用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 煩惱中, 比下意見
go

煩惱中, 比下意見 [複製鏈接]

本人是爸爸 呀女而家讀緊k1救世軍

之前N班讀開think, 但因為見think 學費貴得來又無咩特別 朋友間個個都話救世军好
咁就去in下, 點知真係入左am, 9月讀到而家

但係媽媽覺得救世军英文課實在太少 而且睇番原來16年升小好多派左去寶校 好想換番出來

1其實救世军係好吾好?
2而家如想轉番出來 有咩好選擇?

我之前太懶d選校野交哂比老婆 而家狂爬文惡補中睇下有咩可以做

thx
   1    0    0    0

引用:本人是爸爸+呀女而家讀緊k1救世軍之前N班讀

原帖由 芝心批 於 17-01-03 發表

之前N班讀開think, 但因為見think 學費貴得來又無咩特別 朋友間個個都 ...
那間救世軍?

回覆 yaubb2014 的帖子

沙田月明田家丙

芝心批 發表於 17-1-3 14:05
回覆 yaubb2014 的帖子

沙田月明田家丙
其實呢間田家炳去in真係好多人報名, 好多人爭,但我女去in果一日覺得學校安排唔好, 老師又冇同小朋友互動就係咁問佢問題.....所以對老師感覺一般!
不過佢有外籍老師教英文, 呢方便都幾好
如果你對私校黎講, 英文一定冇私校咁教得咁多架嘞~

想轉番出嚟, 唯有私幼可能仲有位可以插班.

回覆 vpo0615 的帖子

老婆話想轉番去mos think我吾想輕舉妄動,上來做下research先
我最擔心都係佢2016真係有好多人入左四寶

引用:回覆+vpo0615+的帖子 老婆話想轉番去mos+t

原帖由 芝心批 於 17-01-03 發表
回覆 vpo0615 的帖子

老婆話想轉番去mos think我吾想輕舉妄動,上來做下research先
小学係睇你叩門、电脑派位或是小朋友几多分、不关幼稚園事

yaubb2014 發表於 17-1-3 18:32
小学係睇你叩門、电脑派位或是小朋友几多分、不关幼稚園事
點會呢, 吾同幼稚園教學方法/課程/學習氣氛有吾同, 點會對教出來既"成果"無影響啦

回覆樓主:

55479090 發表於 17-1-3 21:46
讀邊間幼稚園跟津小派位沒有關係。津小係計分及抽獎,吾通樓主都吾知,甘真係要惡補下。如果考直資/私小/或 ...
就是說抽獎之前的考直資/私小 同之後的扣門呀

芝心批 發表於 17-1-3 21:52
就是說抽獎之前的考直資/私小 同之後的扣門呀

我有3間學券收左阿女,一間類似救世軍全日制幼稚園,另外2間較重學術但又開心嘅幼稚園

考慮到親子時間多d同下午時間運用,我會選半日

下午時間當然不是填滿遊戲班,但至少想參加英文興趣班也可以安排在其中一至兩天下午,如果上全日班再上英文班小朋友會太累

引用:Quote:55479090+發表於+17-1-3+21:46+讀邊

芝心批 發表於 17-1-3 12:28

之前N班讀開think, 但因為見think 學費貴得來又無咩特別 朋友間個個都 ...

如果救世軍你只係介意英文小!你咪出去補英文羅!比兩千銀一星期兩堂!應該可以接近返私幼既水平!而你講派寶校多?會唔會本身你區就多寶校,佢只係平均性派左不同學校!你比較下同區其他幼稚園派位先作決定!如果你想考直資,本身你就應該(emoji)準龍校或連結學校報!或考慮私幼再加外補先,到時再考其他直資。

如果小學唔係報直資同 私小
讀邊間幼稚園無關係
你緊張既 想谷小朋友既
另外幫佢安排補習班
咪怪你太太 根本小學派位就係睇你大人背景
你是否名小學校友? 係既,咪派得好囉~

回覆樓主:

多謝大家回復
我諗講多少少我地情況/諗法

呀女係頭生 本人已浸 現時住馬鞍山必要時可以搬番沙田計埋應有20分, 我本身覺得用20分來抽應該都抽到吾錯小學 我大佬個女五六年前15分都中左馬循

但一來聽講呢幾年多左好多細路讀書,d位有d緊張
二來老婆好想呀女讀直資 (讀邊間仲睇緊,暫時培僑望落好似吾錯)

所以我地而家希望改一改個計劃,主打in 直資 抽獎做後備 咁我地諗緊如keep讀田家丙, in 直資可能會比較不利

另外呢由於自細培養,我女英文程度其實不錯 佢比較enjoy英文堂多過中文 (不過廣東話都流利的) 番左田之後英文語境好似相對不足

講左咁耐我想問問:
1。 其實田本身係吾係一間好好的學校, 可能有d優點我地一時三刻睇吾到?

2。去in 直資係吾係讀LH之類的學校比起田會較有優勢?

thx

認同LH/THINK之類私幼, 學術程度/語境比較優勝, 對考直資/叩門會有D幫助; 不過另一方面你都可以外補英文呀, 因為即使係讀緊私幼, 都有大把人外補呀.

有要求就去返有質素的學校吧

一星期補幾堂英文,同日日用英文學習,我覺得也是有區別的。如果主攻直私,我認為要去返主流私校。當然,一定會有人話學券學校也可考到名校,但家長要考慮下自己是不是那小數成功例子。

回覆 tkinwong 的帖子

只係我怕自已吾識貨走寶, 我見救記好多人都有好高評價
例如:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3395835&extra=page%3D1

芝心批 發表於 17-1-5 09:12
回覆 tkinwong 的帖子

只係我怕自已吾識貨走寶, 我見救記好多人都有好高評價

救世軍口碑好,但聽到的主要是德育或成長等方面,很少聽見話英語環境好或課程有助於考小學。

視乎樓主想要什麼。

‹ 上一主題|下一主題