天主教小學叩門一事 [複製鏈接]

回覆:聖保祿天主教小學叩門一事

St. Paul 校風一流,兩間學術成績都好,選中學,我認為校風是最重要

回復 TTMA 的帖子

我都覺得聖保祿天主教校風好, 只怕轉直資, 小學上中學難左之外, 家長更要面對學費可能年年加的壓力.

我兩間撞左唔知in邊間?但聖保祿天主教中學真的會轉直資嗎?

我兩間撞左唔知in邊間?但聖保祿天主教中學

原帖由 MUMREDBB 於 13-06-18 發表
我兩間撞左唔知in邊間?但聖保祿天主教中學真的會轉直資嗎?
in ur case, go to.st francis interview. both r good schools though.

回覆:NatalieBaby 的帖子

Yes! St Paul 中學2014年轉直資!

引用:請問知唔知黎緊灣仔聖保祿叩門面試,+會否需

原帖由 幸福女子 於 13-06-18 發表
請問知唔知黎緊灣仔聖保祿叩門面試, 會否需要見埋父母?  問過校務處, 佢地咩都唔知.  謝. ...
SPPC:當年只要父或母陪同小朋友考中英數常識,不考家長。
SFCS:當年父母倍同面試,很輕鬆,問題環繞照顧小朋友日常生活事情,沒有考學術。
兩間都有幸同一時間被取錄,最後入St.Paul,因很多朋友建議揀St.Paul , 因中學好啲。

lcdpco 發表於 13-6-18 15:51
SPPC:當年只要父或母陪同小朋友考中英數常識,不考家長。
SFCS:當年父母倍同面試,很輕鬆,問題環繞照顧小 ...
謝謝妳回覆,可否多問一下,是否上年?有否2nd in?謝謝。

在自行階段,我報天主教學校有20分,因為唔博瑪利曼,又覺得這兩間都好好,所以都有掙扎過。 

首先,有朋友的女兒讀天主教聖保祿,覺得很好,而且唔算谷;又有教畫畫的朋友說見盡不同名校的學生,個人覺得呢間嘅學生最有禮貌及品德最好;加上我自己是中學部舊生,對學校很有感情。但臨報前發現,小學部將要重建,暫時要搬去柴灣。
另一方面,SFCS 校舍好新,又較近屋企,而我認識喺度畢業的朋友都温和善良,所以最後揀咗佢。
如果大家都好注重品德,我相信兩間都係好好嘅選擇。祝各位叩門成功!

回復 oh_really 的帖子

我以前係跑馬地St Paul's 由小學讀到中學, 坦白講小學好過中學, 學業方面都幾谷, 反而去到中學除左精英班同學之間頗competitive外, 我見其他班同學都幾輕鬆, 中學師資普通但校風真的好好,總體成績唔知係唔係攪珠關係, 質素每況愈下,轉直資係好事,當年我們這班從小學升上來(total 30 個)跟外面小學過來升中在思想行為上有點格格不入,事實上英文方面小學教得較好。

原來係友
不過可能唔同年代,因為我讀嗰陣大部份同學都係小學部上嚟,好少外來生,我估我老D囖。
小學升上去嘅同學平均係叻D,但我地外面入去嗰D只要努力都OK。我就係咁中一普普通通,中二已經全班考第一。

想請問各位將會參加本星期六面試的是否九時或十時?有沒十一時後?

我是CWB聖保祿由幼稚園讀到中學,可惜唔再計分,想阿女讀番,叩門都機會難!唉!

回覆:oh_really 的帖子

唉,如果近年可以大部份由小學直上中學,佢就唔駛轉直資保質素,我唔係話外來生成績差,我意思係mentality方面有D唔同啫,希望你唔好介意,最唔滿意嘅地方我地當年係用中一成績去到中二分流入精英班,我好彩入到個班啫,睇住其他班無放咁多資源培育,咁細個定左佢地發展未免太短視

回覆:YAMAHAC108 的帖子

we have choosen st Paul because of the younger sister

回覆:YAMAHAC108 的帖子

我不是111,是自己叩門的。
競爭力無問題;兩間我會揀聖保祿,因該校將會改全日制,到時各方面也會更全面!

今天2nd in,邊位媽媽知幾時有結果呀?

醒目開學勳章

是否有2nd見校長就收??

引用:今天2nd+in,邊位媽媽知幾時有結果呀? +

原帖由 jumpjl 於 13-06-28 發表
今天2nd in,邊位媽媽知幾時有結果呀?
嘩今日2nd in, 多唔多人呀?  見校長傾計?

回覆:pooh仔 的帖子

唔多人見校長,得幾個

回覆:jumpjl 的帖子

是否即時confirm 收?

‹ 上一主題|下一主題