用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
樓主: 尹若藍
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

若藍,
你個囡起碼都會的起心肝呀,懶咪由得佢囉,可能到時到候佢就發揮小宇宙呢......(我唸你囡囡都唔會巧差既啫)

我個囡都的唔起心肝呀而家,佢話:終於感受到香港人既快喎!溫唔到入腦呀,成日眼瞓喎!
我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

milimili,
多謝你報料呀!你囡囡form幾架?
嘩...乜原來老師都管埋呀?真係巧嚴喎!
睇黎all back頭9成9係架喇,個個都係貢講既...
書包都統一?唉....咪巧似人地"地記"貢囉...巧肉酸呢

原帖由 尹若藍 於 08-12-2 18:20 發表
唔好漏左我呀!我又要努力、加油呀,記得等埋我一齊加油呀!
祝各位事事順利,心想事成。(哈哈!好似新年咁!)

若藍,
係呀...巧似過年貢呀!!!

原帖由 KINSTY 於 08-12-3 10:02 發表
若藍,
你個囡起碼都會的起心肝呀,懶咪由得佢囉,可能到時到候佢就發揮小宇宙呢......(我唸你囡囡都唔會巧差既啫)

我個囡都的唔起心肝呀而家,佢話:終於感受到香港人既快喎!溫唔到入腦呀,成日眼瞓喎! ...

KINSTY
我個女就有少少記得 , 所以佢成日都等到考試前一日先温書 , 但係咁樣唔能夠長久 , 分數亦都唔係咁理想 (但係都好彩合格) , 佢唔肯去努力 , 我都唔知點算好 , 我又唔想為左温習而攪到我地既關係唔係咁好 , 關係呢樣野無左就係無左 , 好難可以再維繫番 , 所以 ... ... 無奈 !

原帖由 milimili 於 08-12-3 00:31 發表
我最近有參加學校40周年的音樂會和畢業禮, st cat給我的感覺很warm, 很有凝聚力及良好的校風, 從畢業生對舊校長的歡呼情懷, 深深感受到他們是多麼不捨得呢!
聽個女講, 好多學生都唔中意個新校長, 佢想改好多制度, 但 ...

milimili
以你覺得 , 如果我地反對改校規會唔會有幫助呢 ?

我都好鐘意而家或者以前咁樣 , 如果個校規改左 , 就唔係以前既 st.cat , 好失望 。

但係個校規點解要改呢 ? 而家個校規有咩問題呢 ?

原帖由 KINSTY 於 08-12-3 10:06 發表
milimili,
多謝你報料呀!你囡囡form幾架?
嘩...乜原來老師都管埋呀?真係巧嚴喎!
睇黎all back頭9成9係架喇,個個都係貢講既...
書包都統一?唉....咪巧似人地"地記"貢囉...巧肉酸呢 ...

KINSTY
我覺得連書包都要統一 , 好似小學生咁 。
(新校長有 d 似「秦始皇」, 咩都要統一。)

原帖由 尹若藍 於 08-12-3 10:42 發表

KINSTY
我個女就有少少記得 , 所以佢成日都等到考試前一日先温書 , 但係咁樣唔能夠長久 , 分數亦都唔係咁理想 (但係都好彩合格) , 佢唔肯去努力 , 我都唔知點算好 , 我又唔想為左温習而攪到我地既關係唔係咁好 ,  ...

若藍,
我唸你囡囡一定有d小聰明啦,如果唔係,佢唔會貢放心既!! 等佢自己開竅啦!我都明做媽咪既心態既,我一向都巧緊張架,不過而家我發覺逼都逼唔黎,要佢自己真係拎個心出黎讀先有用,我地成日响佢耳邊講道理都無用,真係要佢自己唸清楚囉!

原帖由 尹若藍 於 08-12-2 18:11 發表

Pinky
讚誠你既講法 。以前 st.cat 係一間自己度好高學校 , 如果改校規就好似無左以前果種外國 feel 咁. 我覺得好可惜 , 我覺得 d 細路仔未必會開心囉 !

hihi~若藍

係law,,
記得初頭選st.cat,都係buy佢活動教學
作風唔死讀爛做,學生有適當自由度,
總之就唔係傳統式喇,,,
我覺得咁,d學生先會讀得開心,同對學校有歸屬感,
d學生都會敢言,,,

原帖由 尹若藍 於 08-12-2 18:13 發表

pinky
我覺得你都好了解學校喎 !   

