用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫幼稚園 VS 九龍塘英藝
go

金巴倫幼稚園 VS 九龍塘英藝 [複製鏈接]

小女在英藝讀N班, 考慮轉金巴倫讀k1, 我認為英藝是一所好學校, 老師很有愛心, 但學費太貴了, 來年細妹又要找 N班, 兩個一齊實在太貴, 現在金巴倫收了她, 但不太了解金巴倫, 但又見她現在讀得很開心.... 究竟轉好不轉好, 實在係十五十六...

sysy474  英藝讀N班, 有拼音學嗎 ?  發表於 12-10-5 02:06
   3    0    0    0

金巴倫 現在k1學費3100...半年一次書簿荼點都幾千(未計校服)....咁貴唔貴??
金巴倫老人一樣好有愛心嬸嬸都好好...k1已經寫字....都忙架....希望幫到妳決定啦

support Christy 0221

其實我都覺英藝好貴, 我個仔而家都好開心不過一上K1佢地學費好似要成HKD6K, 所以我都諗住要同佢轉

仔仔之前番過英藝英普班 pn,
現在正在金巴倫讀 k1

其實睇妳要求乜啦, 撇除 $$ 比較
兩者計,英藝英普班學術語言相對強一d , 屬於[谷] o個種
老師普遍都有愛心幾好的...整體計,會是一間重學術較多的學校

如果妳主力想小朋友有較強語言發展, 可選英藝英普班
而金巴倫, 重學術之餘亦好關注小朋友大小肌肉發展同自理責任感,
(呢點其實好多人都會忽略,加埋小朋友才較容易得以全面發展

教學方面,英藝會係緊湊 d  (深+ 谷)
金巴倫會係打好根基 d ,
假設係同一個生字/ 物品, 金巴倫會以不同既角度教小朋友點去運用件物品
聽聞K2後會相對其他 KG 係幾深的一群....

老師及關顧方面, 老師上上下下教職員都好好好, 細心,有耐性
關顧小朋友,係真心去為小朋友,
我仔仔佢一向行得唔係咁好,(因佢成日用腳決尖行)
老師好快留意到並反映要我多加留意,
老師話怕佢咁樣好容易跌倒
同時亦主動幫我教好小朋友點穩穩陣陣咁行,
仔仔而家成日緊記住,亦明顯比以往行得好好多,亦無咁心急!

呢點, 我覺得...亦知道.有部份老師係未必會咁做,甚至唔理...
係sn 入面會感受到好多老師都好好...

還有好多值得讚及態感意外的事,不能盡錄...
我個人覺得以小孩出發及關顧上真係一流

希望幫到妳決定

sysy474  SN 一般會揀邊幾間小學接上? SN 英文程度好嗎? 如重英文, 中文要自己補嗎? Super Thanks !  發表於 12-10-5 02:32

這是我囝囝在St.nic 個多月,我

不經不覺間阿囝番新學校已經個多月,
St.Nic  老師,上上下下教職員真係好好好好
老師留意到阿囝行路姿勢唔好,話怕佢好容易跌,一定要糾正番,更主動協助我糾正佢 (其實佢一向行得唔好,只係不停講先有少少改善>.<) 呢點完全我無預期老師職責內,
約兩星期阿囝步姿明顯好好多;

阿囝某d 時候講野好細聲,同老師副校溝通過後,主動配合埋我平,好快,阿囝比之前放膽左~

有一次,我要阿囝自己交手冊,所以將本手冊放喺書包內向出位置,(平時是全部書放近書包背脊位置的) ,誰料只是一本書放於不理想位置,放學時,班主任跟我說「書應該要全部放後面,重東西放後,輕的放前,因為怕擺得唔好,習慣左咁擺,影響小朋友背脊,佢地都會咩得好唔舒服~」

有一排, 阿囝皮膚敏感又加濕疹,呢位大矇媽媽見阿囝想食cheeses cake ,比阿囝做荼點,接放學時,班主任提我有濕疹唔好食芝士~

有一次,阿囝講了 VEVE 但還是講唔切,結果校服濕哂,回家打開書包,膠袋內賴濕左既舊衫褲,幾乎無乜味,近聞條under ,我可以100% 肯定,學校嬸嬸唔止過水,係盡量洗乾淨,洗淨然後放入我預備的一層又一層的孖袋 (因我真的潔癖怕整臭書包);阿囝番pn 嗰間都試過賴濕,一打開書包拉鍊已經聞到強烈臭味,亦用大膠袋若略裝住,估計是混亂中書包內的密實袋/膠袋都掉了
@.@ ,呢間仲要跟我預切標準擺放!

