用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 半歲開始讀playgroup會否太早?
樓主: sinyee122
go

半歲開始讀playgroup會否太早? [複製鏈接]

sinyee122 發表於 13-5-2 12:08
謝謝你的回覆!我個仔仔三個月嘅時候參加左Pekip. 不過可能因為佢早產左個半月,所以好多動作都未做到,Ann ...
我個女早產左1個月, 動作都跟到, 但Anne發現佢有其他問題, 介紹左個治療師俾我, 所以我覺得佢有經驗, 同埋我覺得我女係佢度從小適應左一GROUP人上堂, 之後JOIN其他PG同返PN佢都無適應問題.
不過每個CASE唔同, 你係FTM可以成日同小朋友玩, 我係WORKING MOM, 我好ENJOY WEEKEND同個女出下去上PG.所以由4個月開始, 佢無停過返. 你試下排VICTORIA PG呀, 我個女好鍾意上, 又學到野, 不過要識行大概14個月先收.

引用:Quote:sinyee122+發表於+13-4-16+12:44+感

原帖由 sarubuta 於 13-04-24 發表
基督教服務處的幼兒潛能課程(簡稱幼潛)都幾好,特別是對唔識點教BB的新手父母好,因為重點係教家長點同 ...
請問可否 pm 聯絡資料比我,我想比囡囡試下,麻煩您!

引用:Quote:sinyee122+發表於+13-5-2+12:08+謝謝

原帖由 coffei1 於 13-05-02 發表
我個女早產左1個月, 動作都跟到, 但Anne發現佢有其他問題, 介紹左個治療師俾我, 所以我覺得佢有經驗, 同埋 ...
Thanks!! Anne都有逐個bb看,又叫我地輪流抱BB俾佢睇,睇下佢地有冇側頭等問題,都幾細心。佢spot到我BB條頸仲未夠力,就建議我轉班。

我都剛剛報咗維記,應該要排14個月以上。可能滿一歲就上tutor time/ 幼潛等playgroup. 最緊要佢返得開心同enjoy!

回覆:半歲開始讀playgroup會否太早?

一歲先啦!

自組play group 吧!

引用:自組play+group+吧! +

原帖由 cchealthy 於 13-05-04 發表
自組play group 吧!
同意!正有此意!我朋友住南丫島,話5-6個family個個星期去唔同人度唱下歌,食下茶點,仲好過上堂。咁我都有信心自己會好有心機既。

引用:回復+sinyee122+的帖子 孩子只有半歲,是

原帖由 cowina.wong 於 13-05-04 發表
回復 sinyee122 的帖子

孩子只有半歲,是學習身邊常接觸的事物為先,先做好感覺學習(視聽味觸覺學習為先) ...
請問該如何進行官感訓練呢?我絕對同意先學好母語,如果保持學習興趣,外語慢慢都pick up到。

返 PLAYGROUP ~ 係想 BB 學習同人相處 ~ 等佢開心下 。 想佢學野, 始終要靠媽咪O係日常生活中教丫 !!!

我覺得應該足18個月打哂針先返

回覆:LeeCC 的帖子

Thanks for sharing!!

回覆:kikiwawa69 的帖子

Agree!!!

其實我認為返playgroup可以幫助小朋友見多D唔同既人又能夠從其他小朋友學習東西(像爬等等)... 當然主力都係要靠爸爸媽媽係屋企教啦!!

回覆:moonpie 的帖子

都係既,但係都唔知從何敎起,可能bb第時大d多些反應會好些,現在剛5個月,淨係識唱下歌同佢傾下計咁樣。

‹ 上一主題|下一主題