用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新華德 41區- 係咪弱校
樓主: Chrisksyeung
go

新華德 41區- 係咪弱校   [複製鏈接]

引用:Quote:beagoodman+發表於+16-8-5+10:08+已

原帖由 hkpapa852 於 16-08-05 發表
其實不管是否再開新帖, 繼續討論都一定有火花.....
其實我不知覺得自己幾咁理性,起碼比係屋企鬧仔時理性10倍

算啦,忠言逆耳係自古不變真理。新華德係一間正常而普通的好學校,我亦絕對相信教職員有愛有心。只是不巧佢正位處KL3,是先天性的不幸,並不是學校質素差。我肯定Hkpapa852不是要什麼唱衰學校,大家花時間打咁多字,只是想將貼近現實的升中資料供升小選校/叩門家長考慮。如果你個仔考全級20全班5,到升中選校時先知個仔唔係band1,你作為父母,有乜感受?

Bobo1210   盲粉硬粉係唔會明架!  發表於 16-8-5 11:40

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-08-05+發表

原帖由 retriever 於 16-08-05 發表
講公民權利都係講政治?
你剛剛才講留言講香港選舉,唔係政治係乜,同小學有關係?不過唔想同你拗,你要繼續,我都唔會奉陪。我純粹見有d謾罵丶同辱罵,何必呢?所以作此建議(我同你一樣有言論的)。關唔關由板主決定吧。

siden 發表於 16-8-5 10:35

算啦,忠言逆耳係自古不變真理。新華德 ...
其實我都好明白大家立場,各位都係想借個平台,分享自己所知嘅事。記得一年前,我亦有幸能從這得知一些資訊,經過再探究從而選擇一間啱自己學校。一年以來,大開眼界,叻人在什麽學校都係叻人。縱使可以入到一間好學校,派位好好,但自己小朋友唔爭氣都冇用。至於數據,好多學校都冇列曬,好似我小朋友間學校都冇,不過大概知入到邊班就會考咩級學校。我亦有朋友讀呢間,考四十幾都派到黃x南,我相信係聖家爸爸唔好彩。

你聽回來的就成日QUOTE, 呢度有人SHARE 就話出生率低, 好彩碌入B1
由始至終, 大家都是道聽途說, 唔好講到第一身資料咁啦

MC1128  算啦, 人哋hearsay當真理  發表於 16-8-5 15:50
siden  你繼續做鴕鳥,我不阻你  發表於 16-8-5 10:40

回覆 yellowtiger 的帖子

點鴕鳥法?

tomchan666 發表於 16-8-5 10:32
自稱「廢人」的你,提升新華成績確不是你的責任,我只要求你點出你所認為問題的關鍵所在,不能只用屁股想事 ...

要新華德家長唔擔憂既方法好簡單, 大家都講咗N次, 叫學校公佈詳細既升中派位資料俾校內家長知, 咁大家咪知我呢D係咪廢話囉!

作為新華德既家長如果唔去叫學校做一件簡單既件而去要求別人不准去批評學校, 又係甚麼邏輯呢?

人地荃灣何傳耀小學, 呢頭俾人話佢升中派位只用"圖表偽術"呃人, 隔兩日就馬上改為公佈派位詳情了!

再唔係, 好似沙田某弱勢小學, 因見到有人係EK升中版講佢地既"問題", 馬上出份通告澄清 (雖然我認為份通告寫得好有問題).

如果一間學校/校內家長, 眼見坊間有傳言對學校不利, 甚至影響校內其它家長都唔主動去做番D嘢, 咁又係咪負責任既行為呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:elvisBB+發表於+16-8-5+10:19+如果我

原帖由 yellowtiger 於 16-08-05 發表
很同意, 可惜大家不會理會, 只會繼續覺得數據神好勁, 講完
我大仔輕鬆級十幾,讀得開開心心無壓力,成日睇書打機玩,基本上我無理過佢。相反細女讀到面青青,家長用盡200%力先有好成績,那又何必禁辛苦呢!家長自己諗清楚你想要什麼?6年後大家都係一個band 1生,有好多事係一些取捨。

yellowtiger  兩個都讀新華德?  發表於 16-8-5 10:52

elvisBB 發表於 16-8-5 10:19
如果我們孩子讀得開心,那怕網上的人怎樣說。自己的孩子前途,成績和選校根本都唔雖要去理會網上的評論。新 ...
Fair comment.

