用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95區仁濟醫院陳耀星小學
go

95區仁濟醫院陳耀星小學 [複製鏈接]

參觀過陳耀星小學,感覺唔錯,但好似無咩人提過,如果放第一,我諗都大機會入,但其實呢間好唔好呢?
   1    0    0    0

引用:參觀過陳耀星小學,感覺唔錯,但好似無咩人

原帖由 tphwkl 於 15-09-13 發表
參觀過陳耀星小學,感覺唔錯,但好似無咩人提過,如果放第一,我諗都大機會入,但其實呢間好唔好呢? ...
呢間早係十年前係唔錯,我妹讀過,但我妹依家已經27歲… 你可以諗下係幾耐年前歷史,當年係好多人報,加上係仁濟機構,好多人揀來讀~
但近呢十年係愈來愈多負評,質素開始降低,咩原因我唔知道,只係知道都多新移民入讀~

而我係唔會俾我小朋友入讀呢間,因為區內仲有更好嘅學校~ 你睇陳耀星2015/16年,6個年級加埋都係得13班,好嘅學校係每級5班,6個年級有30班~

你就睇得出,學校好唔好? 家長唔鍾意呀?
多唔多人揀呀?
如果好就唔會無人揀啦,好就會一傳十,十傳百,就唔會愈來愈少人讀啦…

不過耀星係比梁省德,陳國威,景天好少少嘅~

你想小朋友輕鬆d,可以揀陳耀星,實係自行收你…

引用:Quote:原帖由+tphwkl+於+15-09-13+發表參觀

原帖由 F.T@FAMILY 於 15-09-13 發表
呢間早係十年前係唔錯,我妹讀過,但我妹依家已經27歲… 你可以諗下係幾耐年前歷史,當年係好多人報,加上 ...
梁省德口碑如何?
甲一乙一果d相信好多家長都心中有數,反而我想了解下區內其他二、三綫學校

引用:Quote:原帖由+F.T@FAMILY+於+15-09-13+發表

原帖由 macvn123 於 15-09-13 發表
梁省德口碑如何?
甲一乙一果d相信好多家長都心中有數,反而我想了解下區內其他二、三綫學校

...
以下係我親身經歷,雖然隔左14年有多,但我仍然記得好清楚,我大我2個細佬妹5歲,所以當時發生嘅事都會記得好清楚…

梁省德我會排最後面… 我寧願無書讀都唔會讀佢…
唔知佢近年好唔好… 聽人講好似好左…

我細妹(現27歲)當時讀陳耀星,我細佬(現26歲)當時陳耀星唔收佢,就入梁省德,果時係梁省德嘅老師搞到我細佬無晒自信,老師見佢成績差,又唔係醒果隻,無記錯係小二-小三果年,有次上宗教堂,老師講聖經,堂上不停貶低其他宗教,話其他宗教有幾唔好,我地信佛祖會拜佛嘅人係唔好嘅,迷信嘅…
咁我細佬發問,問老師點解會講其他宗教唔好,而神就好好? 就係呢個問題,老師留佢堂,要佢見家長,我媽俾老師鬧點解我細佬咁細問埋d咁嘅野,一定要相信神…

自始之後,呢個老師成日借機會罰我細佬,又唔理佢,班學生見老師都唔理佢,就杯葛佢,一唔係就當佢係優傻仔咁點佢做國,我細佬自尊心弱,想同學陪佢玩,邊個肯同佢玩,佢就信晒果個同學,搞到成日因為俾人點而做錯事…
小三開始已經係咁,當時小三嘅學生識乜野先得架…
仲影響到佢成長,有輕微讀寫障礙,學校幫唔到佢不特止,仲叫我媽幫佢轉校…

當我細佬做錯事,老師一味罰佢,搵我媽投訴,仲係咁數我細佬有幾壞,其實我細佬係俾同學杯葛到無最自信心,先做d討好同學仔嘅事,個個都當佢係傻仔任點佢做野…

總之呢間學校就算依家幾好都好,我都back list佢,更何況佢地收生唔理想,得3-4班,你揀都唔好揀呀…

唔好問我依家細佬點…總之影響極大…

F.T@FAMILY 發表於 15-9-14 11:40
以下係我親身經歷,雖然隔左14年有多,但我仍然記得好清楚,我大我2個細佬妹5歲,所以當時發生嘅事都會記得 ...

