用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問點解咁多人唔鍾意YORK呢?
go

請問點解咁多人唔鍾意YORK呢? [複製鏈接]

唔好意思,因為我小朋友黎緊讀N班,所以最近個幾月先開始"浦" EK,但發覺一有YORK這學校既POST都好惹火 我自己幾個親戚既仔女都係YORK畢業,讀得幾好又考到好學校,所以都一心比個女考YORK,又幸運地收左!但最近睇左咁多關於YORK既POST,攪到我驚驚地…
其實可唔可以講多小小,點解咁多人唔LIKE YORK呢? 太商業? 係人都收? 太貴? 校長?
   7    0    0    0

回覆:請問點解咁多人唔鍾意YORK呢

我個仔讀緊K1 international class。
普通話有專科老師教,日日都有堂,一節25分鐘。我個仔K1先開始學普通話,好有興趣,經常問我日常見到的野普通話點講。
英文係教letterland,我個仔成日唱返啲歌仔我聽,仲教我拼音!

我就好滿意阿仔的學習進度,雜費係多,但家長可逐項選擇買唔買! 以佢的校含,設施其他雜費較多,我接受!

阿仔好鍾意返學! 我好滿意佢的學習進度!

chucimama  很好的分享啊  發表於 13-2-11 20:51

我都係新手媽媽,開頭我都有你既疑問,係YORK既討論入面,有時突然講 "千奇唔好讀",有人又講只要有申請一定有位諸如似類,但當我入下其他幼稚園,都一樣有呢D留言,無頭無尾無解釋,所以唔駛奇怪。

引用:私立幼稚園總要賺錢,如果話一些幼稚園多雜

原帖由 歐文 於 13-02-08 發表
私立幼稚園總要賺錢,如果話一些幼稚園多雜費(部分仲係optional)其實唔係問題,只係願者上釣,沒有對錯之分 ...
同意,但人人揀學校的取態不同,讀緊的實話好,但亦有很多家長因為你提到的原因而根本完全不會考慮報。我覺得冇乜必要話要「將真理越辯越明」,正如你嫁個老公,你梗係覺得佢雖然唔係完美,但你都有你的原因去揀,同時亦可能有好多人話「喂,你老公之前係出面搞搞震出晒名,講大話上晒報紙喎」唔鍾意你老公,係呢d情況下,我諗冇乜人覺得要拎個老公出來辯論平反。你覺得個老公以前係衰,但佢其他方面完全乎合你的要求,咁你咪繼續好開心咁同佢一齊囉;有些人覺得你老公衰的係死症,唔會原諒,咪由得佢地囉,冇乜必要令所有人都同意你的想法?

其實有更多學校,例如村校冇york咁多人讀同報,讀的人亦可能都覺得佢好好,如果佢地又開個平反帖,我諗呢度york的家長都未必會認同那些家長的真理。

Jane1983  講得好好!  發表於 13-2-10 18:16

回覆:jasonicole 的帖子

好好笑的係,york果時無收我個女入N班,但收佢下年讀K1, 要交定下年書簿費,咁都得!

comemon999    發表於 13-2-9 08:56

私立幼稚園總要賺錢,如果話一些幼稚園多雜費(部分仲係optional)其實唔係問題,只係願者上釣,沒有對錯之分 ...
我聽講走鬼係走去附近的公園話上體育堂!
我個女上年考N班有去報york,因為如果錢唔係問題又接受到佢地的做事手法,york學術上係幾好的,學費加雜費要成五、六千蚊,入到去佢地會乜公開試都安排你去考同讀,當然其中有無用同有用的,如果你係好有錢又唔想煩搵野比你個仔讀的話york係適合架,我上年去佢個講座,我覺得好似去talk show咁,校長在會中說我唔係要收聰明的學生,佢話要收d唔叻的學生教到佢叻咁先表現到佢學校好,之後講邊個第一個舉手答問題的家長我就收果個仔,比我覺得好似去左傳銷活動,出到去見到d老師好young同衣著唔太壯重,所以感覺唔係太好!

其實現在分上午校三班,也是想多賺學費,只是型式轉了,沒有違法而已。校長貪財的風格始終沒變。

私立幼稚園總要賺錢,如果話一些幼稚園多雜費(部分仲係optional)其實唔係問題,只係願者上釣,沒有對錯之分。不過,york真係唔係(單係)多雜費這個問題。

我相信宜家好多家長只生一個,係bb出世才開始留意幼稚園的新聞,所以可能唔知道york以前的新聞,這些都是幾年前多家傳媒廣泛報導的事,不是片面之詞。
1. 佢地曾經超收好多學生,教育局去巡查,就安排小朋友走鬼。因為學校貪收多些學費,就不顧小朋友的安全,如果發生火警,一班幾十人,得咁少老師,都唔知點照顧學生。其次,佢多次安排小朋友於上課時間走鬼避開巡查,影響了小朋友的學習。我亦想知學校當時點向小朋友解釋,上上下堂要走鬼,唔通話校長講大話呃人?點做身教?

