用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問九龍塘聖家係唔係有人叩門已收到通知? ...
go

請問九龍塘聖家係唔係有人叩門已收到通知? [複製鏈接]

係唔係叩門有人收到通知?thanks
   0    0    0    0

回覆 1# snoopy904 的文章

7月2號已收到學校通知取錄咗阿女了, 今日開家長會, 好開心呀!

恭喜恭喜,我睇阿女都應該衰咗,無收到通知,唔需要等一個月好折磨,阿女日日問收唔收,都可以話佢知.

原帖由 Mero 於 09-7-5 00:28 發表
7月2號已收到學校通知取錄咗阿女了, 今日開家長會, 好開心呀!

原帖由 Mero 於 09-7-5 00:28 發表

thr  lucky draw or DPS? what score do u have ? thxxx

阿女又問,所以話俾佢聽應該唔得,因媽咪無收電話,佢立刻話我好盡力媽咪你個夢想無咗,我唔知講咪好.

原帖由 snoopy904 於 09-7-5 14:17 發表
恭喜恭喜,我睇阿女都應該衰咗,無收到通知,唔需要等一個月好折磨,阿女日日問收唔收,都可以話佢知.

回覆 2# anthony010103 的文章

我是扣門入的, 自行同統一派位甲乙部都無揀過聖家架

回覆 2# snoopy904 的文章

如果你真係好想入, 我諗你試吓再寫信比校長表示你既誠意, 希望你有好消息啦

我自行同統一都放第一,所以我想學校是睇當日筆試表現.

原帖由 Mero 於 09-7-6 00:12 發表
我是扣門入的, 自行同統一派位甲乙部都無揀過聖家架

回覆 1# snoopy904 的文章

不過我都相信佢地係好睇筆試既表現, 因為我個女話識晒D題目。另外, 奇怪點解你話你統一填第一, 但點解都派唔到, 咩唔係統一揀第一志願就一定派到架咩

因我得15分又不是住該區

原帖由 Mero 於 09-7-6 01:16 發表
不過我都相信佢地係好睇筆試既表現, 因為我個女話識晒D題目。另外, 奇怪點解你話你統一填第一, 但點解都派唔到, 咩唔係統一揀第一志願就一定派到架咩 ...

Rec'd a letter today, said is on waiting list.  Once they got the seat available, they will consider.

Question:
Is it all letter the same or different.

回覆 1# parentslove 的文章

請問你係咪都等緊德望既回覆, 如果真係收你女女, 你仲會唔會考慮聖家呀, 因為我德望都係waiting, 但我去完聖家個家長會又好鐘意聖家呀

Dear Mero,

I will take GH if they have a seat offer even I got two girls.
I think the standard and the pressure in GH is a little less than HF.
New campus is so impress of our family.
This is quite personal and need luck.

From Parentslove Family

原帖由 Mero 於 09-7-6 23:28 發表
請問你係咪都等緊德望既回覆, 如果真係收你女女, 你仲會唔會考慮聖家呀, 因為我德望都係waiting, 但我去完聖家個家長會又好鐘意聖家呀

Dear Mero,

What do you think?
I also received a call from Holy Family (Kowloon Tong) today.  They accepted our daughter after the examination.

原帖由 parentslove 於 09-7-7 20:22 發表
Dear Mero,

What do you think?
I also received a call from Holy Family (Kowloon Tong) today.  They accepted our daughter after the examination.

4 JUL 係註冊同小一新生家長日.  我估有人無去登記, 所以有位 release 出來, 會繼績call 家長囉.

回覆 2# parentslove 的文章

Dear parentslove,

我諗我唔會考慮德望了, 因為相信德望壓力會大好多, 兼且佢地45人一班, 真的驚阿女會被忽略, (當然我都十分喜歡它們的新校舍呢, hehe) 我想阿女小學生活過得開心D, 建立咗自信先, 日后如果佢真係讀得好好的話, 再幫佢試吓轉第二間學校, 況且聖家都是一間好學校呢?  以上純屬我個人既意見, 我諗你都可以問吓阿女鐘意邊間

Dear Mero,

This is personal, I think GH is better than HF and less homework and less pressure.
I still waiting for the call from GH.  We make the decision later.
When I check their annual report, they need to strenght their students' language.
For education, I prefer GH.

回覆 1# parentslove 的文章

Dear parentslove,

我剛剛又收到德望電話叫明天去2nd in, 昨天還堅決讀聖家的我, 今日收到電話后又心大心細, 2間都各有可取之處, 所以我而家都好煩惱, 但明天都會照帶阿女去in, 到時睇吓佢鐘意讀邊間啦!  Good luck to you!

‹ 上一主題|下一主題