用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔interview 的情況
樓主: WWS
go

男拔interview 的情況 [複製鏈接]

我當日見到係有小朋友面試完,由到校至完成接近兩小時,小朋友想去洗手間好人之常情,但當個家長想帶小朋友去洗手間時,卻被阻止,然後老師再用咪叫家長如小朋友想去洗手間,請到下面鳳城,我當時都呆左一下,由學校行到去下面,如果真係要去,小朋友都忍唔到啦!

回復 3# mama64 的帖子

點解仲係厠所上大造文章??

我兩次經驗都是小朋友在covered playground 由daddy陪入去厠所,再排隊登記,上年到達較遲,一出厠所就被催去登記。至於女厠是否開放就不知道了。

如果係山腳等候或interview完才折返校園去covered playground的厠所,有可能影響另一組排隊準備或面試中的小朋友。可以話面試進行中,是禁止太早或太遲的人進入試場範圍。雖然這樣單向式潮水人流管制是比較嚴僅,但保障面試保密和安靜。同意男拔的理念,就能接受這樣的安排。

分享今年試題,除了讓今年家長抒發吓,仲有來年一、兩屆家長追看,收視好高!

原帖由 fpchk 於 11-10-13 16:00 發表
不准小朋友上洗手間?如果是真的,到底小朋友是已上到山在校園內或還是在山腳排隊?若是前者,校方就有點那個,但若是後者便去鳳城較合理.
是面試之後,吾比用廁所......

上緊山的時候中途又要停,唔上唔落唯有叫小朋友忍住,不過我喺想提醒一d唔大鼻的家長,不要只顧幫小朋友搵名校而不理小朋友的真正需要,真喺要顧下小朋友的感受,其實我真喺唔相信被kick走的2000人中無叻仔。

想問吓大家,係咪個個都要interview3次架?? 有冇人in2次就成功咗啦? thx~!

同意 fatsin

我果日 reg 完,見個仔都未上樓,就畀佢飲啖水啦,諗住飲啖水冇咁口乾,in 都 in 得醒神 d ,點知有一個本地老師彈出黎好惡咁用港式英語趕我走,唉!得淡笑!飲淡水姐,我入屋行劫咩!

原帖由 橫風王道 於 11-10-13 17:26 發表
我果日 reg 完,見個仔都未上樓,就畀佢飲啖水啦,諗住飲啖水冇咁口乾,in 都 in 得醒神 d ,點知有一個本地老師彈出黎好惡咁用港式英語趕我走,唉!得淡笑!飲淡水姐,我入屋行劫咩! ...

Ha......Ha..........

入去之前點解唔飲? 你諗下個個入左去都飲水會幾混亂! 咁都覺得人家有問題? 真係得淡笑!

唔知去disneyland排隊會唔會又係咁??
如果呢間學校一定收你相信又會有小小唔同:)

每個小朋友響家長心目中,都係好寶貴,好需要愛護,個個都咁珍貴,就變左人人平等~~~

去得考小一,個個都係五至六歲,其實只要準時到達(唔好早太多),事前做足準備,食足夠食物,飲足夠水,上去之前去一次厠所,情況唔係咁差~~~

吔迪士尼附近無厠所?如果呢間(迪士尼)無厠所相信你都唔會帶你的寶寶去啦?哈哈

非常同意,家長應該做好所有事前準備!!而唔咪到時先去做然後又投訴呢樣果樣

原帖由 bobbbby 於 11-10-13 19:32 發表
每個小朋友響家長心目中,都係好寶貴,好需要愛護,個個都咁珍貴,就變左人人平等~~~

去得考小一,個個都係五至六歲,其實只要準時到達(唔好早太多),事前做足準備,食足夠食物,飲足夠水,上去之前去一次厠所,情況唔係咁差~~~ ...

