用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 新校長上場後有何改變?
go

新校長上場後有何改變? [複製鏈接]

想請教用家,轉了校長後有感覺學校的方向有改變嗎? 聽說比以前多了功課,小朋友感吃力嗎?希望能有用家分享,謝謝!
   2    0    0    0

引用:我大仔讀中學,細女讀小學,經歷咁多任校長

原帖由 smart_bus 於 17-02-08 發表
我大仔讀中學,細女讀小學,經歷咁多任校長嘅轉變。身為全職媽媽,自有早餐會嘅年代開始,我就爭取機會同歷 ...
無疑買書的安排比較混亂,但老師所選的圖書真的有趣,我兩個小朋友共十本我們都睇晒,小朋友都好鍾意d書。其實學校鼓勵小朋友多睇書係好事。

引用:我有兩件讀緊,只知小一功課同兩年前差唔多

原帖由 stockmike 於 17-01-23 發表
我有兩件讀緊,只知小一功課同兩年前差唔多,但中文深咗,可能比起其他校叫正常番。英文仍然係好多寫作,Sh ...
和我家情況機乎一樣,一大一小,大的已自動自覺做功課,唔駛點跟,兩個小朋友都很喜愛反學。

當新聞報導學生上立法會哭訴,寫電郵給議員代發表無奈的感受,什至不幸的新聞,我真心覺得我為小朋友作的選擇正確。

我大仔讀中學,細女讀小學,經歷咁多任校長嘅轉變。身為全職媽媽,自有早餐會嘅年代開始,我就爭取機會同歷任校長食早餐或見面。早餐會喺最睇得清楚,而又可以近距離接觸佢哋。
我仍然相信學校方針無變,只係有人仍然未知道學校係點。改變係好,但今年點解特別急進呢?我好希望學校自己有清晰嘅定位,唔係因為小撮人嘅意見而改變。

Hi Smart_Bus,

I really wonder you know so much about the school, you must be either a parent or a teacher in our school.  You know we have the principal and parent chat, we have reading scheme, every details........

In fact, if you are either one, why not reflect your comments to the school.

You do not necessary to bad mouth the school in his forum.  You are port of it.

And if you are parents and you do not agree with the school, why not move to another one which fit you and of course your kid.....

if you are teacher, you better change your job that probably will make you feel happier

hongk 發表於 17-1-25 12:21
这件事情呢,我倒是比较赞同,因为绘本教学比较容易引起小朋友的学习兴趣,蔡继有都有用,台湾很多学校也在 ...

蔡繼有用圖書,唔用教科書。

smart_bus 發表於 17-1-24 18:59
唔使擔心呀,呢個校長係好聽家長話㗎。
試過有次早餐會,有個家長叫學校安排中文要好似英文咁上堂睇圖書, ...
这件事情呢,我倒是比较赞同,因为绘本教学比较容易引起小朋友的学习兴趣,蔡继有都有用,台湾很多学校也在用,效果不错。而且,我有粗粗读了一下选择的那几本绘本,在情商方面都有强调,所以可以教的就不只是中文读写这么简单了。希望能够达到预期的效果。

hongk 發表於 17-1-23 13:16
所以招生方面,也要一并考慮家長的教育理念。我都參加了和校長一起吃早餐的活動,眼見有家長推學校,覺得功 ...

唔使擔心呀,呢個校長係好聽家長話㗎。
試過有次早餐會,有個家長叫學校安排中文要好似英文咁上堂睇圖書,校長答應會跟進。
無幾耐,即刻有行動啦,中文要買成幾本圖書。其實中文已經有4本教科書,仲要加埋幾本圖書,究竟有無時間教呀?英文無教科書,教學嘅approach 唔同,以為校長會諗到呢方面嘅問題。點知無,仲要硬推。
無辦法,佢只聽佢想聽,只講佢想講。

stockmike 發表於 17-1-23 10:07
我有兩件讀緊,只知小一功課同兩年前差唔多,但中文深咗,可能比起其他校叫正常番。英文仍然係好多寫作,Sh ...
所以招生方面,也要一并考慮家長的教育理念。我都參加了和校長一起吃早餐的活動,眼見有家長推學校,覺得功課不多小朋友就什麼也沒學到,將來沒有競爭力。都好擔心校長抗不住。其實學習是一個終身的習慣,學會隨時隨地學習思考才會終身受益。好害怕小朋友從小養成作業完成了學習就結束了的習慣就真的麻煩了。

回覆:新校長上場後有何改變?