若藍,

好多學校0既野,都係由個女把口講嫁咋,,
我知都係d皮毛野,,,    

至於你0既擔心,我又點會5明呢,
我女0既情況咪同你差不多,
因為讀耐左自然慣左,學校又成日有test,
而佢會話:之前都有溫喇,成績又近乎滿分
(exam)洗咩咁快溫播,我識分配溫習時間la,,,
而好多時個結果佢都好滿意,
但做父母的當然相信加多幾錢肉緊會更理想,

會想:我ok咪得law,,,成績都好過呀邊個邊個la,,
所以對自己要求唔會set得太高
就係唔想太辛苦
我知道過份管束係唔work     
相反會有更差結果;
所以我須要remind佢0既野,講過就好少再講,
除非過左我底線,
最緊要佢要清楚自己0既方向,,,

原帖由 milimili 於 08-12-3 00:31 發表
我最近有參加學校40周年的音樂會和畢業禮, st cat給我的感覺很warm, 很有凝聚力及良好的校風, 從畢業生對舊校長的歡呼情懷, 深深感受到他們是多麼不捨得呢!
聽個女講, 好多學生都唔中意個新校長, 佢想改好多制度, 但 ...

hi milimili

我都有同感,,,
聽我個女講:話舊校長為人很隨和
直情當d學生好似女一樣

原帖由 KINSTY 於 08-12-3 14:16 發表

若藍,
我唸你囡囡一定有d小聰明啦,如果唔係,佢唔會貢放心既!! 等佢自己開竅啦!我都明做媽咪既心態既,我一向都巧緊張架,不過而家我發覺逼都逼唔黎,要佢自己真係拎個心出黎讀先有用,我地成日响佢耳邊講道理都 ...

KINSTY
「小聰明」就唔講得上 , 「練精學懶」就貼切 d 。哈哈。

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-3 15:13 發表

hihi~若藍

係law,,
記得初頭選st.cat,都係buy佢活動教學
作風唔死讀爛做,學生有適當自由度,
總之就唔係傳統式喇,,,
我覺得咁,d學生先會讀得開心,同對學校有歸屬感,
d學生都會敢言,,, ...

pinky
係囉 , 我都係 buy 佢係活動教學 , 唔使下下死讀死背。

今日聽到個新消息 , 阿女話今日香校長响中央咪宣佈改校規既事只係遙傳 , 「all back 頭」其實係「all black」既意思 , 我聽完阿女講之後得啖笑 。阿女忡話老師問佢地 d 消息响邊度聽番黎 , 有 d 話係師姐講 , 有 d 話朋友 , 有d 話家長 , 有 d 就唔知响邊度聽到 , 你話好唔好笑 ?

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-3 15:42 發表

若藍,

好多學校0既野,都係由個女把口講嫁咋,,
我知都係d皮毛野,,,    

至於你0既擔心,我又點會5明呢,
我女0既情況咪同你差不多,
因為讀耐左自然慣左,學校又成日有test,
而佢會話:之前都有溫喇,成績又近乎滿分
(ex ...

pinky
我個女應該同你囡囡都係同一種人 , 殺到埋身先算 , 我地做阿媽既就睇到隻眼都就黎掉左出黎 。不過當然你囡囡好好多啦 , 你囡囡就「唔使温 , 攞滿分」, 我個女就「早一日先温 , 好難攞滿分」。

原帖由 YolandaLee 於 08-12-3 19:55 發表
小女今年是英文中學中一學生, 本來不大適應英語教學, 但自從找到將軍澳的張SIR補習後, 對英語產生濃厚興趣, 比較掌握了學習英語的方法, 想找他補習可致電 98215664或電郵 [email protected] ...

YolandaLee
多謝你既提供 , 但係我囡囡唔需要住。

你地有無人會去12月19日x'mas party呀?

若藍

係呀,,,原來件事係咁,
件事係點大家心理有數喇

nonono...我女只係近乎咋
邊個話唔洗溫,
咪又早1day溫
(呀媽成日講臨急抱佛腳)
你講果個練精學懶(好貼切)
如果下次我女同你女say hi
車厘子,你會唔會彩佢呀?

原帖由 KINSTY 於 08-12-4 17:39 發表

我唔知呀...
你係咪講夜晚果個p呀?

原帖由 KINSTY 於 08-12-4 17:39 發表

KINSTY
我個女話唔去喎 ! 所以我地都唔去囉 ! 你呢 ?

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-4 22:50 發表
若藍

係呀,,,原來件事係咁,
件事係點大家心理有數喇

nonono...我女只係近乎咋
邊個話唔洗溫,
咪又早1day溫
(呀媽成日講臨急抱佛腳)
你講果個練精學懶(好貼切)
如果下次我女同你女say hi
車厘子,你會唔會 ...

pinky
近乎都好勁架 , 我果個仲差好遠先去到近乎境界 , 唯有我加油努力啦 , 如果唔係佢真係會唔讀、唔温、唔睇架 !

我個女一定會同你囡囡傾計 (我估) , 因為阿女實在太鐘意講野喇 !

我有 d 野想問下你架 , 如果 d 小朋友去左比賽 , 但係果日又要 test , uniform test , dict , 假設佢地去補考 , 係咪會扣分數呢 ?

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-4 22:58 發表

我唔知呀...
你係咪講夜晚果個p呀?

pinky
講開夜晚個 party , 阿女話d飛一早就賣曬喇 , 但係佢又無份 , 阿女都不知幾咁傷心 。你囡囡買唔買到飛呀 ? 聽講好搶手喎 !
‹ 上一主題|下一主題