用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油麻地天主教小學(海弘道)交流區
樓主: mercury16
go

油麻地天主教小學(海弘道)交流區 [複製鏈接]

Re: 油麻地天主教小學(海弘道)交流區

keikeipig,

始從阿囡上咗小學後,真係日日好似打扙咁,日日都係癲婆啦,時間好唔夠用,做工課又慢,做做吓又想訓,真係俾佢激到 幾桶血.
而家屋企部電視每晚只開半個鐘,有時都唔開,呢两個月呢做乜戲集都唔知,親子時間當然極之少,daddy返來想同佢玩吓都唔得,只可訓覺前講吓故事,你哋又係咪咁!
del

mercury16 寫道:
keikeipig,

始從阿囡上咗小學後,真係日日好似打扙咁,日日都係癲婆啦,時間好唔夠用,做工課又慢,做做吓又想訓,真係俾佢激到 幾桶血.
而家屋企部電視每晚只開半個鐘,有時都唔開,呢两個月呢做乜戲集都唔知,親子時間當然極之少,daddy返來想同佢玩吓都唔得,只可訓覺前講吓故事,你哋又係咪咁!

Yes, I'm one of the daddy who run to home every night before my kid go to sleep since she study here! :cry:

mercury16,

Sorry, 咁遲先睇到, 最後你小朋友扮甚麼? 我小朋友扮巫師, 而我有份在鬼屋嚇人(見到有些小朋友太驚,反要我安慰他們, 好好笑, 但我們在鬼屋其實熱到死), 之後又負責攤位遊戲. 你小朋友是否拿了很多糖回家? 開心嗎?

你說的情況我都一樣, 只有時常提醒佢盡量在校做些功課(導修堂), 如放學做功課時想睡, 盡量引開佢注意做其他事, 如上每日一篇, 不要太早洗澡(太舒服),更加想睡, 如果最後沒有辦法, 我會讓他在書桌睡10分鐘.  
我發覺最近我讓他自己做功課, 效果反比我監督佢好, 他不想我太心急時常摧促, 現在有時寫字不太好我也不理他, 老師會批改的, 他會更加記住.

meyonw,

sorry!今日先得閒覆你!阿囡琴日放學病咗,睇完醫生又要照顧佢,佢俾表妹傳染手足口病,痛到好慘 食唔到嘢,沒晒心機一食嘢,成口生咗好多飛滋,希望佢快D好返啦!
del

您好!我個囡以前也有手足口,真的很辛苦的,但如果傳染的人不是太嚴重也會很快好的,記得多點休息。
我女兒是J1E的
各位多多指教

歡迎各位新油天家長,
以下係各位名單:
meyonw-J2C-仔仔
fyhui -J1B-女
mercury-J1B-女
ekiip姪女 -J1C -女
bellita媽咪 -J1C -女
emmy 媽-J1D-女
keikeipig- J1D-仔仔
ekiip -J1E -仔仔
無明河馬-J1E-女
del

hello! 無明河馬,

歡迎你!日後多D上呢傾吓wor ,多謝你咁有心,我都知呢個病好慘,最慘係阿囡食唔到嘢,呢两,三日只係飲朱古力奶,佢乜都唔很食,粥,麵都唔食,連雪糕都食唔落,只淨飲水和朱古力奶,琴晚佢見我食飯即刻走房 ,我問佢仲乜 佢話好想食飯但食唔到好痛,過刻我即刻 ,見佢真係好辛苦.醫生今日打俾我話應該呢两日會好返哂,希望阿囡好返冇事。
del

Mercury,

祝妳囡囡快D 好返! 好好休息啦!

keikeipig

Mercury,

祝妳囡囡快D 好返! 及身體健康!!
就黎考試, 努力呀!! 全職媽媽好辛苦架!!! 加油!!!

各位媽媽:
     你地知唔知8/11英串是什麼?? 計分嗎??  thanks!!

keikeipig,fyhui:

多謝你哋慰問,今日阿囡已好返好多,可以食到D粥,麵.醫生話星期三可以返學啦!

英文spelling list係白色嗰幾張紙,Unit 1 - 3,Total 69個生字. 唔知計唔計分wor
del

mercury16,

聽見你話阿女好返好多, 就太好了, 最緊要多啲休息, 唔係考試就辛苦了.
祝各位 身體健康!

Mercury, fyhui,

聽聞英串是不計分的.

妳地阿女有否派回上星期的英文FA, 有3班派咗, 很多媽咪 嘔哂血.

Hi,

昨晚看到英文FA, 真係好深, the question of the family tree is hard for my girl to understand so she don't know how to answer and also the rewriting of 7 sentences of my family also hard... very hard.....  要知道小朋友是不會講大話, 尤其是做學校的劵, 那麼便用了很多無謂的時間在思考, 原來串錯父母名是不扣分.

1st - don't know how to spell parent's name;
2nd - don't know their ages (as I always tell me girl that I'm 18 (ha....ha....);
3rd - don't know how to spell their jobs; and
4th - even don't know their hobbies.

So my girl only can write four sentences and waste a lot of time and cannot check the paper once more and many careless mistake.  She got only 60.  BTW I'm satisfied with her hard work.

Bellita媽咪

我阿仔話老師比咗份大學七年級的卷佢地做, 好深, 所以唔識. 有一點我好開心, 佢識串我個英文名, 只是漏了一個字.  都好安慰了.

大家努力啦!

keikeipig

Hi 各位,

我覺得囡囡在閱讀理解(中及英)方面比較弱,請問何怎樣補救呢?

Bellita媽咪

hi,all mum,

我阿女已好返哂,昨天已上課,多謝你哋關心 .

Bellita媽咪,

我阿囡Dcomprehansion都係麻麻哋,初初會幫佢查字典寫落書到,剛剛開始要佢自己查字典寫落書到,佢己查字典會明D,依家有少少進步,亦等佢容易記個字母,你試吓呢個方法.
del

keikeipig,

唔係嗎!大學嘅卷,係咪FA嗰張呀!我阿囡都唔識寫我和老公個英文名,其他只係照抄,俾佢激死.
[quote]
keikeipig 寫道:
我阿仔話老師比咗份大學七年級的卷佢地做, 好深, 所以唔識. 有一點我好開心, 佢識串我個英文名, 只是漏了一個字.  都好安慰了.

大家努力啦!

keikeipig[/quote
del

That's the same as my girl.  I always tell her I'm 17 and her mother 15.  So, she got a "big cross" finally.  Its all our fault

2nd - don't know their ages (as I always tell me girl that I'm 18 (ha....ha....);

Mercury,

我阿仔太誇張, 係形容份FA 好深. 阿仔話噚日果份聆評唔識, 又唔知評成點.
‹ 上一主題|下一主題