用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男拔interview 的情況
樓主: WWS
go

男拔interview 的情況 [複製鏈接]

原帖由 victorf 於 11-10-10 21:57 發表
不個講開個廁所,我個仔當年1ST INT好鍾意DBS個廁所,中間圓型大SINK盤好似個噴泉咁幾得意...
唔知你地覺唔覺,我就覺得那些圓型洗手池的確有點像小便處~

我小朋友In 8 號, 因為撞了另一間加上睇完7號家長的comment真係有諗過放棄唔去DBS. 但果晚好多朋友分析都話去DBS較為理智咁第二朝都係去了. 可能有晒心理準備, 我又覺得唔係咁差喎, 我真係9:45到條龍已經差不多去到間幼稚園, 但好快就郁咁就一路上學校喇, 上到去有老師同工友幫未量體溫的小朋友量, 都好有笑容, reg 前亦有工作人員提小朋友可以去完VV先reg, 但呀仔無去, reg的NET都好有笑容, 仲同我仔傾偈, 放低個仔同老公就去鳳城飲茶, 飲到11:30am 就上去接返囝囝, 11:45am就走得! 都幾smooth, 出奇地去了咁多間囝囝話最好玩最好玩係DBS! 但問佢有咩玩佢話"唔知喎!" 但即係起碼呀"用家"覺得唔差先啦~

原帖由 MonMumMum 於 11-10-10 23:21 發表
可以唔比等可以排队,但唔比用廁所就不同意。都已经安排了这么大的活动,准备一个清洁员工做果两天都不愿意,有点儿那个。一个5岁的小朋友到一个陌生的环境面试,在紧张的境况下在进入面试前去一趟廁所都并不过份。最近的公廁要到火车站或太平道,小朋友过去要15分钟以上。不过学校地方大,随便找棵树解决亦不难

點解你咁諗架??? 隨地小便呢個思想唔咪咁正確wor!!

請不要講反話啦,一個僅僅只有6歲的小朋友難道要入名校就要先學識忍尿?廁所的用途是什麼?家長你於心可忍呢?欣賞DBS的所謂安排而批評其他學校的安排,是好的舉動嗎?
如果DBS唔收你的小朋友,那麼你是不是就唔會入讀其他學校呢?KTS同陳守仁都好學校。

家長要教識小朋友急就要去厠所。

係咪其實星期五interview果批唔比去廁所? 我哋星期六果批小朋友登記前老師都叫小朋友去咗廁所先wor!!

原帖由 mama64 於 11-10-11 00:03 發表
家長要教識小朋友急就要去厠所。

如果說:“機會只係留俾有準備既人”...大家會唔會開心D?
Hi! 我有兩隻化骨龍!

原帖由 LVictoria 於 11-10-11 00:04 發表
係咪其實星期五interview果批唔比去廁所? 我哋星期六果批小朋友登記前老師都叫小朋友去咗廁所先wor!!

睇返d post,應該係指在山下排隊時唔可以去廁所
掛?

算吧啦, 都過左去囉...不如收拾心情等信....等收左信先算啦, 到時鍾意就去IN, 唔鍾意既就唔好IN咪得囉, HEHEHE

唔知上年要等幾耐先收到信呢? 有冇人知呀?

原帖由 LVictoria 於 11-10-10 16:23 發表
  唔知上年要等幾耐先收到信呢? 有冇人知呀?

11月4至6日

原帖由 無氣同你講 於 11-10-11 00:25 發表

11月4至6日

thx~~~~

我個人認為陳守仁安排得最好,除了有一位家長陪入課室, 其他家屬可以到禮堂等.
雖然都呆等一個鐘, 但起碼有足夠空間位置等.
學校能給大家選擇星期日有INTERVIEW, 難度是千就我們班港孩港爸媽麼?
請不要因個人喜好,而影響其他有心人安排.

王國長老

算啦, 無謂爭辯, 接受得到就ok, 接受唔到就唔好再諗呢間學校, 收左都要三思, 因為明顯地學校唔會刻意改變自己去迎合家長, 咁未來咁多年, 係咪真係要俾子女讀呢間學校又唔會令自己勞氣, 家長要自己諗清楚.

男拔每年面試後. 一定會被投訴安排不好. 人心目中每把呎也不同. 但每年一樣那麼多人報考. 亦知不少父母未有結果時. 會因不同原因說收了也不讀等等. 可能想留有餘地. 但最後收了又一樣會讀.

確實如果跟其他學校要比較. 男拔在安排上不夠親民及體貼. 但對於只是考學校. 又不是賣服務. 可能沒不妥的. 學校, 老師或校工, 可能對於自己真正的學生和家長卻很好呢?

好認同ysnmama的說法!

DBS是很多家長的dream school. 我有朋友囝囝在DBSPD, 讀得好開心。我死黨的囝囝在大拔讀 (是中一考入的), 亦對學校讚不絕口 (除了canteen的食物外)
:-) :-) :-)

shuttle bus / red carpets / golden toilets

How about if the school offers shuttle bus pick up from/to MTR station, red carpets from the school entrance all the way up to the registration desk and golden toilets opened to all parents and children, would you be more happier or still make some complains?!

回復 195# ysnmama 的帖子

純粹討論, 無意叩什麼"怪獸家長"呀之類既帽子....

親民及體貼真的這麼重要嗎?

老實說DBS在面試安排上的確不及酒店/商場/或者各位樓下個會所, 可能只是達到一般公營機構既底線...佢亦無其他學校用咁多人力物力在收生安排上面, 但有問題嗎?

以我去年作為申請人就無投訴, 今年作為家長我觀察到除左學校放左一日假同停左一日課外活動之外基本上全無影響現有學生既學習生活....

從呢個角度睇, 我又覺得學校處理得都不錯了, 起碼唔會日日都一大批申請者係學校出出入入...
Hi! 我有兩隻化骨龍!

回復 2# Edsie 的帖子

可能都一樣投訴shuttle bus 班次唔夠密, 廁所唔夠大, 要排隊輪候等等.
其實, 人有時真係要學下感恩, 同埋, 我覺得小朋友係去面試, 面試當中不被外來事物影響比起家長是否可以在校等候或其他安排更重要吧.
再者, 學校也絕不是要用面試安排來吸引家長/ 學生入讀的.

咁長條龍,DBS好有氣勢?
‹ 上一主題|下一主題