用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新華德 41區- 係咪弱校
樓主: Chrisksyeung
go

新華德 41區- 係咪弱校   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+tomchan666+於+16-08-05+發表

原帖由 peggyhklam 於 16-08-05 發表
公佈係最好,唔公佈冇透明度好有可疑,入去讀的家長需要的是知道事實,如果好又點解不公佈?奇怪奇怪

...
「不要問只要信」

HM168 發表於 16-8-5 11:37
睇完幾個POST 有幾位估計是打手

當年聖家爸爸事件係EK 好轟動
我相信未必係打手, 可能係PTA或者護校心切既家長啫.

其實我一年到晚都批評過唔少學校, 直資學校家長有咁既反應就見得多, 津校(仲要非神校)家長有咁熱烈既反應, 印象中都算係第一次
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tomchan666 發表於 16-8-5 10:32
自稱「廢人」的你,提升新華成績確不是你的責任,我只要求你點出你所認為問題的關鍵所在,不能只用屁股想事 ...
It is unnecessary to use this kind of abusive language... everybody has the right to discuss and give comments.

引用:Quote:tomchan666+發表於+16-8-5+10:32+自

原帖由 hppa 於 16-08-05 發表
It is unnecessary to use this kind of abusive language... everybody has the right to discuss and giv ...
影響校譽

hkpapa852 發表於 16-8-5 12:20
我相信未必係打手, 可能係PTA或者護校心切既家長啫.

其實我一年到晚都批評過唔少學校, 直資學校家長有咁既 ...
hkpapa852,你仲唔白自己在做壞事,還以為自己做好事,所以才會成日俾人鬧。所說的既非事實,就算是事實,用這樣的評論方式是善意還是惡意?一目了然。你再不檢討自己就只會為下一代立下壞榜樣,好好反省吧!

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-8-5+12:20+我相

原帖由 tomchan666 於 16-08-05 發表
hkpapa852,你仲唔白自己在做壞事,還以為自己做好事,所以才會成日俾人鬧。所說的既非事實,就算是事實, ...
Tom Chan, 你當我好言相勸,其實你只要減低一下怒火和謾罵性言詞,你有些説話係有point的,你當大家都是匿名討論,有時毋須太認真。

retriever  同意  發表於 16-8-5 14:13

回覆:新華德 41區- 係咪弱校

神級鐵粉

世間只有我最好...我永遠係岩....你永遠係錯
笑傲江湖....一個人在途上...多美好啊

引用:Quote:siden+發表於+16-8-2+10:38+通常最多

原帖由 epsido 於 16-08-05 發表
揾返1年級既卷la,本來分享下冇咩所謂。不過因為你幾個非常無禮,我改變主意。

為人父母咁既水平,你既子女 ...

係呀我家小子真的不是正在讀神校。

好失禮。

汗顏啊。

By the way, 請show 全份卷,淨show 個頂大家看不見呢。大家等緊你證明中英數全份卷係小二syllabus。

你地最喜歡講證據,唔願意show如何證明呢?

小的願意虛心請教P1 November 全份卷係小二syllabus的試卷。

唔肯show就唔該唔好話人質疑你。全forum依家親眼睇住你如何説不過其他人就風度全失。先管好你自己的「貴賤」再comment他人吧。

自己無禮失禮仲屈人無禮,好在我仔冇咁叻入神校同你做同學。

epsido  睇真下自己寫咩,我之前寫咩。唔好越作越大。  發表於 16-8-5 15:06

我真係有心追此帖,我家小朋友今年考小一,如果無私校收,我會叩九龍城校網既小學(因為自己都係九龍城校網大,有感情),新華德,舊華德同聖博德我都有諗過叩,睇完大家既分析,我仍覺得此校不差,但若然要考入BAND 1 中校(銀禧,黃笏南已好好),小朋友真係要努力,要級10-15以內

epsido  加油  發表於 16-8-5 14:31

引用:Quote:原帖由+epsido+於+16-08-05+發表揾返

原帖由 siden 於 16-08-05 發表
我好有禮貌哦。

請show 全份卷,淨show 個頂大家看不見呢。大家等緊你證明中英數全份卷係小二syllabus。
份卷已經黃成咁,就算係p1 卷 有p2 level , 對現況冇咩參考作用。don't waste gas.

mcl203 發表於 16-8-5 11:03
成日話人廢人廢語,你又睇得明既,自己友乎??
你攪錯了,是hkpapa852自豪地自稱「廢人」,既然他喜歡,何不順他的意?

引用:Quote:siden+發表於+16-8-2+10:38+通常最多

原帖由 epsido 於 16-08-05 發表
揾返1年級既卷la,本來分享下冇咩所謂。不過因為你幾個非常無禮,我改變主意。

為人父母咁既水平,你既子女 ...
神校家長,失閣晒!怪不知口氣咁大!

siden  校譽啊校譽  發表於 16-8-5 14:58
hppa    發表於 16-8-5 14:40

回覆:新華德 41區- 係咪弱校

我見喇沙除數學外,其他科無教深喎!

tomchan666 發表於 16-8-5 14:29
你攪錯了,是hkpapa852自豪地自稱「廢人」,既然他喜歡,何不順他的意?
無理由既....見你睇852 D分享....睇到出神入化....明既又明....暗既都明
唔係自己友.....好難有此小寶神功
你睇....到現時為止....口口声声叫佢係"費仁"...只有你做得到...堅講...好難相信你唔係架
keep住你D優點....加油呀

karen55407 發表於 16-8-5 14:33

我見喇沙除數學外,其他科無教深喎!

呢個帖有堅。第一身喇沙家長係度,由他出聲最有公信力!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:其實可能我真係太多事,+見到樓主個仔咁叻,+

原帖由 hkpapa852 於 16-08-05 發表
其實可能我真係太多事, 見到樓主個仔咁叻, 叩到咁多間:

新華德, 基榮, 奉基, 農官, 福馬, 林文燦, 陳瑞祺
樓主已經㨂定了

yellowtiger  下??  發表於 16-8-5 14:45
hkpapa852  其實佢最心儀個間都未等到.......  發表於 16-8-5 14:41
yellowtiger  揀左邊間?  發表於 16-8-5 14:40

回覆 tomchan666 的帖子

題外話....你個名有"666"....有無特別意思呢??....
‹ 上一主題|下一主題