用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 現在的循道如何呢?
go

現在的循道如何呢? [複製鏈接]

我係自行都揀左循道, 我們是十分喜歡這學校的, 因為這麼多年的良好校譽加新的校舍. 但上次簡介會上感覺到新校長是善良的, 但似乎對學校的運作不大了解, 甚至小一申請的細節也有錯誤, 好想知循小現任家長覺得她如何呢? 有些擔心她未能帶領學校.
   1    0    0    0

放心報名。循道的水平令人放心。

新校開學後,一切感覺良好。但循道小一功課很多,要有心理準備。但相信長遠而言,對小朋友是好的,是利多於弊。如果想望子成龍,報讀循道學校會是正確的選擇。

林校長是剛上任的,也許給她多一點時間吧^^

回復 3# angiefungma 的帖子

原帖由 angiefungma 於 11-10-14 10:03 發表
林校長是剛上任的,也許給她多一點時間吧^^

我覺得學校課程設計不錯,小孩上學都開心,但功課越來越多,學生無得透氣,水平很高,不是容易應付,注重拔尖,能包容成績不理想的學生。但行政一般,家校溝通有名無實(意見接受,行動照舊),有佢講無你講,如果能夠接受這方面的不足,都算不錯。

家校溝通有名無實???

我係小二嘅家長, e年幾裡面, 我都會用e-class來和老師溝通, 他們很快就給我回覆, 並解決到問題;係e方面, 我真係唔覺得學校有問題丫! (可能我d小兒科, 老師攪得到掛 ) 我反而覺得最緊要係老師同家長嘅溝通, 咁先會了解小朋友更多!

另外, 我都覺學校d功課頗多, 好似我個小朋友真係唔懂自動自覺, 咁就有點兒吃力了; 但小朋友只要在基礎上打穩, 對將來一定是好事吧!

大家一齊努力啦!

原帖由 sunflowerykh 於 11-10-15 17:33 發表
我覺得學校課程設計不錯,小孩上學都開心,但功課越來越多,學生無得透氣,水平很高,不是容易應付,注重拔尖,能包容成績不理想的學生。但行政一般,家校溝通有名無實(意見接受,行動照舊),有佢講無你講,如果能夠接受這方面的不足 ...

Dear all:

其實功課一向都不少(尤其數學),但因為以前是返半日,所以學生還可以應付得到,但今年轉了全日制,放學回家已經差不多4點,換完校服4:30開始做功課,我囡也是做功課不算快的人(數學又不太好,所以做數學功課特別慢),10月份已有幾天做到10:30才可訓覺!

mayc:

係呢~~想問下你囡囡讀幾多年級呢, 做功課要做到10點半? 我仔讀緊小二, 佢係d me me mo mo嘅人, 所以都用唔少時間在功課上...

原帖由 mayc 於 11-10-17 10:30 發表
Dear all:

其實功課一向都不少(尤其數學),但因為以前是返半日,所以學生還可以應付得到,但今年轉了全日制,放學回家已經差不多4點,換完校服4:30開始做功課,我囡也是做功課不算快的人(數學又不太好,所以做數學功課特別 ...

在一般的事情上溝通是看不出問題的,當家長表達意見時,校方(老師)多以自保的姿態來回應,或把問題解說成是學生和家長的責任,沒有改善的空間,作為家長感受不到與校方是合作的關係,校方似是高高在上的;當然要公道地補充一點,我相信大部份的老師對學生是有愛心的,但對家長就有保留了。可能我在其他學校接觸的老師都是很會尊重家長的,所以我期望太高啦!

原帖由 mayc 於 11-10-17 10:30 發表
Dear all:

其實功課一向都不少(尤其數學),但因為以前是返半日,所以學生還可以應付得到,但今年轉了全日制,放學回家已經差不多4點,換完校服4:30開始做功課,我囡也是做功課不算快的人(數學又不太好,所以做數學功課特別 ...

其實循小的功課一向多,但以往是半日制,見比別人每天多至少兩小時,也就覺得可以容忍.但現在轉了全日制,功課不但沒有相應調節,更有變本加厲的現象(如電腦科小二已要學打字,小五更要打200多中文字),真的好像是不令你斷氣不罷休似的.我小兒子除了做功課及練琴外,根本沒有任何娛樂時間.換轉是我,我也覺得生活沒甚意思.但其實有些功課是極無聊及浪費生命的(如生字簿).我可以怎辦?真的去到忍無可忍的地步了….

