用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田呂中學 Band 1,功課唔多, 學生是否靠自己以番好D成 ...
樓主: 歐陽晶晶
go

沙田呂中學 Band 1,功課唔多, 學生是否靠自己以番好D成績 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+sfrtko+於+13-1-13+17:31+編輯

apsm 發表於 13-1-13 17:53
i and my friend are not live in shatin.. she just got the place by luck.   placed the school in part ...

咁你個friend個女更加要轉校,不是住沙田區又不滿意學校,返學又遠,俾番個位住沙田區想讀的同學啦!
另外,請問apsm你個friend是用那個校網抽入呂中?如果照你所言,他的女兒在自行時,應沒有選呂中,因為你說她是以他區校網抽入。再推斷她統一派位時第一、二志願應不是選呂中!那麼用哪區校網,可以不放第一、二志願而被抽入呂中?讓今屆的家長可作參考,Thx!

apsm 發表於 13-1-13 17:50
u want it?   what i said all are true, as i also joined one of their activities ..... that e ...

請問有什麼活動非呂中學校的家長可參加?讓我去聽吓該校的老師,英文有幾唔掂。

如果一間band1 學校真係做得咁差!每年都應該有好多該校學生轉校,而且每年都會少好多小學生揀此校升中!
apsm 請看你的post:
少功課,學生hea
跌咗band
英文老師上堂講中文、冇heart
樓主只是問讀此校子女的家長,此校是否少功課,學生是否靠自己,而你的回覆就..............,

引用:如果一間band1+學校真係做得咁差!每年都應

apsm 發表於 13-1-13 22:16
你好似好介意人地講沙呂D吾好野.........我叫我个fd个囡快D轉校,放个位比其他人啦。

...

係呀!唔好意思!可能講得過火咗!因為我有個friend上年佢替女兒選校時,我其他friends的子女讀高年級的,對此校評價正面,於是我個friend替他女兒選了呂中第一志願,他們是住沙田區,但可惜最後入唔到,所以希望你個friend女兒,如是現在讀F.1,轉校的話請告知我,讓我friend個女有個機會插班。謝!

qriscilla 發表於 13-1-13 23:21
你又好似好緊張人地點講,
好多名校都係咁架la,
老師冇heart唔出奇....

唔好意思!原因在#33,不屢!

回覆:歐陽晶晶 的帖子

我屋企果位是讀呂明才的,功課量一般,test就適量,應該同其他中學差不多,學生沒有太大壓力,正如其他媽咪講愉快學習,呢點亦是我所想的!可能沒有太大壓力,我見他們同學間都很互助.

Jackieson  agree!! 沙呂  發表於 13-1-17 15:14

引用:Quote:sfrtko+發表於+13-1-13+18:27+如果一

原帖由 qriscilla 於 13-01-13 發表
你又好似好緊張人地點講,
好多名校都係咁架la,
老師冇heart唔出奇....

奇怪!你們是同一人嗎?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2333703

原來上年自行的面試人數601人

一間名校唔係浪得虛名,你地三言兩語,破壞人地幾十年嘅聲譽,想誤導他人子女,唔明?擔心自己仔女適唔適合仲好啦,某D學校比你入到你都跟唔上呀。

其實我都唔想同佢爭論,但又唔抵得,最攪笑講到最後,佢話佢個friend係塞翁失馬,究竟佢知唔知自己講緊乜!

你個AP睇你個樣就知你係咩嘢人。

我之前聽簡介會,說有補底的,會照顧英文弱的同學,英文能力分班的。

嘩,用馬甲黎唱到間中學唔好都唔知係咩居心!呂中既教育宗旨係以學生為本,事事以照顧學生全人發展為目標。好難理解去到中學都仲要以多與少功課量,黎評斷間學校好定唔好。
去到中學係必需要多方面發展,唔能夠只看重成績與功課,對其他一概不重要,咪會衍生呢代出現最令人無奈既「高分低能」產物。

Jackieson  totally agree!!  發表於 13-1-17 15:15

回覆:沙田呂中學 Band 1,功課唔多, 學生是否靠自己以番好D成績

係呀!呂中英文科是有補底班的,可能老師在補底班用少量中文來講解,更易令同學明白,唔需要因此而大驚小怪,若果一間學校只將資源集中投放在精英班而忽略其他學生,我想亦非家長所願見.
所以其他人怎樣評論也不重要,作為呂中學生的家長,只知道我們選擇正確,子女能在呂中愉快學習就足够!

‹ 上一主題|下一主題