我唔知係我唔好彩定咩,我地去in時只係比登記時間早到5分鐘,但到我地入到去學校同老師登記已經係半個鐘後既事,即係距離封信寫住既interview time仲有5分鐘,學校無錯係登記時間開始放人,但我唔知點解放人放得好慢,所以我地係一路係出面企左好耐,講真我地去考學校我真係唔要求d咩五星級服務,但我只係覺得要有個合理安排,如果要小朋友學排隊等待係考eq既一部份,咁我都可以開心呀仔係合格,因為佢雖然等到吽左但都無影響心情。而如果咁既安排係因為admin方面既問題,我反而會有d擔心學校其他admin方面既能力,我地去左咁多間學校,有d更加多申請人既,真係無一間要人排隊排咁耐囉,講真果日我真係問自己點解一間咁出名既學校會做得咁差,如果真係因為佢串而咁做反而我無野好講,因為佢都串得起,但如果係辦事能力出左問題就真係..... 即係如果我搞一個function搞到咁多人有怨言,我應該會俾老細炒左9年

至於簡介會,交表果時我都覺得安排ok的,因為都係d家長自己太早去先搞到咁,而我亦無遇到唔俾去廁所情況,一路遇既老師亦算nice,所以我只係講出interview當日遇到既情況,我並唔係想惡意去話間學校,我絕對相信DBSPD係一間好學校,只係當你期望既一間學校竟然會有d咁差既安排時,的確會失望囉...

其實覺得咁差咪即走,何必勞受氣又要IN
本人十分同意家長係應該適當的提示,
五之六歲真係好應該自己開始照顧自己,
小一要自己換PE衫....咁點???到時先教小朋友仲辛苦

唔好意思,我見你用左好大篇幅去講你個小朋友面試過程,你強調唔係要求有五星級服務,仲形容係一個唔好彩嘅經歷,受到極差安排,學校行政人員仲應該被炒魷...罪名就係"要你位公子排左半個鐘頭隊"?

原帖由 sytw 於 11-10-13 19:53 發表
我唔知係我唔好彩定咩,我地去in時只係比登記時間早到5分鐘,但到我地入到去學校同老師登記已經係半個鐘後既事,即係距離封信寫住既interview time仲有5分鐘,學校無錯係登記時間開始放人,但我唔知點解放人放得好慢,所以我地係 ...

祝願咁多位有意見的家長都有2nd in, 到時可以當面面見校長, 到時可以直接將意見告知, 叫佢地比個答案你地. 你地既寶貴意見, 去唔到最高果位到真係浪費晒. goodluck to all boys!!!!

很同意sytw的意見,亦很同意家長應該做好準備先去,但vv 呢樣嘢真喺無得做甚麼準備,小朋友急起上來眞喺無辦法,排隊前半個鐘去過,唉,但佢可能有d緊張啦,都喺應該比佢去多次的,佢哋始終只不過是k3上學期的幼稚園學生,斷不能要求佢哋做到好似已經是小一生咁,家長不能要求太過快,太高,如果唔喺相信你和你的小朋友都會生活的好辛苦,好唔開心。
一間學校好唔好,唔喺單等一個event就作定斷的。但版主開得呢侗topic都喺比人在此討論,so take it easy,大家EQ高d啦。

相比其它人的"不幸",我真係好好彩嚕... 除左係自己早到左要係山下等之外,登記完之後可以帶小孩上廁所、上完廁所再俾佢飲左幾啖果汁先至再埋番隊,埋完隊見住佢上課室我先離開學校 (去行街)。
果日一入到操場我仲謊死登記完要再等,所以諗住兵分兩路,我帶囝囝去廁所,爸爸負責登記。但其實程序上係要去完廁所先登記的,到爸爸登記時我先知只有男廁帶唔到囝囝入廁所,所以由爸爸登記完再帶去,好彩都無人話我地攪亂檔。

囝囝去廁所時我仲走去問老師陣間去邊度接仔,個老師應該係這裡傳說中的 Miss Yip (報名時見到佢,果日都見到佢)... 對佢有印象係因為見佢比其它的老師有"威嚴",見到佢我都怯怯地,所以我當時胆粗粗走去同佢"對話",睇下佢係咪表面咁兇,但佢回答問題時都好 nice 好好笑容哦。

學校唔俾家長在校內等小朋友所以令人不满,調轉如果學校硬性規定各位一定要係校內等個幾兩個鐘唔俾出校門,咁做又會唔會令所有人都滿意呢?

回復 39# OK_Mother 的帖子

Thanks OK_Mother, 希望有機會同你報喜
‹ 上一主題|下一主題