以上通通,都不是expect 老師/ 學校會做的事; 這全都感受到老師/ 學校既用心,真心為小朋友好既表現~

真係不得不讚^^ 有幸囝囝能入到一間咁為小朋友既學校

YuiYui117    發表於 12-10-29 14:35

我囡囡下星期面試,請教各位媽咪,會考甚麼,用中文或英文?
我見到manmanchubb的評語,我好希望囡囡能在這間有愛心的學校成長. 謝謝!

回復 bopoJune 的帖子

中,英都會考, 有時問中文, 有時問英文, 小朋友要答得快, 囡囡去年in, 答慢少少已問下一題, 考咗:

1. 砌 lego / mego box - 老師指定要跟佢咁砌, 但囡囡唔肯跟, 仲話自己要砌車車喎
2. 用好多咭, 3張一組問問題, 有動物, 水果等等, 都係正常會考的東西, 好像是實物圖 - 豬, 雞, 兔
3. 用公仔問五觀, 問公仔性别, 同公仔握手

好似如果係大仔, 題目會難啲, 好似有人話有叫唱歌, 數目字等等, 但要再証實

回復 hobby 的帖子

我都好中意SN,但是我女是細B,吾知易吾易收呢?

回復 yangyangmum 的帖子

相對都算容易, 因為佢哋好似個個月出生的小朋友都收, 上下午班收200人?? (唔記得實際數字), 去年都見到收好多細b

可以參考去年:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2341031&highlight=%E9%87%91%E5%B7%B4%E5%80%AB

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2335623&highlight=%E9%87%91%E5%B7%B4%E5%80%AB

SN 也會收很多細b 的。我小朋友是細 B, 上年讀 K1, 每班大約19至20人,小班教學十分之好。那時一班差不多有一半是細 B ( 因我每天親自接小朋友放學,有入班房內跟老師傾談及看壁佈版上的全班相及出生月份 )。所有老師及主任都很有愛心,嬏嬏也很好。校長也很友善。小班教學對細B 比較好。

Song sososo good ar....I also wanna try this school on next year ar ! Coz my baby also is small girl ar....

SN 多數升邊間小學 ?

Thanks Hobby and yangyangmum. I will prepare my daughter.  Thanks a lot again.

我女女讀過金巴倫, 我覺得好好, 不過最後因考到間更好, 所以就轉左校, 但決定轉既過程都係艱辛的.
英藝我姪女讀過. 基於太新, 大多家長都放係次選位置, 最大一個問題係....太多太多b6人.

回覆:sysy474 的帖子

上年interview 除一般必問問題外,
疊積木,問左幅圖,問每種動物,部份要答動物名,
部分指作答;男女分別,五官考哂,
問数目( 1-4);圖中幾多條魚、幾多豬、幾多(唔記得)、幾多粒糖...(答完最後呢條"4粒糖“ 就請左阿囝食糖睇佢識唔識講多謝
大概係咁,其他唔太記得;只記得問左好多同不停轉又中又英咁問
ST .NIC 咩月份都收的,仔仔係超細仔,班内 中幾多條魚、幾多豬、幾多(唔記得)、幾多粒糖...(答完最後呢條"4粒糖“ 就請左阿囝食糖睇佢識唔識講多謝
大概係咁,其他唔太記得;班内大概有5~6個或以上係細b我(以10月之後計)

其實如果係細b ,小班教學會適合些,無論在關顧及發展上~

回覆:sysy474 的帖子

今年直資私校及派位都幾好;
分别有
男 /女拔及拔小、英華、喇沙、華仁(好似有一个)聖家、蔡繼有、呂明才、印象中有真光及聖心
而陳守仁、九龍塘小學、林文燦都分別各有幾個入。
老實說,以細校有咁既派位已經好好

回覆:manmanchubb 的帖子

而陳守仁同九龍塘小學都勁難入(拔當然更難),卻分别各入幾个,真係不俗

‹ 上一主題|下一主題