用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 其實排政府d服務真係得啖笑
go

其實排政府d服務真係得啖笑 [複製鏈接]

得個排字,有乜意思呢?見到好多家長都等到好灰心

0    0    0    0

回覆:MATINLONG 的帖子

你講開我都好感慨,我以前都唔理政府D野,呢幾年因為小朋友真係親身拎教到政府既無能。

生仔時,政府醫院又話人手不足,穿左羊水廿幾個鐘都冇人理,結果BB一出世就受感染要去洗胃,都唔知係咪因為咁焗親個腦。

去健康院做Test,又係次次都大排長龍,我果區超多細路,但只有一間健康院,同護士長反映,又係果句資源不足。

而家到輪候特殊學校位,次次問個社工,都又係話資源不足。

交交埋埋d稅都唔知去左邊,果邊廂出個貪曾,這邊廂又有議員為自己性取向不斷高調爭取,個個十幾廿萬人工,都唔做少少野幫下手,可憐我地有特殊需要的小朋友,都唔知有邊個會幫佢地,連爭取都冇乜聽過,好陰公

引用:你講開我都好感慨,我以前都唔理政府D野,

原帖由 TRF北村 於 13-04-12 發表
你講開我都好感慨,我以前都唔理政府D野,呢幾年因為小朋友真係親身拎教到政府既無能。

生仔時, ...
絕對同意!我自己慳d, 點辛苦都要比私人訓練佢!如果等政府,乜鬼黃金期都過晒啦!其實條龍排成咁,証明好多小朋友有咁
嘅需要啦!呢個政府真無能!

回覆:MATINLONG 的帖子

反映这个政府 这个社会的价值取向

回覆:其實排政府d服務真係得啖笑

小朋友十二月評估,言語遲緩,半年後今日,只上了一堂敎父母怎樣在家訓諫小朋友。甘大把。唔上私人根本冇可能

回覆:McBonnie 的帖子

同意

回覆:McBonnie 的帖子

我個CAC 兒科醫生仲差。我個囝言語最差,兩歲但delay  9個月,佢都唔肯幫我排政府ST.         只肯寫紙叫我排精神科。

醒目開學勳章 王國長老

引用:我個CAC+兒科醫生仲差。我個囝言語最差,兩

原帖由 Vichang 於 13-06-17 發表
我個CAC 兒科醫生仲差。我個囝言語最差,兩歲但delay  9個月,佢都唔肯幫我排政府ST.         只 ...
應該排I位或E位吧。精神科分分鐘等到六歲至夠鐘做。咁呢幾年咪白費時間?正常應該要上I位E位用政府ST服務呀

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Vichang+於+13-06-17+發表我

原帖由 Charlotte_mom 於 13-06-18 發表
應該排I位或E位吧。精神科分分鐘等到六歲至夠鐘做。咁呢幾年咪白費時間?正常應該要上I位E位用政府ST服務呀 ...
政府野真係要chur架!肉緊d,你吾肉緊佢地就是是但但

無法,政府效率很差,也不會在市民角度想想

有無考慮過私人上門嘅言語治療服務呀, 等候政府那邊期間可以維持言語訓練及改善, 之後接軌政府個邊訓練都容易啲.

認識朋友囝囝及老人院老友記用過, 口碑唔錯! 有需要可幫手問一問.

冇計太多人排,人手右唔夠

我舊年8月排到而家都仲未去職業治療到評估,我自己巳同佢做左四個月感统訓練,上私人導師八個月了,見到呀仔進步左好多都好開心。如果只等政府不敢想象!大家加油!

Matinglong : 你好叻!請問感統訓練如何做?

唯有耐心咁等!

引用:得個排字,有乜意思呢?見到好多家長都等到

原帖由 MATINLONG 於 13-04-12 發表
得個排字,有乜意思呢?見到好多家長都等到好灰心
需要服務既小朋友越來越多,提供既機構又無相對應地增加,咪得個排字囉。我興幸負擔到私人機構做訓練,不過推水咁用錢,長期都攪唔店。

排到E位訓練一年,再排到現在S位,有如中六合彩般開心。

上年10月11月關愛基金支助我地學校比D低收入家庭500元上6堂言語治療,我見到來報名D家長問職員要排幾耐,D職員話有幾百人排緊,D家長猛求職員比位他們,我真係覺得他們好慘,到今年年頭收到關愛基金支助每人2500,雖然不是好多,希望依D德政可做多D

回復 MATINLONG 的帖子

AGREE,...

我仔一歲時係政府評估,  結果係有待觀察是否有自閉症傾向......跟住醫生就比佢排兼收位...

.跟住一等...等到2歲6個月...就有個言語治療評估...評估結果..係緩慢...........之後..言語就無FOLLOW UP......>.<... (我都唔明...點解評估結果緩慢...但唔需要FOLLOW UP.....@@) btw, 我仔依家都只係講到媽, 爸, 婆, 姨....that's all....@@

今年阿仔我已經幫佢報左n班...已經開學....剛剛先收到政府既兼收位派到.....@@....叫我1星期內覆會唔會讀....@@

我打去同社工講..佢依家已經返緊n班..我可唔可以到k班先讀....佢話唔得..依家放棄就=放棄...(=無左呢個服務) @@

我再問佢...咁政府果邊話要再觀察小朋友係咪有自閉症傾向...咁會點樣follow up...佢就話...就係兼收位老師會寫報告比政府....@@....

我再問返佢..咁...如果我無選擇兼收位...咁政府係咪唔會再有任何follow up...........佢答..."係"...

>.<

fatpam  除非你唔再想要政府資源,否則要接受左先先,i位都有支援,好過無,唔啱先轉隊  發表於 13-8-29 08:47

絕對認同.
‹ 上一主題|下一主題