2. 佢地曾經攪一些洗禮活動,比錢請了一個菲律賓神父來港,家長只要比錢,就可以洗禮,不需上慕道課程,最後香港教區講明唔接受這些領洗紙。我明白其實有些家長就算在香港的教堂洗禮,都可以唔係真係信,但最少佢地都有上過長時間的慕道班,對信仰都有基本認識,亦有可能在上慕道班的過程由不信變成信。但係如果只係比錢,就可以立即洗禮,我真係接受唔到lor!我唔知如果小朋友問到,家長可以點解釋?

我唔係同york有仇,只係講事實。只係擔心一些家長不知就裏,揀左york後悔。當然,如果你真心覺得學校這些做法,如妄顧小朋友安全,走精面等沒有問題,你亦可以幫小朋友揀。

commercial school.

cherryird  私校多數商業的  發表於 13-2-5 14:10

引用:我想同大家講,校政混亂係好多學校都有,但係

原帖由 mothercare100 於 13-02-02 發表
我想同大家講,校政混亂係好多學校都有,但係如果亂成咁就真係唔得囉!我朋友報左呢間學校,但收唔到信通知得定 ...
同意。

回覆:Lingfung813 的帖子

my son is now studying in pn.he is very  sporty.His class teacher is very patient.Sometimes when he is naughty,she will talk to me.They  are not only consider their studies,also the other aspect like  communication with others,self management.

想問下York 家長:仔仔收到今年K1 國際班offer,想知York 除了學術強,老師有愛心外,會重視德育、規舉嗎?

mothercare100 發表於 13-2-2 08:15
我想同大家講,校政混亂係好多學校都有,但係如果亂成咁就真係唔得囉!我朋友報左呢間學校,但收唔到信通知得定 ...

agree,

我想同大家講,校政混亂係好多學校都有,但係如果亂成咁就真係唔得囉!我朋友報左呢間學校,但收唔到信通知得定唔得,兩公婆打左幾次去問,都查唔到收定唔收囉!結果人地兩公婆摸上去話交留位費,佢又收喎!攪笑!

引用:Quote:原帖由+sjssjssjs+於+13-01-28+發表

原帖由 ytbb 於 13-01-29 發表
你囡囡而家返得開心證明真的冇選錯,我都希望選適合囡囡的學校,除左學術上的野,讀的開心和有發揮佢的潛能 ...
國際班基本每天三個鐘也有net, 正教,助教 (普通話堂不知道怎樣安排),所以正教,助教都会控制紀律,因為有時候我会聽到囡囡講....老師同同學講排隊排得直先有貼紙....老師話講說話吾準禁大聲....老師話要自己交功課等等....初時我選国際班都有点擔心,但現在我覺得纪律完全無問題,而且囡囡比以前乖了,其實一日只有三小時係學校,家庭教育也很重要.

國際班同主流班的課本,功課...係無分別,但我喜歡国際班語言環境多点,每天也有普通話,net的時間長点,因為語言要多聽多講.

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

其實應該多謝樓主開左一個咁具爭議性的貼,吸引到一批真正的York用家出來講下野,同大家分享自己的經驗和見解,更為York平反過往一些負面傳聞。事實勝於雄辯!每個人都並非完美,縱使校長曾經犯過錯,我們也應該讓她有改過的機會。畢竟整個York的團隊是高質素,積極進取,學術及學習環境是得到大家認可的。我嘅仔仔讀緊PN,雖然身邊有少數家長已幫小朋友考到並打算K1轉讀龍校,但他們對York仍然不舍。希望仍在考慮緊是否讀York嘅准家長仔細分析,判斷自己的小朋友是否適合讀York,而不是人雲亦雲,盲目跟風,甚至加以誹謗。這樣對在讀的小朋友和家長是不公平的!本人經歷過St. Cat 和樂基的PN interview, 比較之下都是喜歡York的interview 流程和校舍,結果都無再幫仔仔報讀St. Cat和樂基的K1,希望今年繼續留York升讀K1。題外話,贊成之前有家長講York的家長好團結,事關我們剛剛十二月份由家長通過FB自行組織搞左一個非常成功的X'mas Party, 差不多四十個PN班家庭參加,小朋友都玩得好開心,有得食,有得玩,又有禮物收,感覺真是一個好溫馨的大家庭!畢竟各花入各眼,准家長們自己決定啦,最緊要是小朋友讀得開心又學到嘢。
‹ 上一主題|下一主題