用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 煩,點解一定要bb上咁多个pg?
樓主: iamiris
go

煩,點解一定要bb上咁多个pg? [複製鏈接]

回覆:煩,點解一定要bb上咁多个pg?

看看「洪籣老師請問 」本書,有很多啟發。誠x有得買

回復 atirw 的帖子

多謝你意見, 我會買黎睇睇 : )

睇到都憫!上多幾個PG就等於個細路會叻!唔知係乜道理!如果係真嘅話就唔洗D人咁煩!
其實應該係大人去上返幾堂課至啱!連自己都無乜智慧點教細路仔?
樓主你要堅定自己立場,而家都只係叫你上PG,第日BB大D,要求一羅羅,到時你點算!

做ftm可以好唔得閒㗎!我都係ftm, 我只係一星期上一堂pg, 𠵱𠺢佢返埋全日(pn)學校,我連嗰堂都cut埋!買啲益知玩具同佢玩,俾啲per-K嘅練習佢玩,播吓兒歌CD, 同佢又唱又跳,請佢幫手湊吓細佬、做吓家務、同佢一齊整嘢食,又要帶佢去公園玩,去街市or超市見識吓,幾咁唔得閒!

需然我的bb是龍b,  但我從來都無諗住要報什麼pg/ 興趣班,  亦唔擔心佢無位讀, 因為我無要求佢入名校, 無需要同人比較報左幾多班,  只諗住到時到候去報一間近屋企的N1/K1就算, 我只要求自己比多D時間陪佢, 屋企同佢玩下, 從玩耍中教佢自己探索思考, 同佢去下沙灘, 去下樓下公園仔, 或者出席一下朋友間的BB聚會已經好足夠.  我相信父母付出的時間同愛, 先至係幼兒最想得到的, 呢樣野亦最影響佢地將來心理情緒嘅發展.

Ftm 的壓力實在大,但只能盡力培養,每個孩子長大後能否成才不是父母可控制,這是孩子的意願,是孩子的努力。看來,樓主要跟老公有共識才行,否則你這個夾心人怎辦?日後孩子升中,考公開試,若你做哂別人要求,而成績都不如老公期望,是你的責任嗎?

回覆:minirat 的帖子

回覆:Heyheyjoyjoy 的帖子

最近真係為个仔同c6攪到好唔開心,仔進入trouble two,好反叛,我真係冇晒符,c6就成日叫我打仔,我就堅持大錯先打,咁佢就話我縱仔…老實,呢輪要報名要in學校我已經壓力就爆煲,依家又為教仔而嘈,真係令人down到不得了…好苦吖!

回覆:iamiris 的帖子

嘩!好明顯係你個c6有問題啦!
支持你,堅持你嘅方法,唔好俾咁大壓力自己!

‹ 上一主題|下一主題