用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 陳守仁出咗2nd interview schedule
go

陳守仁出咗2nd interview schedule [複製鏈接]

如題
阿囡過咗關

kerkermui  繼續努力!加油!  發表於 14-10-14 12:12
sweeticandy    發表於 14-10-14 10:56
hobby    發表於 14-10-14 10:34
   10    0    0    0

引用:Quote:原帖由+BBLAX+於+14-10-21+發表6700+

原帖由 Ehyclhphth 於 14-10-21 發表
Think it was 66xx
u are correct!

引用:6700+application+this+yr?+Are+u+sure?+I+

原帖由 BBLAX 於 14-10-21 發表
6700 application this yr? Are u sure? I just want to ask.
Think it was 66xx

回覆:charlene媽媽 的帖子

6700 application this yr? Are u sure? I just want to ask.

回覆 charlene媽媽 的帖子

我都係咁話

回覆:陳守仁出咗2nd interview schedule

我女兒英文好,中文弱。講故事時中文要逐個字跟讀,英文能自己看chapter book.我在尋求方法希望兩者可取得平衡!

[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p90919818bb64d2ae2ef08dce92c2382f/fc2fbe40.gif[/img][img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid61/p0b6899a2912023c8c8a95a03e2a5a9a7/fc2910f6.gif[/img]

maomaochoi 發表於 14-10-16 10:41
我以為陳守仁會喜歡英文能力好的小朋友。我阿仔其實喜歡中文多啲,但佢很喜歡閱讀,由其喜歡飛機火車星球等 ...
其實我個小朋友英文listening, reading同conversational都ok, 好在佢記性好同夠大膽講. 不過我平時都係同佢講廣東話, 冇話真係點特別train佢.
Anyway, 入到second round都好開心啦, 平常心啦

引用:Quote:原帖由+babycute2009+於+14-10-15+發

原帖由 wanabe 於 14-10-16 發表
感恩入到second round,小朋友唔係名幼生,學校極其普通(學校net一星期來一次,phonics亦唔係教得好全面同 ...
我以為陳守仁會喜歡英文能力好的小朋友。我阿仔其實喜歡中文多啲,但佢很喜歡閱讀,由其喜歡飛機火車星球等等,"無奈"呢啲只有英文書最多,所以"被迫"要睇英文書😂佢好鍾意陳守仁,因為有日文,阿仔都ok識好多日文生字(因為佢好鍾意JR同新幹線)。所以想培養小朋友閱讀,可以從他的興趣着手

想問下填問卷係關於咩?

引用:請問入選2nd+in+既小朋友是否讀名幼?中英語

原帖由 babycute2009 於 14-10-15 發表
請問入選2nd in 既小朋友是否讀名幼?中英語言很強?
感恩入到second round,小朋友唔係名幼生,學校極其普通(學校net一星期來一次,phonics亦唔係教得好全面同深入,更加冇教普通話),不過中文程度比一般學校深。平時有時間我會同佢睇英文書,亦有搵老師學phonics。不過記憶力強,亦唔怕羞,肯主動同人溝通。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-10-16+發表尤其

原帖由 maomaochoi 於 14-10-16 發表
點解英普的入唔到會特別失望?會考普通話嗎?
唔考普通話,但佢地會覺得英文睇高DD!

引用:Quote:原帖由+boboapril+於+14-10-15+發表

原帖由 bubuG 於 14-10-16 發表
尤其是讀英普果D,好失望呢。
點解英普的入唔到會特別失望?會考普通話嗎?

引用:識幾個名幼生無2nd+in,+家長好失望。 +

原帖由 boboapril 於 14-10-15 發表
識幾個名幼生無2nd in, 家長好失望。
尤其是讀英普果D,好失望呢。

cream997 發表於 14-10-15 20:48
小朋友讀屋邨幼稚園, 英文強過中文, 感覺此校沒有只收名幼生,令我感到是用公平及實力的一所學校,感恩。

...
有同感! 認識幾位TSL小朋友都不是名幼出身的, 人人機會是同等的.

6700個中入600個,就算入唔到3rd,我都當贏

so far都好enjoy這個遊戲,報著輕鬆的態度去見識唔同的學校和人,也是一種歷練。

玩完這次,就沒有其它interview啦。

回覆:陳守仁出咗2nd interview schedule

400 people for third in. Then 1xx offer

600人入second in 之後㨂收160人?

不是名幼,但冇學卷,暫有1offer,唸住英華fail(失望),呢間估晤到過到關

回覆:cream997 的帖子

識幾個名幼生無2nd in, 家長好失望。

引用:Quote:原帖由+babycute2009+於+14-10-15+發

原帖由 Ehyclhphth 於 14-10-15 發表
不是名幼,係新界區英普幼稚園。超喜歡閱讀,英文較強。
小朋友讀屋邨幼稚園, 英文強過中文, 感覺此校沒有只收名幼生,令我感到是用公平及實力的一所學校,感恩。

‹ 上一主題|下一主題