我有兩件讀緊,只知小一功課同兩年前差唔多,但中文深咗,可能比起其他校叫正常番。英文仍然係好多寫作,Show and tell 題目也無變. 至於欠功課,我唔會想老師嚴肅地鬧, 好似交齊有印仔有奬勵,也正合我意。如仔女成日唔交功課我就無膽話老師唔理,責任係家長無俾機會佢自理。我大嗰個,除 show and tell 外,我已接近全唔理佢功課,仍有少量欠交,但睇到趨勢越來越好。我諗係其他傳統學校,照家長肺已照到你投降,又怕跌出精英班,談何放手自理。

引用:Quote:reneemama0118+發表於+17-1-19+09:37

原帖由 tonyjaababy 於 17-01-20 發表
朋友囡今年讀緊! 話非常多嘢做,功課,默書,評估,show and tell, project不停咁做 ! 朋友話校長講佢地投 ...
佢係小一生? 我小朋友小一,唔覺好多野做wo! 上學期係勁得閒,下學期只係比上學期多左少少功課,同默書密左(但每次只係一句加幾隻字~)show and tell到今日做左2次,黎緊2月第3次。LA新聞分享2次,project IS 1次,stem 2次(小朋友係學校自己做)。

tonyjaababy 發表於 17-1-20 16:09
朋友囡今年讀緊! 話非常多嘢做,功課,默書,評估,show and tell, project不停咁做 ! 朋友話校長講佢地投 ...

邊個校長講DSE成績唔理想呀?Dr Chan唔係咁講喎,唔通林校長嚟咗之後揭露真相?
話時話,識個G4家長,佢話佢個女一星期做3份LA工作紙。雖然佢個女成績好,但都係唔識做,要家長從旁機乎全部協助。
聽到好多家長話林校長只聽或回應佢啱聽或喜歡聽嘅,我同佢食過早餐,佢都幾叻轉移視線,佢視力應該唔錯。

引用:Quote:reneemama0118+發表於+17-1-19+09:37

原帖由 tonyjaababy 於 17-01-20 發表
thank you
咁知唔知小朋友還喜歡上學嗎?

reneemama0118 發表於 17-1-19 09:37
不用不好意思呀 ... 因為這些說話只是傷害到學校聲譽~ 不是我。 多謝您老實話我知 你是估計是“家長之間的 ...

朋友囡今年讀緊! 話非常多嘢做,功課,默書,評估,show and tell, project不停咁做 ! 朋友話校長講佢地投入咗好多資源但DSE出唻唔理想,因此要加強返學術方面。朋友對女無要求,原本諗住入WKF愉快學習,點知.............佢當時放棄了另一間直資而入讀,現在她有些很悔!

回覆:catdonut 的帖子

不用不好意思呀 ... 因為這些說話只是傷害到學校聲譽~ 不是我。 多謝您老實話我知 你是估計是“家長之間的對話” 和“沒有深入問清楚”... 我女兒將入讀wkf, 亦坦白說這不是我們最心儀的, 但亦決定take offer 不抽獎~ 明白這校不是普遍家長的心水...有地方需要改進是事實, ..但中肯啲既評價先幫助到我地有準備同配合學校架嘛~

回覆:reneemama0118 的帖子

我諗係家長之間既對話,可能家長想睇睇老師會否叫小朋友交返功課等等,不好意思,只是聽回來,沒有深入問清楚

引用:朋友仔讀緊,話老師好鬆,唔交功課好多次都

原帖由 catdonut 於 17-01-14 發表
朋友仔讀緊,話老師好鬆,唔交功課好多次都完全唔理,老師又冇咩交代下小朋友有咩要留意等等

...
典解你朋友可以容許個仔成日唔交功課? 有冇同學校反映?

catdonut 發表於 17-1-14 15:15
朋友仔讀緊,話老師好鬆,唔交功課好多次都完全唔理,老師又冇咩交代下小朋友有咩要留意等等

...

some homework are optional .......... and that's why.........

The teacher will write down the late homework in the handbook if it is required......

引用:朋友仔讀緊,話老師好鬆,唔交功課好多次都

原帖由 catdonut 於 17-01-14 發表

...
成日唔交功課,家長都唔理?
朋友仔同我自己小朋友都讀緊,唔交功課,老師會話wo!

回覆:hongk 的帖子

‹ 上一主題|下一主題