用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 11 vs 12
go

net 11 vs 12 [複製鏈接]

成日聽人講男仔最好的校網是灣仔,但又有人話中西區好D因為冇寶校,請問是否真的中西區冇寶校?謝謝

6    0    0    0

引用:Quote:Pinkmoon+發表於+16-9-29+10:49+ 有

原帖由 adriantai 於 16-09-29 發表
除左小朋友抽獎,自己本身返工地點,居住環境真係無所謂!?
家長工作港島,小孩幼稚園在九龍。

Charlotte_mom 發表於 16-9-30 23:29
15分,無機。抽獎,又唔至於微乎其微,但唔可以叫高。叩門,除非小朋友非常出色否則難度分都幾高
...
叩St Joe最大難題係, 就算你極有實力, 都唔代表人地俾你叩
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

Annie888 發表於 16-9-30 22:00
小兒得15分,㑹搬屋,12網博st joe,是否微乎其微,到時叩門都是

15分,無機。抽獎,又唔至於微乎其微,但唔可以叫高。叩門,除非小朋友非常出色否則難度分都幾高

keep-calm 發表於 16-9-29 13:58
「除LS, MCS, St Rose, KTS同APS外, 其餘所有有一線受追捧程度既小學, 也只有其它區既二線學校升中表現.」 ...
DPS.... 其實係名大於實, 男仔入讀還好, 至少頭10個保証上DBS

HY, 同中學脫龍後小學部要即刻狂谷學生, 所以, 佢以往既B1比例, 係咪真係好高呢?

MS: 呢間都係好神秘, 只知被校內評別A2組別既學生就係邊緣人或Band 2學生, 至於A1組別有幾多就唔肯定. 按去年家長消息推斷, B1%可能有機會只有~40%

PC: 基本上佢地學生成績對整體Banding分佈影響不大. 中學部年年收番小學部6X%學生, 只有~10%B1生會出走. 其餘B1生想入都只能靠運

聖家: 中學部直屬位只夠位收番~45%小學部學生, 但年年都有位剩俾街外B2學生抽入, 所以兩間聖家小學除咗有間B1直屬中學外, 佢地既其際B1%未必真係咁高.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Pinkmoon+發表於+16-9-29+10:50+34+

原帖由 hkpapa852 於 16-09-29 發表
其實九龍城中學網既3個小學網, 因為多得LS, MCS, St Rose, KTS同APS, 其餘所有有一線受追捧程度既小學, 也 ...
「除LS, MCS, St Rose, KTS同APS外, 其餘所有有一線受追捧程度既小學, 也只有其它區既二線學校升中表現.」請教一下,咁DPS、MS、PC、HY、聖家算是嗎?還是因為沒有資料公佈所以難以確定?

Pinkmoon 發表於 16-9-29 10:49
有考慮合一堂,只是考慮緊反正搬,想搬去11 區最好校網但是怕最後入宝校,始終得二十分。。。

...

除左小朋友抽獎,自己本身返工地點,居住環境真係無所謂!?

Pinkmoon 發表於 16-9-29 10:50
34 不是何文田也是好校多?
其實九龍城中學網既3個小學網, 因為多得LS, MCS, St Rose, KTS同APS, 其餘所有有一線受追捧程度既小學, 也只有其它區既二線學校升中表現. 尤其係34網, 幾年前開始連二/三線小學都話非乙一不入......

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-9-29+09:01+

34 不是何文田也是好校多?

引用:Quote:Pinkmoon+發表於+16-9-29+08:28+ 因

如果放兩間獻主會乙一機會大,基督教20分考慮合一堂嗎?: ...
有考慮合一堂,只是考慮緊反正搬,想搬去11 區最好校網但是怕最後入宝校,始終得二十分。。。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-9-29+09:01+

Oic.....thanks

Pinkmoon 發表於 16-9-29 08:28
因為本身住九龍区,唔熟11/12 網,如果派位竞爭大,最後派宝校,是否去34 区易中第一志願?本身是基督教20  ...

如果放兩間獻主會乙一機會大,基督教20分考慮合一堂嗎?

Ps: Net 35多基督教學校喎

Pinkmoon 發表於 16-9-29 08:28
因為本身住九龍区,唔熟11/12 網,如果派位竞爭大,最後派宝校,是否去34 区易中第一志願?本身是基督教20  ...

34網除咗上年, 過去幾年(連續4年)都係派位最差既一區

引用:Quote:原帖由+jackykwok815+於+16-06-15+發

原帖由 dreamdream081 於 16-06-15 發表
寶血是好學校
請問是happy school 嗎?

引用:Quote:Pinkmoon+發表於+16-9-29+00:19+ 会5

諗得11,12網應該吾滿足於34吧,不如41
因為本身住九龍区,唔熟11/12 網,如果派位竞爭大,最後派宝校,是否去34 区易中第一志願?本身是基督教20 分龍男仔。

TKLC 發表於 16-6-15 16:02
今年20分好多都派唔到st jo

20分當然好多派唔到,但有人派到。

20分好多派到,家長又懷疑唔係好野。

dereklg 發表於 16-6-14 20:08
如果係活躍/外向型既孩子, st.joe 會好適合

要谷得捱得。

Pinkmoon 發表於 16-9-29 00:19
会5会選34 校網競爭小D?

諗得11,12網應該吾滿足於34吧,不如41
‹ 上一主題|下一主題