用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔上到小四 佢話太多功課 很不開心
go

阿仔上到小四 佢話太多功課 很不開心 [複製鏈接]

阿仔讀到四年級 越來越多功課 今個假期直頭有19樣功課 佢琴晚同我講好唔開心 話太多功課冇時間做 做晒都冇時間玩 不停喺度辛 好唔開心 我都唔知點安慰佢好
甘岩喺Facebook見到呢篇文章 我都好認同
如果係你地 我想請教下你地點樣去安慰你個小朋友?
   1    0    0    0

回覆:Kx1918 的帖子

無奈,而家小學生不易做

Kx1918 發表於 16-10-15 15:49
阿仔讀到四年級 越來越多功課 今個假期直頭有19樣功課 佢琴晚同我講好唔開心 話太多功課冇時間做 做晒都冇 ...
星期六同日兩天 19樣功課 ? 是否名校 ? 如果太多可以嘗試聯絡老師了解同跟進下。

wonglily  名校唔會噤谷,家長自己谷。  發表於 16-10-16 03:49

回覆:阿仔上到小四 佢話太多功課 很不開心

點安慰?只有越來越多,小五有2x樣功課!不如問孩子想不想轉校先,想咪轉。唔想考慮一吓 求學求分數,分數是考試成績,同功課關係不大,除非一條龍升中學有99%,否則不如重點於溫習考試吧!(估不是樓主中心答案)

醒目開學勳章

向學校反映下你既心聲,我仔小五,昨日5樣功課。

回覆樓主:

阿仔讀到四年級 越來越多功課 今個假期直頭有19樣功課 佢琴晚同我講好唔開心 話太多功課冇時間做 做晒都冇 ...

請問樓主指的是什麽假期,多長的假期?那19樣是否每樣都需要15分鐘以上才能完成的功課?抑或找家長簽署默書簿這類又當一樣呢?

樓主, 你19样里當中多样改正?

我都吾認同學校噤樣,噤既學習環境。。
我覺得吾應該是迫人做野,是要motivate人做野,引起孩子學習動機,佢分分鍾點只一日做19樣野噤小?
我都好希望好希望找個地方可以實踐到,我諗只有d比較難入的直私和國際學校先得
我呢d庸才,跟本冇得選擇。。

TwinWong 發表於 16-10-15 22:02
樓主, 你19样里當中多样改正?

如果真系要抄寫的功課有19 樣,真的要主動跟學校反應吓, 這樣落去, 怕仔仔壓力爆煲, 要小心處。

同仔仔講會跟老師溝通吓,要給仔仔知道, 你有用心聽他說, 當然要仔仔明白, 未必會減少功課, 但起碼有反應過。

little_yolky  我寧願19樣抄寫,都唔寧願19樣project。  發表於 16-10-17 11:07

平時都多功課嗎,點解有19樣咁多?

19樣又真系太誇!我仔有時都会呻辛苦,我解释佢聽,香港的教育大環境係咁,暫時改变吾到。又吾係得你一个小朋友係咁,个个都係好辛苦,媽咪都知你辛苦,但我地要適應大環境同趨勢,而吾可能要大環境去遷就你,當你捱得到,将来再辛苦的你都能撐过去,佢聽完就舒服左。

lingan  你嘅解釋好好啊  發表於 16-10-20 10:09

如果小朋友長假有19 或 2x 功課我見過的都是包括改正, 或一部份應在校已完成, 如真是每份要認真花時間的功課, 不說小四, 對個小五六小朋友都太多. 如長此, 真應用家長group 探討下一起同學校反應, 可能是老師之間安排功課冇協調.

我自己個P5, 係最多都是周未有10樣, 但包括copy book 之煩不用花精神, 幾分鐘做得起的, 同埋各科工作紙, 真正要花時間的是中/英作文, 尤其是中文, 原因只是他不喜歡, 拖來拖去, 幾百字總是最後一份才完成的功課. 我一般要求是放假前的個晚做晒所有功課, 放假個幾天可以課外活動, 玩同有需要就溫下書, 但往往會拖左呢D作文去第2天... 無奈, 功課少, 如果拖都煩的..

我覺得小朋友睇數量, 就算大人認為改正, handwriting係唔洗用腦, 小朋友眼中都係多count系一樣功課, 心)理上他只會又多一樣功課. 因為就算簡單功課欠左都係同樣咁罰.
所以我寧願數量少D但要花心機做的功課, 例如造句, 作文等
一講1x樣功課, 就已經覺得依個數好難“跑”, 仲點有心機做

flower9    發表於 16-10-16 09:18
Yanamami  係吖~  發表於 16-10-16 08:56

我女小学限住每日唔多过6样功課,考默又少,默書仲唔計入成績表,咪-样升中成績靚靚?唔明d校長点解唔識重質不重量既道理~

flower9    發表於 16-10-16 09:18

Yanamami 發表於 16-10-16 09:02
我女小学限住每日唔多过6样功課,考默又少,默書仲唔計入成績表,咪-样升中成績靚靚?唔明d校長点解唔識重 ...

因為你校同楼主校本質不同,收的學生群不同,家長不同。

用你校的方法放在楼主學校,學生當然輕鬆了,但肯定不會有你校個效果。

siden 發表於 16-10-16 09:46
因為你校同楼主校本質不同,收的學生群不同,家長不同。

用你校的方法放在楼主學校,學生當然輕鬆了,但 ...

明白亦認同。但好明顯禁轟炸法成效必定不彰。

siden  Agree  發表於 16-10-16 11:46

回覆:Yanamami 的帖子

可開學校名?

Lingfung813  朋友是用家,話今年特別谷喎,功課和默書深  發表於 16-10-17 07:41
Yanamami  係人都話谷既九龍塘私校  發表於 16-10-16 12:02
‹ 上一主題|下一主題