用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2
樓主: vvmakyy
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2 [複製鏈接]

天氣開始轉了, 祝你女女早日康復.
原文章由 id00288 於 07-9-14 14:37 硐表
Dear all
囡囡星期三晚開始發燒高,
這兩日都不能上學,
但她很想回校上課,
在家裏她自行上堂,做功課,
又要小息…..
希望星期一可以上學啦,

想請大家幫忙,
可否題供今天1B班的家課冊資料,
因今日內聯網未有資料,
校車 ...

印象中初期係用worksheet的, 一part填格仔. 另一part默詞語. 好easy的, 唔洗擔心.  如果今晚重記得就睇就話你知. 年紀大,無乜記性.
原文章由 Joyful-Life 於 07-9-14 14:04 硐表
請問有無家長可解答「中文1-2課」的默書會用什麼形式?

逐句讀默?
詞語讀默?
定係上述兩者都會呢?

如果係逐句讀默的話,駛唔駛默埋標點符號?
老師會唔會讀埋標點符號架? ...

我張無畫bor.
原文章由 Joyful-Life 於 07-9-13 22:26 硐表
vvmakyy,

請問您囡囡的「英文8寶箱」回條是否被老師畫了 " / " ?

我阿囡話唔駛交呢張回條、亦唔駛簽名,但係要交回上半頁的資料,係唔係真架?

呢d事時有發生, 最常見係亞女執好了, 我就做攪亂檔,拎返出黎. 激到佢死.
原文章由 h2dog1 於 07-9-14 14:24 硐表
唉.... 今日累呀囡寫手冊呀! 尋晚手冊上寫, 數學改正, 但呀囡又冇錯wor, 唔使改啦, 而今日又冇數學堂上wor, 於是咪唔帶數學返學啦, 點知.................比老師寫欠交功課! ...

原文章由 aggie0316 於 07-9-14 16:00 硐表
各位講開心事。  今日aggie發燒番唔到學,只寫信回校請假並由校車EE交家課和取回,開心是中文科陳老師來電告知二十號 CN dict,真係好有心呢:,我越來越鍾意HFCS。 ...

Dear all
多謝大家,
希望大家的囡囡快點康復,
天氣開始轉變
大家要小心身體

綽盈媽咪:

唔該晒!
第一次默書默得唔好,怕令阿囡沮喪。

原文章由 綽盈媽咪 於 07-9-14 14:39 硐表
上學期中文只係默詞語, 到下學期會默詞語同句子.
Joyful Life

kiwaiwong,

唔該晒!
第一次默書默得唔好,怕令阿囡沮喪。

一part填格仔……
>>>>>> 咁 "有供詞" 定係 "無供詞" 架?
另一part默詞語……
>>>>>> 是否由老師朗讀而跟住默呢?

如果您有進一步資料,煩請提供喇!
阿囡星期五才默書,謝謝!

原文章由 kiwaiwong 於 07-9-14 18:58 硐表
印象中初期係用worksheet的, 一part填格仔. 另一part默詞語. 好easy的, 唔洗擔心.  如果今晚重記得就睇就話你知. 年紀大,無乜記性.
Joyful Life

kiwaiwong,

阿囡話係老師畫上,仲叫家長唔駛填回條,又唔駛交回。

可能阿囡個班主任唔想家長side時間考慮參加個 ''增進課程" 喇!

原文章由 kiwaiwong 於 07-9-14 19:00 硐表
我張無畫bor.

原文章由 Joyful-Life 於 07-9-13 23:13 硐表
kiwaiwong,

唔該晒!
阿囡講到唔清唔楚,真係俾佢激死!

講開又講,佢俾老師畫上 " / ",即係唔俾家長揀參加啦!?
又會咁奇怪嘅……

[ 本文章最後由 Joyful-Life 於 07-9-15 02:51 編輯 ]
Joyful Life

h2dog1,

暫時未計算,唔駛唔開心!

我都試過欠交回條而俾老師寫手冊,有少少唔開心架;
可能習慣了阿囡幼稚園D通告係跟通告上的日期交回,而小學係要翌日交回條嘅,咁我日後要提醒自己記得即刻填寫回條喇!