睇完你細佬的往事扣晒呢間學校的印象分

引用:Quote:原帖由+macvn123+於+15-09-13+發表梁

原帖由 F.T@FAMILY 於 15-09-14 發表
以下係我親身經歷,雖然隔左14年有多,但我仍然記得好清楚,我大我2個細佬妹5歲,所以當時發生嘅事都會記得 ...
以前真係投訴無門,替你細佬可惜。表面看,95區一些學校,硬件不錯,但就係唔明家長唔揀這些學校,現在我諗總有原因學校比家長放棄。

引用:Quote:原帖由+F.T@FAMILY+於+15-09-14+發表

原帖由 rhung 於 15-09-14 發表
以前真係投訴無門,替你細佬可惜。表面看,95區一些學校,硬件不錯,但就係唔明家長唔揀這些學校,現在我諗 ...
我媽係想投訴都唔知點入手好,個老師都咁樣,如果我媽再同個老師嘈,受罪果個係我細佬… 我媽都好後悔入呢間學校,所以佢好自責,但有d野係返唔到轉頭…
我媽都係搵社工幫手醫讀寫,可想而知當時係幾無助…

我係今次阿女搵學校,我先講出來俾大家知,之前我地無特別講俾人知…

我都唔會突登去影響間學校,但我見你地問呢間學校,我實在忍唔住想講…

雖則10年人事幾翻新,但有d野係翻新唔到

引用:Quote:原帖由+macvn123+於+15-09-13+發表梁

小二小三即8至9歲,你細佬現年26歲,即17至18年前,即1997至1998年間,當時梁省德仍是新界婦孺福利會梁省德小學,至2010左右先轉至基督教神召會梁省德小學,好奇一問,未轉至教會學校之前,呢間學校已經有宗教課嗎?

F.T@FAMILY 發表於 15-9-14 12:40
我媽係想投訴都唔知點入手好,個老師都咁樣,如果我媽再同個老師嘈,受罪果個係我細佬… 我媽都好後悔入呢 ...
不過聽講(都係聽講咋)近年都辦得唔錯, 老師都頗有愛心.

若早十幾年前梁省德小學是叫“新界婦孺福利會梁省德小學”,想當年因辦學團體關係是冇聖經班的,只不過期後因收生不足,面臨殺校危機,該校於2010年得到新辦學團體“竹園區神召會”注資300萬,並於同年易名為“基督教神召會梁省德小學”,之後該校才設有聖經堂,所以我對此事存有問號……???

LuckyFish 發表於 15-9-14 14:53
小二小三即8至9歲,你細佬現年26歲,即17至18年前,即1997至1998年間,當時梁省德仍是新界婦孺福利會梁省德 ...
好 ! 一句 KO老作.  估唔到連三線小學都有人老作抺黑.

睇番2008年資料, 有公民教育科和個人成長教育科, 就是無宗教科

AgapePa 發表於 15-9-14 16:17
好 ! 一句 KO老作.  估唔到連三線小學都有人老作抺黑.

睇番2008年資料, 有公民教育科和個人成長教育科, 就 ...
我認為部份係真,部份係作...咁大個人,我地真係會信晒咩...

LuckyFish 發表於 15-9-14 14:53
小二小三即8至9歲,你細佬現年26歲,即17至18年前,即1997至1998年間,當時梁省德仍是新界婦孺福利會梁省德 ...
好足料喎,你係坑口 住咗好多年呀.

回覆 LuckyFish 的帖子

醒!!你心水清

有間"新界婦孺福利會梁省德中英文幼稚園",
前兩年都轉左名叫"竹園區神召會梁省德中英文幼稚園"

引用:Quote:原帖由+F.T@FAMILY+於+15-09-14+發表

原帖由 LuckyFish 於 15-09-14 發表
你好勁喎
我無了解得咁詳細… 唔知間學校轉左名…

係呀,當時有宗教科

引用:Quote:LuckyFish+發表於+15-9-14+14:53+小

原帖由 AgapePa 於 15-09-14 發表

睇番2008年資料, 有公民教育科和個人成長教育科, 就 ...

引用:Quote:LuckyFish+發表於+15-9-14+14:53+小

原帖由 HK-MAN 於 15-09-14 發表
好足料喎,你係坑口 住咗好多年呀.
我結咗婚先住喺坑口咋,都係幾年唧,係最近幫阿仔睇學校所以有留意到呢間學校小小歷史

引用:回覆+LuckyFish+的帖子 醒!!你心水清

原帖由 apple~y 於 15-09-14 發表
回覆 LuckyFish 的帖子

醒!!你心水清

原帖由 maggieswyam 於 15-09-14 發表
若早十幾年前梁省德小學是叫“新界婦孺福利會梁省德小學”,想當年因辦學團體關係是冇聖經班的,只不過期後 ...

‹ 上一主題|下一主題