用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民幼英普班家長
go

民幼英普班家長 [複製鏈接]

請問英文和普通話點分配時間?

2    0    1    0

英普比英粵好嗎 ?

我仔系9月細b,尼緊下年會入讀munsang EP。真系有少少擔心個仔跟唔上,因為有不少超大b同班,同埋我仔PTH真系得少少識。
有無媽媽可以分享下。

回覆:evachan717 的帖子

請教如何小組?固定普通話班主任負責一組,英文老師負責一組,助教負責一組?分組是net teacher用英文,班主任用普通話?此外想請教一天有多少時間分小組?多少時間一班同學?另外,英文及普通話的時間如何分配?

唔知英粵班, 英文每日有幾多 ? net 長註 ? 同普通話一星期幾多堂 ? Thank you sososo much !

想問下英普班有無細b讀緊???

想請教學校有沒有陪養小朋友的主動性和創意

引用:回復+DevilPig+的帖子 我地班既case:普通

原帖由 mrschiang 於 13-11-13 發表
回復 DevilPig 的帖子

我地班既case:
多謝你呀,我 in 完民生後,對佢印象好好,老師好有笑容

我地班既case:
普通話班主任只講普通話,但好間唔中小朋友真係好唔明就講少量廣東話解釋

Net班主任只講英文

Local班主任主要講英文,好間唔中廣東話

Local助教主要講普通話,好間唔間中廣東話

引用:回復+DevilPig+的帖子 應該係普通話班主任

原帖由 mrschiang 於 13-11-12 發表

應該係普通話班主任加Net班主任加local班主任加一個姐姐,有時local 助教都係課室 ...
咁 Local 班主任會唔會講下廣東話呢?

應該係普通話班主任加Net班主任加local班主任加一個姐姐,有時local 助教都係課室

引用:小女今年英普K1、班主任係国內人、有UK嚟嘅

原帖由 evachan717 於 12-12-12 發表
小女今年英普K1、班主任係国內人、有UK嚟嘅net teacher、有助教 (local) 、由於班主任講普通話、所以班上都 ...
Hi,請問是否雙班主任制,定係上堂時會有三個老師呢?

回覆:NICOLE123 的帖子

只有pm 2班,約共60人

想請問下英普班每年收幾多學生呢??

thanks

回覆:民幼英普班家長

School fee is 32850 a yr. 10 installments.

What is the interview like last year?? What type of questions they ask children and parent??

回復 evachan717 的帖子

can i know how much the fees per month?  thanks

sysy474 發表於 13-10-15 11:33
想請教係咪只可以選申請英普或英粵其中一項? 如申請英普表現好都唔會俾英粵 offer 你 ?  thx ...

係呀, 只可選一項。

選英普, 學校就只給英普offer.

若你有了英普 offer, 想轉英粵, 可入信申請。
亦有人有了英粵offer 入信申請轉英普成功。
但兩者都極之少數啦!

sysy474  家長係咪都係偏向喜歡英普多(即使英普係普通話主導) ! Thank you so much !  發表於 13-10-16 22:09
sysy474  Thank you very very much ! very good news for me, If my BB can have a offer will be very happy la...!  發表於 13-10-16 22:06

想請教係咪只可以選申請英普或英粵其中一項? 如申請英普表現好都唔會俾英粵 offer 你 ?  thx

我哋班又ok喎、有whatsapp group、媽媽之间会互通消息、互相鼓勵‧互相稱讚!親子勞作、出咗心同力去做就可以、到時会好忙、无時间比較!

回覆:evachan717 的帖子

evechan717, thank you. 我勞作手工繪畫哩d 野都好差! 如果成日要跟其他小朋友互相比併,我女一定唔洗留個好印像比老師了!唔係我唔想做,而是天份及能力有限!

‹ 上一主題|下一主題