原文章由 h2dog1 於 07-9-14 14:24 硐表
唉.... 今日累呀囡寫手冊呀! 尋晚手冊上寫, 數學改正, 但呀囡又冇錯wor, 唔使改啦, 而今日又冇數學堂上wor, 於是咪唔帶數學返學啦, 點知.................比老師寫欠交功課! ...
Joyful Life

各位:

我阿囡抽中 "非洲鼓" 課外活動。
有無同學都抽到呀?
Joyful Life

早上返學時候會比較凍,課室又有冷氣,但係小息和放學時段又較熱;
又冷又熱,好容易會病;

各位小朋友要保重!

原文章由 aggie0316 於 07-9-14 16:00 硐表
各位講開心事。  今日aggie發燒番唔到學,只寫信回校請假並由校車EE交家課和取回,開心是中文科陳老師來電告知二十號 CN dict,真係好有心呢:,我越來越鍾意HFCS。 ...
Joyful Life

早晨!各位

尋晚終於可以偷懶一晚了, 唔做功課住 , 但係......今晚又再開始了:cry: 仲要溫埋默書tim

醒目開學勳章

HI HI Joyful-Life,

我囡抽到 "非洲鼓" 同埋 "珠心算", 係同一日上完"珠心算"就去玩 "非洲鼓" , 我諗佢星期四放學一定好累

我囡讀1C班   

原文章由 Joyful-Life 於 07-9-15 03:03 硐表
各位:

我阿囡抽中 "非洲鼓" 課外活動。
有無同學都抽到呀?

Dear Celestine,

我囡囡讀1B班。
佢只有報 "非洲鼓" 一個活動,無其他喇。
好彩抽到,如果唔係就會好煩。

原文章由 Celestine 於 07-9-15 10:11 硐表
HI HI Joyful-Life,

我囡抽到 "非洲鼓" 同埋 "珠心算", 係同一日上完"珠心算"就去玩 "非洲鼓" , 我諗佢星期四放學一定好累

我囡讀1C班   

Joyful Life

請問星期三上 "普通話基礎" 課堂是否穿著校服裙的?
Joyful Life

aggie & id00>>>希望你地兩個囡囡快d好番可以返學!!!

h2dog1>>>唔駛唔開心啦,我覺得幼稚園同小學係一個幾大既轉變黎架,both家長同小朋友都要一段適應期,我舊年都係咁,比多少少時間大家就ok架喇,cheer up!!!

joyful-life>>>公喜公喜!!!抽中左你囡囡咪好開心囉!!彤彤都好開心,因佢選既兩樣課外活動都抽中左呀!!!另外你問普通話活動只需要著返校服,佢地係課室好似上堂咁上既!!

各位小師妹>>>小一上學期既中文默書都係類似ws咁形式,一part係供詞填充,另一part係老師讀默,唔係太難,有溫書既一定無大問題!!加油呀!!!!!!

原文章由 Joyful-Life 於 07-9-15 19:46 硐表
請問星期三上 "普通話基礎" 課堂是否穿著校服裙的?

阿囡都抽中 "藝術體操"

各位師姐媽咪

阿囡已經開學兩個星期, 唔知阿囡係學校上堂是否適應同學習上有冇問題, 請問學校遲d會唔會有小一家長會, 同我地家長傾吓囡囡在學習上有咩問題/困難, 及有咩需要改進既地方呀?

HELLO 各位,謝謝關心, aggie ok la, 但只抽到基礎體操同上年一樣,有少少失望無得學玩式跳繩.  醫生話佢太瘦要食多些啊, 不可以太偏食,但我唔知點引佢,無可能晚晚出街食西餐架,真頭痛.  麻煩指教吓我

vvmakyy
唔洗太擔心, 如有問題老師一定會打電話比家長傾.  小一已經向8月尾開左家長會, 所以你要等到上學期派成績表的時候,同老師會面了. 如果真係有緊要的事, 當然打比班主任問下.
原文章由 vvmakyy 於 07-9-16 15:25 硐表
各位師姐媽咪

阿囡已經開學兩個星期, 唔知阿囡係學校上堂是否適應同學習上有冇問題, 請問學校遲d會唔會有小一家長會, 同我地家長傾吓囡囡在學習上有咩問題/困難, 及有咩需要改進既地方呀? ...
綽盈媽咪 ;-)
‹ 上一主題|下一主題