回復 1# ElizabethLAI 的帖子

後天測驗,已經沒有足夠時間溫習,今天還要做每天一句,我覺得好灰@@

我個小朋友都係讀小二,功課量尚可以應付,學校有設導修堂,故已經完成約一半功課,轉全曰制後要早睡,沒多少時間溫習,測驗考試真係要靠佢平時吸收到幾多啦!另寫生字間間學校都要喔!我地班淨係中文有寫生字,可以接受。唔好俾太多壓力自己啦!一齊努力加油!

原帖由 loveAM 於 11-11-1 19:23 發表
我地班淨係中文有寫生字,可以接受。唔好俾太多壓 ...

不是詞語,是生字簿,藍色那本.我問一些教書的朋友,他們也說這完全是浪費孩子時間,沒有課文串連,寫完也不會記得.

多謝你的鼓勵,但有一個做功課超慢的孩子,在循小的功課壓力下,真的會癲的.

原帖由 angiefungma 於 11-11-1 19:06 發表
後天測驗,已經沒有足夠時間溫習,今天還要做每天一句,我覺得好灰@@

這也是令我今天忿怒到極點的原因!

各位好丫!

聲明: 我唔知係咪班班都一樣, 但由仔仔小一至e家小二, 小一時真係寫每日一句 (每日寫一句), 而e家小二, 老師會比一個星期你完成total 5句, 唔會叫你即刻寫哂咁多而第日就交!

至於果本練習簿, 仔仔都好唔like寫的, 佢話又要跟住d線寫, 但換轉個角度嚟睇, 我反而贊成寫, 因為e本練習可以令小朋友d字寫靚d好d, 仔仔d字一向核突, 所以就本人嚟講, 雖然用多咗時間係上面, 但都幾值得 (e個point幾見仁見智)

其實, 仔仔D功課都令我無得停下來咁, 好急, 無乜時間溫習, 所以真係要靠佢平時, 上堂專心E樣先緊要。正如loveAM所講, 大家一齊努力吧!

現在的努力是不會白費的!

原帖由 ElizabethLAI 於 11-11-1 19:53 發表

這也是令我今天忿怒到極點的原因!

原帖由 aquarius828 於 11-11-2 13:14 發表
各位好丫!

聲明: 我唔知係咪班班都一樣, 但由仔仔小一至e家小二, 小一時真係寫每日一句 (每日寫一句), 而e家小二, 老師會比一個星期你完成total 5句, 唔會叫你即刻寫哂咁多而第日就交!

至於果本練習簿, 仔仔都好唔 ...

Hi aquarius828,  
   見到你留言嘅內容,我覺得你哋好幸福!! 我哋班上年係星期五做每天一句,星期一交;今年多數係星期五做,但係今次係昨天派今日就要交。數學最經典的一次係2張補充工作紙+附ex,而且我哋班常識係要寫生字㗎。  所以對於做功課做得慢嘅同學嚟講,佢哋真係會好痛苦!

唔係我哋唔想努力,而實在係無動力,d細佬嘅生活每日都係活在功課之中,有d晚晚搞到11:00先有得瞓,如果日日都係咁,第二日仲邊會有精神上堂呀!
(我也要聲明,我已經係比較幸運,因為我個女做功課算快,但都明顯比上年痛苦囉!)

原帖由 angiefungma 於 11-11-2 14:40 發表

Hi aquarius828,  
   見到你留言嘅內容,我覺得你哋好幸福!! 我哋班上年係星期五做每天一句,星期一交;今年多數係星期五做,但係今次係昨天派今日就要交。數學最經典的一次係2張補充工作紙+附ex,而且我哋班常識係要寫 ...

精采,今天又有每天五句(測驗前連續兩天如是),還有常識詞語六個,數學工作紙(前後兩面)及其他!問你點死!

原帖由 ElizabethLAI 於 11-11-2 15:32 發表

精采,今天又有每天五句(測驗前連續兩天如是),還有常識詞語六個,數學工作紙(前後兩面)及其他!問你點死!

每天5句上堂做㗎wor??
我無數學工作紙,測驗測唔測㗎?@@

回復 1# ElizabethLAI 的帖子

ElizabethLAI:
想請問你係唔係2A班? 我有無記錯?

另: angiefungma, 你小朋友又係乜班呢?
‹ 上一主題|下一主題