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-08-05+發表

原帖由 siden 於 16-08-05 發表

算啦,忠言逆耳係自古不變真理。新華德 ...
提提你,聖家爸爸係級2×,唔係級20。而且當年的6年級係華德下午校轉過去(大約70人左右),一級未開足4班(100人)。所以那數據可以參考,但要定期更新 :)

hkpapa852 發表於 16-8-5 10:44
要新華德家長唔擔憂既方法好簡單, 大家都講咗N次, 叫學校公佈詳細既升中派位資料俾校內家長知, 咁大家咪知 ...
你果然唔係咁睇得明我想講乜,我一早已講過一間學校公唔公布派位成績自有其原因。正如很多傳統band1中學也不會詳細公佈公開試成績一樣,不能只憑公不公布便妄下定論。既然入得去讀,就要信任學校,倘若讀讀下發覺校風有問題,那就轉校吧!

yellowtiger  數據神無數據在手都講得咁實牙實齒, 真係當自己係神  發表於 16-8-5 11:04

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-8-5+09:36+如何

原帖由 tomchan666 於 16-08-05 發表
自稱「廢人」的你,提升新華成績確不是你的責任,我只要求你點出你所認為問題的關鍵所在,不能只用屁股想事 ...
成日話人廢人廢語,你又睇得明既,自己友乎??

Bobo1210   我都覺得係!  發表於 16-8-5 11:09

回覆:elvisBB 的帖子

大仔係舊華德,不過因為姊妹學校,所以都知小小,我覺得新華德無舊華德成績好,但校舍真係靚,而且都知道佢地追緊上黎。但又未至於網上講到禁差囉!所以我都係行過講2句,樣樣野都有好有唔好架啦!我出聲係因為學校要出靚靚派位,家長係好慘。我反而希望校方繼續唔理,我自己派得好咪好囉!

epsido    發表於 16-8-5 11:22

elvisBB 發表於 16-8-5 10:59
提提你,聖家爸爸係級2×,唔係級20。而且當年的6年級係華德下午校轉過去(大約70人左右),一級未開足4班 ...
謝謝你心平氣和又有禮的comment。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3291696&extra=page%3D1&page=6

可以參考#114

雖說網上資料不能盡信,但這位家長係資深會員,平時comments少有流料,考慮看看吧。

如果可以,私下問問相熟老師,可以有個預算。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-8-5+10:44+要新

原帖由 tomchan666 於 16-08-05 發表
你果然唔係咁睇得明我想講乜,我一早已講過一間學校公唔公布派位成績自有其原因。正如很多傳統band1中學也 ...
公佈係最好,唔公佈冇透明度好有可疑,入去讀的家長需要的是知道事實,如果好又點解不公佈?奇怪奇怪

papa71  多數有直屬中學的都不會公佈..."神"校也如是  發表於 16-8-5 11:37

睇完幾個POST 有幾位估計是打手

當年聖家爸爸事件係EK 好轟動

回覆:siden 的帖子

100人一級,級40係邊緣人係band2好正常,至於老師講級頭10,呢part我就唔回應,聽過就算。一直舊華德以英文排名分班,2班精英班實際的意思係佢地的英語能力之高低,同正式的級排名有小小唔同。所以華德本身有些制度同外面係唔同。

回覆:新華德 41區- 係咪弱校

其實hkpapa的確膚淺,不過小學校長都同樣関注數據,如有幾多人申請學校、TSA達標與否、升英中數據等,雖然校長口口聲聲話點樣以學生為本

引用:100人一級,級40係邊緣人係band2好正常,至

原帖由 elvisBB 於 16-08-05 發表
100人一級,級40係邊緣人係band2好正常,至於老師講級頭10,呢part我就唔回應,聽過就算。一直舊華德以英文 ...
舊華無人話佢呀!

papa71  多數有直屬中學的都不會公佈..."神"校也如是  發表於 2 分鐘前

呢D係可以理解既做法啦....多數都想留親生子女係身邊

papa71  多數都想留親生叻仔叻女係身邊...  發表於 16-8-5 11:44

elvisBB 發表於 16-8-5 10:59
提提你,聖家爸爸係級2×,唔係級20。而且當年的6年級係華德下午校轉過去(大約70人左右),一級未開足4班 ...
聖家爸爸大女係2012-2014年度派位, 新華德校務報告指出, 2013-2014年小六已有4班:

https://drive.google.com/file/d/0B5S89C3OLEPpanl0VlFvSjM4TWs/view?pref=2&pli=1

P.4 班結構.

2012-2013年小六係得3班, 可參考2012-2013既校務報告P.4
http://www.ktbwcs.edu.hk/ktbwcs/schoolinfo/doc/2013/002.pdf
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

papa71  多數都想留親生叻仔叻女係身邊...  發表於 3 分鐘前

叻仔叻女好多有佢主見...或偏見....想留都未必留得住
弱小小既...制度上唔俾你留...有D家族成員亦唔想收留
可以理解既當今現實行為....守業難 ~~~
‹ 上一主題|下一主題